Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ondrej Sokol
Ondrej Sokol Zatvoriť

Pozvánka Ako som vozil Nórov - webinár

“Mám také podozrenie, že sa to tým ľuďom asi páči alebo čo,” smeje sa slovenský autobusár, ktorý rozbil internet svojimi príbehmi z Nórska. Môže byť obyčajná cesta MHD vôbec sranda? Keď o tom rozpráva Ondrej Sokol, tak určite! Tento profesionálny vodič s talentom na ironické postrehy dovolí návštevníkom svojej zábavnej prednášky nasať náturu nórskeho národa a sledovať ho cez predné okno autobusu. Už v stredu 18. novembra nás bude v online seminári čakať pestré panoptikum cestujúcich aj šoférov, lekcia z kreatívnej komunikácie a poriadna zima!

Ako ste sa dostali k práci šoféra autobusu v Nórsku?

Ondrej Sokol: Viac-menej náhodou. Keď som v lete 2007 pracoval v Bratislave, náhodou som zaregistroval inzerát, že tu nórska firma robí nábor. Mal som síce v pláne odísť do zahraničia, ale skôr som upieral zrak k Veľkej Británii. Navyše, Nóri chceli aspoň dva roky praxe, zatiaľ čo ja som mal závratné tri mesiace. Ale skúsil som poslať životopis a vyšlo to.

Z akého popudu ste začali písať o svojich zážitkoch?

Moja obľúbená stránka mala deficit článkov a požiadali čitateľov, či by im nejaký materiál nedodali. Tak som to vyskúšal, články sa zapáčili a sme tu. Veľa ľudí si myslí, že to z mojej strany mala byť nejaká forma psychohygieny, ale nič také hlboké za tým naozaj hľadať netreba.

Prekvapil vás taký veľký záujem verejnosti o ďalšie príbehy, a neskôr aj knihu?

Pravdaže prekvapil! Najprv som si myslel, že spíšem svojich prvých deväť článkov, a hotovo. Potom som si myslel, že napíšem knihu, predá sa z nej nejakých tisíc, snáď dvetisíc kusov, a hotovo. No a dnes sú vonku dve knihy a som tehotný s treťou (snáď bude v lete), a záujem čitateľov stále nepoľavuje. Mám také podozrenie, že sa to tým ľuďom asi páči alebo čo.

Predtým, ako ste odišli do Nórska ste pracovali ako šofér v Bratislave. Tu ste nemali potrebu písať o svojich zážitkoch?

Ani mi to nenapadlo. Asi kvôli kombinácii šialeného pracovného času, kopy nadčasov a absencie média, ktoré by mi ich bolo schopné vydať. Špecializovaných stránok pre neznámych grafomanov vtedy ešte veľa nebolo, a na mainstreamové blogoviská ako sme.sk by som si vyjsť s kožou na trh aj tak netrúfol.

Keď človek robí v službách a prichádza do styku so zákazníkmi, vždy natrafí na pestrú zmesku, čo so sebou nesie aj všelijaké zážitky. Máte nejaký svoj obľúbený, na ktorý rád spomínate?

V podstate celé posledné dve letá, ktoré som strávil vozením turistov na Nordkapp na najsevernejšom cípe Nórska. Turisti sú omnoho príjemnejšia a sympatickejšia klientela ako substrát v MHD. Sú na dovolenke, majú dobrú náladu, správajú sa slušne a dokážu oceniť ústretovosť. Jedna stará pani mi raz povedala, že výlet so mnou bol najkrajší zážitok celej dovolenky, a to som im len urobil krátky výklad a zastavil na vyhliadke, aby si mohli nafotiť dúhu nad fjordom. Dnes skutočne nechápem, prečo som si celé tie roky ubližoval prácou v MHD.

Ondrej Sokol

je profesionálny šofér a autor knižných bestsellerov Ako som vozil Nórov. Keď mu na portáli Dailymale.sk vyšiel jeho debutový článok, internet vybuchol. Okamžite sa katapultoval medzi najobľúbenejších autorov a s každým ďalším príspevkom narastal tlak, aby texty vydal knižne. Tak sa aj stalo. Okrem pikošiek z geografických a demografických rozdielov a nórskych zvyklostí sú v jeho knihách neopakovateľné, trefné prirovnania a skvostne vyšpičkované pointy.

Dátum: 18. 11. (streda)
Štart: 19:00 hod.
Vstupenky

Event

Najnovšie