Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nový mostík na Spariskách
Nový mostík na Spariskách Zatvoriť

Správa Mestské lesy v Bratislave prekladajú časť E8 kvôli bezpečnosti

Mestské lesy v Bratislave prekladajú časť červeno značenej turistickej trasy. Tá je na tomto úseku súčasťou európskej diaľkovej trasy E8, taktiež Cesty hrdinov SNP, ktorá vedie naprieč celým Slovenskom. Hlavným dôvodom sú konfliktné situácie medzi pešími turistami a cyklistami, keďže doterajší úsek viedol po asfaltovej ceste, ktorá je aj cyklotrasou.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+140 m stúpanie, -35 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty, Bratislavský lesný park)
Trasa
SHOCart mapy
» č.706 Malé Karpaty - Jih (1:25.000)

Preložený bude úsek od rázcestia Spariská nad Krasňanmi po Biely kríž nad bratislavskou mestskou časťou Rača. Aktuálne je hotový 3 km dlhý úsek trasy od Sparísk po Prostredný vŕšok, kúsok za studničkou Himligárka.

Pozrite si novú trasu na turistickamapa.sk

Čo znamená hotový? Trasa je priechodná, to znamená rovnú, vykosenú cestičku, vyznačenú v teréne dočasným značením. Na miestach, kde treba odbočiť, sú drevené kolíky s červenou turistickou značkou, ďalšie orientačné náročné miesta sú označené oranžovou farbou, obvykle na starých pňoch.

Chodník je určený pre peších turistov a bežcov. Podľa informácií od Mestských lesov v Bratislave (MLB) režim na asfaltovej ceste zostane rovnaký, t. j. zmiešaná cesta pre peších, cyklistov a autá údržby lesoparku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zatiaľ je stále červenou vyznačená doterajšia trasa. Marek Páva z MLB informoval, že s ďalšími prácami by chceli začať už v januári, ak sa bude dať. "Do apríla by sme to chceli mať hotové. Následne to Klub slovenských turistov vyznačí riadnym značením, budú aj nové smerovníky na križovaniach s inými trasami."

Nová trasa je pestrá, sú tu buky, brezy aj mokrade

Trasu sme si prešli tesne pred Vianocami, začali sme od Sparísk. Chodník tu schádza niekoľkými schodíkmi do lesa. Novým mostíkom prekonávame potok, ktorý sa o niečo ďalej vlieva do Vydrice. Hoci v týchto dňoch je v lesoch mimoriadne blatisto, tu sa nás to netýka, chodník je zatiaľ trávnatý, nevyšliapaný. Vedie bukovým lesom, občas s prímesou ihličnanov. Treba sa pozerať pod nohy, keďže sem-tam je na ňom zvyšok pníka po mladom stromčeku alebo väčšom kríku.

Niekde v polovici trasy medzi Spariskami a tým, než sa pripojíme k modrej značke, odbáčame doprava na zvážnicu a následne z nej do mladého lesíka, kde si pripadáme ako na inej planéte. Hustý hájik mladých briez, v ktorom sa chodník kľukatí ako had. Uprostred lesíka sa trblieta hladina mokrade.

Ďalšia časť vedie cez voľnejší les s mohutnými bukmi, následne cez staré rúbanisko. To hrá dočervena sfarbenou mladinou a vytvára pekný kontrast so žltou trávou. Navyše tu ustúpila aj hmla, ktorá v Bratislave s krátkymi prestávkami vládne už niekoľko týždňov, takže máme výhľady na neďaleké kopce.

Asi päť minút kráčame súbežne s modrou značkou, ktorá vedie od Vypáleniska na Pánovu lúku. Následne odbočíme doprava a cez ďalšie rúbanisko prejdeme k žltej značke od Pánovej lúky na Zbojníčku. Tu sa prehupneme pár metrov cez hrebienok a kráčame po zvážnici. Tesne pred križovatkou so zelenou značkou nás čaká ešte jedna mokraď, úplne iná, ale tiež krásna.

Posledný úsek vedie ihličnatým a zmiešaným lesom a v lokalite Prostredný vŕšok sa pri besiedke pripájame na asfaltovú cestu s doterajšou červenou. MLB nedávno dali cestám v lesoparku nový asfaltový koberec, a tak si to cyklisti patrične užívajú rýchlou jazdou. Tiež som v týchto lesoch aj cyklista a mám pre to pochopenie, no bude lepšie, keď budú mať peší turisti oddelenú trasu. Navyše veľmi peknú.

Fotogaléria k článku

Najnovšie