Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tipy na zaujímavé knihy a mapy

V ďalšom dieli nášho knižného seriálu, voľne nadväzujúceho na minuloročný, sme opäť zozbierali tipy na zaujímavé publikácie outdoorového charakteru. Nájdete tu sprievodcov, papierové mapy pre klasikov či knihu, ktorú Martinus zaradil do top výberu v reportážnej kategórii.

Čítanie

O čom sníva raketový pes

Kniha je tohtoročným prírastkom v našom vydavateľstve. Júlia Batmendijnová v nej opísala svoje prebehnutie červeno značenej Cesty hrdinov SNP. Na trase dlhej takmer 770 km vytvorila ženský rýchlostný rekord. Popisuje svoje nálady, pocity, ale aj krajinu okolo. V druhej časti rozoberá svoju prípravu na projekt. Publikácia sa dostala medzi knihy roka 2020 v Martinuse, v kategórii reportáž je medzi šiestimi knihami, z ktorých len dve sú pôvodné slovenské.

Pozrieť na Martinuse

Štefánička

Čerstvo vydaná publikácia o Chate gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom. Ide o najstaršiu chatu na nízkotatranskom hrebeni, bolo teda o čom písať. Autormi sú Peter Urban, Oľga Kaliská, Jozef Pupák a kolektív, v knihe nájdeme mnohých ďalších vrátane chatára Igora Fabriciusa, ktorý tu chatárči už 29 rokov. Kniha je informačne veľmi hutná, no nie je to telefónny zoznam, obsahuje množstvo zaujímavých príbehov a spomienok. Nachádza sa tu aj veľa dobových fotografií.

Pozrieť na Martinuse

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rekordy Tatier

Tiež nový prírastok na knižnom trhu. Zaoberá sa najmä rekordmi slovenských Tatier. Sú rozdelené do kategórií, napríklad doprava či šport, obsiahla je kapitola o histórii. Niektoré rekordy sú skôr kuriozitami, napríklad najznámejšia automobilka s Tatrami v názve, no rozhodne sa tu dozviete niečo nové. Rovnako ako pri predchádzajúcej publikácii je tu viacero historických fotografií, ktoré som ešte nevidela. Autorom je Kliment Ondrejka, spoluautormi sú Daniel Kollár a Juraj Kucharik.

Pozrieť na Martinuse

Môj prvý les

Trochu odbornejšie, no stále zrozumiteľne napísaná kniha od známeho nemeckého lesníka Petra Wohllebena. Primárne je určená vlastníkom lesa. Vysvetľuje v nej systém šetrného hospodárenia, ako sadiť les, ako ťažiť, ako pripraviť les na klimatické zmeny. No môžete sa tu dozvedieť veľa zaujímavostí, aj ak les nevlastníte. Napríklad o rôznych druhoch stromov, úvahy, či lesníctvo sa rovná len ťažba dreva, niečo o ochrane prírody, o zvieratách, vetrových a lykožrútových kalamitách.

Pozrieť na Martinuse

Metodika

Skialpinizmus

Biely šport naberá na obľube, a tak si predstavíme tretie, aktualizované vydanie knihy Skialpinizmus / Horské lyžovanie od Stanislava Meleka. Podrobne sa venuje metodike lyžovania v horskom teréne, od techniky lyžovania cez výstroj až po to, ako sa vyhnúť lavíne. Lavínová kapitola je pomerne obsiahla, jedna kapitola je venovaná pohybu na ľadovci. Rady sú doplnené bohatou fotodokumentáciou.

Pozrieť na Martinuse

Sprievodcovia

Najkrajšie lyžiarske trasy

Výber 25 bežkárskych túr od autorov Karol Mizla a Tomáš Trstenský (nášho kolegu) ešte vonia novotou. Autori vybrali trasy najmä zo stredného, severného a sčasti východného Slovenska, z lokalít nad 1000 metrov nad morom, kde je väčšia pravdepodobnosť vhodných podmienok. Sú rozdelené do štyroch kategórií podľa náročnosti. Mnohé z nich vedú hrebeňmi pohorí. Okrem samotnej túry sa tu nachádzajú aj informácie o zaujímavostiach na trase, množstvo fotografií, profily trás a orientačné mapy.

