Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nohavice a bunda Fjällräven Kaipak sa spoločne najviac hodia na jesenné a jarné obdobie, nohavice samostatne sú univerzálnejšie
Nohavice a bunda Fjällräven Kaipak sa spoločne najviac hodia na jesenné a jarné obdobie, nohavice samostatne sú univerzálnejšie Zatvoriť

Recenzia Fjällräven Kaipak – nohavice a bunda (+video)

Sesterský model úspešného Kebu patrí taktiež medzi produkty, ktoré výrobca označuje za vhodné pre tzv. technický trekking. Po testovaní na jar, cez leto a na jeseň v slovenských horách v najrôznejších situáciách budeme hľadať odpoveď na to, v čom je tento set podobný a v čom rozdielny od Kebu.

Výrobca
Fjällräven
Model
Kaipak Trousers
Kaipak Jacket
Typ
outdoorové nohavice a bunda
Materiály
G-1000, softshell
Hmotnosť
440 g – nohavice veľkosť 48
750 g – bunda veľkosť M
Farebné kombinácie
modro-šedá, okrovo-šedá, čierna, šedá, olivovo zelená
Páči sa mi
strih nohavíc, univerzálne využitie nohavíc, softshell panely zlepšujúce pohodlie, množstvo vreciek, pohodlná kapucňa
Nepáči sa mi
užšie využitie pre bundu
Infocena
160 € – nohavice (odporúčaná MOC)
260 € – bunda (odporúčaná MOC)

Komu by sa nechcelo čítať, to najpodstatnejšie je zhrnuté aj v IGTV videu, ktoré nájdete na Instagrame alebo vložené na konci článku.

Rozdiel oproti Kebu je očividný na prvý pohľad. Je tu oveľa viac G-1000 a oveľa menej softshellu. To znamená menej pohyblivosti a menej priedušnosti, no vyššia odolnosť voči vetru a lepšia odolnosť voči oderu.

Dizajn a materiály

G-1000 je materiál, ktorý Fjällräven v rôznych obmenách používa na väčšinu svojich produktov. Je to mix recyklovaného polyesteru (65 %) a bio bavlny (35 %). Na impregnáciu sa používa vosk. Ten si môžete aj kúpiť a dodatočne si veci impregnovať podľa toho, či chcete viac odolnosti voči vode alebo viac priedušnosti.

Softshell je bezmembránový a ide o zmes nylonu (88 %) s elastanom (12 %). Jeho primárnou funkciou je vysoká elasticita, čím zlepšuje pohodlie nosenia, pretože G-1000 je úplne neelastický.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dizajn Kaipak setu je striedmejší ako pri Kebe. Farebné kombinácie nie sú príliš kontrastné a okrem výraznejšej modrej (testovaný variant) a okrovej sú ostatné nenápadné (čierna, šedá, tmavozelená). Kým model Keb má výraznú osobitosť a keď v nich idete do mesta, vyzeráte, že ste ušli z lesa, pri Kaipaku to neplatí. Jednoliata farebnosť vizuálne potláča aj veľké vrecká na bokoch.

Strih

Vzhľadom na prevahu G-1000 sa tlačí do popredia viac porovnanie s Vidda Pro či Barents Pro. Zásadnejší rozdiel je v strihu. Kým menované modely ho majú skôr tradične rovný, Kaipak a Keb ho majú viac priliehavo tvarovaný. Prejavuje sa to najmä v šírke nohavíc. U oboch modelov sú pritom kľúčové softshell časti, aby nohavice nekládli odpor pri pohybe. Keďže na Kebe je ho viac, je vhodnejší na použite, kde aj pohyblivosti potrebujete viac. Softshell má však oproti G-1000 nevýhodu v tom, že sa nedá impregnovať voskom a je tiež náchylnejší na poškodenie pri predieraní sa húštinami.

Strih bundy je menej športový ako pri bunde Keb. Dĺžkovo je mierne cez zadok a je skôr rovnejšia, no anatomickejšie tvarovaná ako Vidda Jacket. Má tiež tenšie rukávy. Je komplet ušitá z G-1000, len pod pazuchami je softshell pre lepšiu ventiláciu. Strih kapucne nie je taký extravagantný ako má bunda Keb. Má tradičnejší tvar s miernym šiltom. Je možné ju tvarovať obvodovým stiahnutím a v zátylku.

Výbava

Nohavice majú dve rozmerné vrecká na bokoch. Toto umiestnenie im dáva civilnejší look, no zároveň kvôli tomu nemajú zipsy na odvetranie na bokoch (na rozdiel od Kebu, či Vidda Pro). Ľavé vrecko sa uzatvára na cvok, pravé na zips. V pravom sa nachádza malé vnútorné vrecúško rozmermi vhodné na menší až stredne veľký smartfón.

Ako je dobrým zvykom u Fjällrävenu, aj Kaipak nohavice majú na spodnej nohavicovej manžete stiahnutie a háčik. Keď ho zaháknete o šnurovanie na vysokých topánkach a stiahnete manžetu, vo väčšine prípadov sa zaobídete bez návlekov. Je to zároveň pohodlnejšie, aj topánky lepšie odvetrávajú cez komín. Háčik smeruje nahor, takže jeho zapnutie je zložitejšie, ale následne to jednak lepšie drží a jednak je menšia šanca poškodenia jazyka topánky.

