Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Velická poľana, foto Soňa Mäkká
Velická poľana, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa Kam ísť v Tatrách počas sezónnej uzávery – chaty a štíty

V Tatranskom národnom parku je momentálne zimná sezónna uzávera. No aj počas nej sú peším turistom prístupné niektoré obľúbené vrcholy, ako napríklad Baranec. Otvorená je aj väčšina vysokohorských chát. Prinášame vám prehľad, na ktoré zaujímavé ciele v našom najstaršom národnom parku sa môžete dostať aj v tomto období, kedy na horách nie je veľa ľudí.

Vysoké a Belianske Tatry

Počas zimnej sezóny sú otvorené chodníky na vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi. Otvorená je teda:

  • Zbojnícka chata,
  • Téryho chata,
  • Zamkovského chata,
  • Chata Solisko,
  • Rainerova chata,
  • bufet Sliezsky domček,
  • Bilíkova chata,
  • Chata pri Zelenom plese. 

Chata Plesnivec v Belianskych Tatrách je otvorená len cez víkendy a sviatky. 

Treba myslieť na to, že na chatách nie je možné sedieť v spoločnej jedálni a jedlo s nápojmi musíte skonzumovať pred chatou.  

Zo štítov vo Vysokých Tatrách je dostupné Predné Solisko po červenej značke od Chaty pod Soliskom. Z vysokohorských sediel je otvorené sedlo pod Ostrvou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tatranská magistrála je otvorená celoročne od rázcestia Tokariny v Západných Tatrách cez Podbanské, Tri Studničky, Štrbské pleso a ďalej cez Trigan na Popradské pleso. Odtiaľ sa dá pokračovať na sedlo pod Ostrvou, Sliezsky dom, Hrebienok po Skalnaté pleso. Pozor, ďalej je magistrála zatvorená až po Ždiar s výnimkou úseku Chata pri Zelenom plese - Veľké Biele pleso.

Západné Tatry

V Západných Tatrách je otvorená Žiarska chata.

Z vrcholov možné ísť na Smrek, Baranec a Plačlivé, ak použijete tieto trasy:

  • Žiarske sedlo – Smrek – sedlo Jamina (sedlo nad Pustým/Pusté sedlo) – Baranec – Kečka – Holý vrch – Malý Holý vrch – Stará Stávka – ústie Žiarskej doliny, parkovisko (žltá značka),
  • Žiarska chata - Pod Homôlkou - Žiarske sedlo (zelená značka),
  • Žiarske sedlo – Plačlivé (Plačlivô/Plačlivý Roháč) (žltá značka).

Prístupný je aj vrchol Babky.

Zoznam zatvorených chodníkov a vyhradených miest

Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto Rozhodnutí Okresného úradu Prešov zo dňa 25.10.2017. Pohyb návštevníkov ďalej upravuje Zoznam vyhradených miest v Tatranskom národnom parku, ktorý vydali OÚ Prešov a Žilina 14. 6. 2017.

Nezabúdajte na prípravu

Pred zimnou túrou si nezabudnite pozrieť aktuálne podmienky na horách a vziať si primeranú výstroj a výzboj, mačky a cepín, alebo aspoň retiazkové mačky a paličky.

Treba myslieť aj na lavínové nebezpečenstvo. Viac o lavínach sa môžete dozvedieť v našom podcaste s Pavlom Krajčím zo Strediska lavínovej prevencie HZS:

HIKING.SK podcast

Najnovšie