Pozrieť na Martinuse

Najkrajšie cyklovrcholy 2

Aby sme trocha doplnili portfólio športov, vyberáme aj druhý diel sprievodcu Najkrajšie cyklovrcholy, opäť od autora Karol Mizla. Na rozdiel od prvého dielu, kde boli obľúbené vrcholy, ako napríklad Kráľova hoľa, tu autor vybral menej známe, no tiež atraktívne kopce, na ktoré sa môžete dostať v sedle bicykla. Napríklad Čiernohuzec, Karanč, Hekerovú či Patriu. Trasy sú rozdelené do troch úrovní náročnosti, pokrývajú celé Slovensko. Opäť tu nájdeme aj fotografie, profily trás, mapy a zaujímavosti.

Pozrieť na Martinuse

Výber lyžiarskych a skialpinistických túr

Ide o jediného knižného skialpinistického sprievodcu na Slovensku, obsahuje túry vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách, v Malej aj Veľkej Fatre. Autorom je Stanislav Klaučo. V treťom, rozšírenom vydaní nájdeme 80 túr, doplnených čiernobielymi fotografiami s naznačenými trasami a GPX súbormi. Mnohé túry sú označené výkričníkmi, znamená to, že sú v rozpore s návštevným poriadkom daného parku, dajú sa však absolvovať v sprievode oprávnenej osoby.

Pozrieť na Tatrica.sk

Tatry (panorámy)

Útla brožúrka v hrebeňovej väzbe obsahuje 50 panorám zo Západných, Vysokých a Belianskych Tatier. Zostavil ju Ivan Uhrin. Na úvodnej dvojstrane sú informácie o geológii, vodách či reliéfe, potom nasledujú samotné fotografie. K štítom vedú popisy s ich názvom a nadmorskou výškou. Knižočka nemá žiadnu extrémnu hmotnosť, dá sa pribaliť na túru, ak počas nej chcete naisto vedieť, na čo sa pozeráte.

Pozrieť na Martinuse

Mapy

SHOCart 1 : 25 000, viaceré pohoria

Fanúšik papierovej mapy na túre môže v niektorých pohoriach siahnuť po podrobnej mierke 1 : 25 000. Vydavateľstvo SHOCart takto spracovalo Vysoké Tatry, Nízke Ttary (centrálnu časť), Západné Tatry, Slovenský raj a Malú Fatru. Mapová časť je na klasickom SHOCart podklade s ekvidištanciou (intervalom vrstevníc) po 10 metrov. Nájdeme tu turistické značené chodníky s časmi, cyklotrasy, bežkárske trasy. Textová časť obsahuje najmä geografické heslá, teda názvy štítov, dolín, sídel, turistických stredísk, atď. Súčasťou je plastové puzdro.

Pozrieť na Martinuse

Tatraplan 1 : 27 000, Vysoké Tatry

Vo veľmi odolnej forme je mapa Vysokých Tatier od vydavateľstva Tatraplan, v netradičnej mierke 1 : 27 000. Mapa je kompletne v plaste, takže sa v daždi nerozmočí. Pokrýva Vysoké a Belianske Tatry, vrátane poľskej časti Tatier. Obsahuje kontakty na horskú službu, horské chaty a iné turistické informačné miesta.

Pozrieť na Martinuse

Spoločenská hra

Kde je to?

Nová spoločenská hra určená deťom aj dospelým. Je zameraná na spoznávanie Slovenska, môžu ju hrať dvaja až štyria hráči. Vo vnútri je obojstranný herný plán, jeden určený deťom, druhý dospelým. Hráči sa snažia na základe indícií uhádnuť názvy lokalít na Slovensku. Lokality predstavujú regióny, mestá, dediny, pohoria, doliny či vodné plochy.

Pozrieť na Martinuse

Seriál Knižné tipy HIKING.SK » pozri ďalšie články

Najnovšie