Medzi drobnosti, ktoré potešia, by som zaradil aj malé ušká na predných opaskových pútkach. Tu sa dá prevliecť repka alebo malá karabínka. Vhodné na zaistenie kľúčov alebo zavesenie rukavíc. Čo oproti Kebu tieto nohavice zasa nemajú, je špeciálne zosilnenie pásu v mieste, kde sa pripínajú traky.

Samostatnou kapitolou je bunda, ktorá má množstvo vreciek na prednom dieli. Jedno náprsné zvonka, jedno náprsné zvnútra a dve vrecká po bokoch na štandardnom mieste. Toto je opäť rozdiel oproti Kebu, ktorý dolné vrecká na bunde nemá vôbec (kvôli batohu) a horné má podstatne rozmernejšie.

Starostlivosť

Nie je potrebná žiadna extra starostlivosť. Bežné pranie na 30 °C s tekutým prostriedkom vhodným na športový odev bez zmäkčovadiel a samozrejme bez pridávania aviváže. Praním sa z G-1000 postupne vyperie impregnácia. Ak ju chcete plne zachovať, je vhodné po každom 2. - 3. praní jemne prevoskovať. Alebo 1 - 2× za sezónu zbehnúť do niektorého outdooroveho obchodu a nechať si to tam prevoskovať profesionálne. Výhodou domáceho voskovania je, že si môžete viac navoskovať časti, kde chcete zvýšiť odolnosť voči vode. Oproti Kebu toho navoskujete viac, lebo Kaipak nemá toľko softshellu, ktorý je nevoskovateľný.

Skúsenosti z testovania

Kvôli situácii okolo koronavírusu som tento rok horsky pôsobil iba na Slovensku. Nohavice som však prevetral v množstve rôznych situácií a myslím, že pre naše hory sú na väčšinu aktivít veľmi dobrým spoločníkom.

Boli na množstve malokarpatských túr a vychádzok počas jarného aj jesenného lockdownu, keďže toto pohorie mám v okrese. Boli na hrebeňovke Považského Inovca, mnohokrát vo Vysokých či Západných Tatrách, v Slovenskom raji, Kremnických a Štiavnických vrchoch, či Nízkych Tatrách. Na túrach s deťmi aj na bežných túrach v svižnom aj pomalšom tempe. Taktiež na ferratách na Skalke, či Martinských holiach. Nosil som ich aj bežne do práce či do mesta.

Celkovo by som zhodnotil nohavice ako veľmi univerzálny kus oblečenia. Pre mňa majú oveľa širší záber aktivít ako Keb či Vidda Pro. Cítiť však, že nie sú vhodné na aktivity ako ferraty, či ľahké lezenie (vo VhT štýle), tam mi viac vyhovujú Keb. Taktiež v svižnom tempe v lete je v nich teplo. Asi najlepšie som sa v nich cítil pri náročnejších túrach s teplotami do 15 °C alebo na pomalších túrach do 22 °C. Keď bolo teplejšie, volil som 3/4 nohavice alebo kraťasy. Vyzdvihol by som, že veľmi dobre odolávajú vetru.

Na druhej strane bunda má oveľa užšie pole pôsobnosti. Dobrá je v chladnejšom prechodnom období na jar a na jeseň, najmä do veterného počasia. Ináč je v nej príliš teplo. Tiež priedušnosť nie je taká dobrá ako pri Keb bunde. Na jej strihu sa mi páči, že sa pod ňu poľahky zmestí páperový sveter alebo hrubšia mikina. Nie je to nijako napasované a vrstvenie takto najlepšie funguje.

G-1000 materiál má ešte jednu dobrú vlastnosť, ktorá sa prejavila najmä na bunde – veľmi dobre chráni voči komárom. Na splave som ju používal večer, kedy mrchy útočili v mračnách.

Čo sa týka dažďa, tak ani nohavice, ani bunda nie sú nepremokavé. Voskovanie situáciu zlepšuje, no je to maximálne na prehánku alebo mrholenie. Zato v mnohých situáciách ich riešenie spodnej manžety nohavíc nahradilo návleky. Či už proti napadaniu bordelu, alebo v mokrej vysokej tráve. Aby to ale dobre fungovalo, sú nutné vysoké topánky. Ja som bežne k nim nosil Hanwag Alverstone II.

Záver

Nohavice a bunda Kaipak síce patria do rovnakého modelového radu ako Keb, no sú to výrazne odlišné kusy vybavenia.

Kaipak nohavice ma zaujali svojou univerzalitou, ktorá je však limitovaná aktivitami, kde potrebujete maximálnu pohyblivosť. Nie sú preto vhodné na ferraty, hoci preliezť slovenské som v pohode zvládol. Hlavnou doménou nohavíc budú lesy, hole a turistické chodníky našich vyšších hôr. Veľmi dobré sú vo vetre a vďaka odolnosti materiálu sa dobre vyrovnávajú s nástrahami hustých ťažko priechodných porastov.

K bunde mám rezervovanejší postoj. Pokiaľ nie ste fanúšikom značky, asi vás ťažšie presvedčí. Má totiž dosť úzke zameranie z pohľadu outdoor aktivít na Slovensku. Nepochybujem pritom, že na škadinávske alebo aljašské letné podmienky môže byť skvelá. O to viac, že veľmi dobre odoláva náporu komárov. To platí samozrejme aj pre nohavice, keďže sú z rovnakého materiálu.

Video

View this post on Instagram

A post shared by HIKING.SK (@hiking.sk) on

Fotogaléria k článku

Najnovšie