Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Polianka (autor foto: Štefan Nemčík)
Útulňa Polianka (autor foto: Štefan Nemčík) Zatvoriť

Útulňa Polianka

Napriek značnej rozlohe Volovských vrchov sa dajú turistické chaty v pohorí spočítať na prstoch jednej ruky. Ani jednoduchých útulní pre tulákov tu veľa nenájdete. Do rodiny turistických útulkov v roku 2020 pribudla vzorne postavená útulňa Polianka, ktorú postavili Gelnické lesy.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: horská poľana Polianka
Nadmorská výška
843 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.783325 ° SŠ
dĺžka: 20.930597 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 nocľažníkov s vlastným spacím vakom a karimatkou na drevenej prični v útulni, príp. bivak v podpivničenom prístrešku medzi stolmi
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
upravený prameň pri objekte
Kontakt
Gelnické lesy, s. r. o.
Slovenská 15, 056 01 Gelnica
www.gelnickelesy.sk

Poloha a prístup

Polianka sa nachádza na križovaní turistických značiek západne od Kojšovskej hole. Z hlavného hrebeňa Volovských vrchov (Cesta hrdinov SNP, E8) na Bielom kameni schádza modrá značka do Gelnice a od juhozápadne ležiacich Troch studní / Trohánky (Cesta hrdinov SNP, E8) sem prichádza žltá značka.

  • z Bieleho kameňa po modrej značke za asi 0.40 h,
  • z Chaty Erika (parkovisko) po príjazdovej asfaltke (modrá cyklotrasa č. 2858) za asi 0.50 h,
  • z Trohánky cez Tri studne po žltej značke za asi 1.30 h,
  • z Kojšovskej hole cez Chatu Erika, Spálenicu a Biely kameň po žltej, červenej a modrej značke za asi 1.40 h,
  • z Prakoviec, časť Hutno (vlak, bus) po žltej značke cez Izbicu a modrou po asfaltke za asi 1.30 h,
  • z Gelnice, centrum (vlak, bus) po modrej značke cez vyhliadku Gloriet a Izbicu po asfaltke za asi 3.00 h,
  • z Gelnice, časť Mária huta (vlak Žakarovce, bus) cez Perlovú dolinu po modrej cyklotrasa č. 2858 (asfaltka) za asi 3.30 h,
  • zo Zlatej Idky (bus) po zelenej značke cez údolnú stanicu lanovej dráhy (parkovisko) a Spálenicu na Biely kameň po modrej značke za asi 3.00 h,
  • z Jasova (bus), časť Baňa Lucia (parkovisko) po zelenej značke cez vrchy Klin, Barat a Rozsypaný kameň, modrou cez Biely kameň za asi 3.15 h,
  • z Medzeva (bus), časť Vyšný Medzev (parkovisko) po žltej značke cez Trohánku a Tri studne za asi 4.00 h,
  • z Poproča (bus) po modrej značke cez Lazy, Rozsypaný a Biely kameň za asi 3.40 h.

Objekty

Oddychový areál Polianka tvoria tri objekty určené pre výletníkov a turistov. Na posedenie alebo oddych počas túry slúžia veľký altánok a tiež grilovací prístrešok. Pre guľášpartie alebo opekania chtivých grilovací prístrešok. A pre tulákov a turistov, plánujúcich nocľah, je to drevená chatka útulne.

Útulňa tvorí zrubová chatka s kvalitnou plechovou strechou. Ide o jednoduchú prízemnú stavbu s uzatvárateľným vstupom a okienkom s okenicou. Jednopriestorový interiér je tvorený vyvýšenou drevenou pričňou s dvomi drevenými priečkami (tri boxy). Ubytovacia kapacita útulne je osem nocľažníkov s vlastnou karimatkou a spacím vakom. Zariadenie tvoria dve stoličky, stolík, stojan na obuv, vešiak, zrkadlo a držiaky na kahance (bez vykurovacieho telesa). Pred útulňou je otvorené ohnisko.

Na murovaných základoch starej chaty lesníci v roku 2018 zriadili veľký prístrešok s krytým murovaným ohniskom. V pláne je v suteréne vytvoriť ďalšiu možnosť núdzového nocľahu pre desať nocľažníkov na prični a súčasťou má byť vykurovacie teleso. Priestorný altánok na betónovej platni tvorí pevne osadené sedenie (štyri stoly s lavicami) s ohniskom uprostred a tromi pultíkmi. Steny sú otvorené, ktoré prekrýva plechová strecha s dymovodom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie sedenie (tri stoly a lavice) je umiestnené vo veľkom altánku bez podlahy (udupaná hlina) v susedstve grilovacieho prístrešku. Steny sú otvorené a prekryté dvojspádovou plechovou strechou. Ďalšie nekryté sedenie je medzi altánkami s otvoreným ohniskom a hneď vedľa upravená studnička. Na okraji lesa je umiestnený suchý záchod (latrína).

Voda

Zdroj pitnej vody je súčasťou oddychového areálu na horskej poľane. Prameň je upravený v murovanej studničke s tradičnou strieškou a kohútikom. Nachádza sa na východnom okraji poľany na okraji lesa, čiže v blízkosti opekacích prístreškov.

Autori fotografií: Štefan Nemčík - FB mesta Gelnica a Tomáš Trstenský

Na texte spolupracovali: Gelnické lesy, s. r. o., Gelnica

Fotogaléria k článku

Najnovšie