Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Devold Expedition je dvojvrstvové merino do zimných podmienok
Devold Expedition je dvojvrstvové merino do zimných podmienok Zatvoriť

Recenzia Devold Expedition Zip Neck – zimné merino

Merino rolák s vysokou gramážou môže slúžiť ako prvá alebo druhá vrstva. Vhodný je najmä do nízkych teplôt, keď sa treba poriadne nacibuľovať. Dobre poslúži aj v slnečné bezveterné zimné dni, keď naň nemusíte dať nič ďalšie, prípadne len neprefúkavú vestu.

Výrobca
Devold
Model
Expedition Zip Nech Man
Typ
zimné merino
Materiály
spodná vrstva: 100 % merino vlna
horná vrstva: 90 % merino vlna, 10 % nylon
Hmotnosť
316 g – pánska veľkosť M
Farebné kombinácie
žlto-šedá, modro-šedá, čierna
Páči sa mi
veľmi dobré izolačné vlastnosti, strih, predĺžené rukávy, farebná kombinácia, dlhý zips, vysoký rolák
Nepáči sa mi
dlho schne
Infocena
99 € – odporúčaná MOC

Dizajn a materiály

Devold Expedition je ušité z dvojvrstvového materiálu. Vnútorná strana je 100 % merino, vonkajšia má malú prímes nylonu (10 %) pre zvýšenie odolnosti a zaistenie tvarovej stálosti. Celková gramáž tkaniny je 235 g / m².

Testovaná verzia je v šedo-žltej kombinácii s rolákom. Ten je dostatočne dlhý aj pre ľudí s dlhým krkom. Rolák môžete mať vyhrnutý hore alebo ho v polovici preložiť. Toto prehnutie výrobca zrejme očakáva ako najčastejší spôsob nosenia, lebo v tejto pozícii vidieť vyšité logo.

Rolák je doplnený o dlhý zips siahajúci až skoro k dolnej časti hrudníka. To je výhodné, keď šliapete a potrebujete viac odvetrať. Zároveň sa tak zjednodušuje manipulácia počas obliekania.

Strih

Strih trička je mierne priliehavý, no nie vypasovaný. Jednotlivé dielce sú zošité plochými švami. Rukávy sú raglánové a na konci predĺžené s dierkou na palec. Noseniu na palcoch príliš neholdujem, no mám rád, keď ich tričká také majú. Rukávy sú potom dostatočne dlhé aj pre útlejšie a vyššie postavy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tričko dobre padne na telo. Dá sa použiť ako prvá vrstva a škriabe vtedy len veľmi mierne (merino má hrúbku 18,7 mikrónu). Kto je privyknutý na iné merino, nebude mať s tým problém. Keďže je však dosť hrubé, odvod potu je pomalší aj na pomery merina. Preto som si zvykol pod toto tričko dať nejakú tenšiu prvú vrstvu. Ideálne sa mi javí tenká polyesterová termobielizeň alebo sieťka Devold Wool Mesh, Dry, či Brynje.

Skúsenosti z používania

Expedition nosím bežne v zime a to nielen vtedy, keď udrú tie najtuhšie mrazy. Toto termo má totiž pomerne široké použitie. Veľmi dobre slúži ako druhá vrstva. To je zároveň môj najčastejší spôsob nosenia. Je priedušnejšie aj ľahšie ako mikroflíska a teplotne poslúži rovnako, ak nie lepšie – najmä keď zvlhne, stále hreje. Ak treba, stále si naň viem obliecť pod hardshell aj niečo ďalšie, napríklad páperový sveter.

Ak málo fúka a je slnečno, pri šliapaní na skialpoch ho nosím na sieťke Dry alebo na tenkom polyesterovom terme a bez tretej vrstvy. Pri silnejšom vetre doplním Windstopper vestou. Na zjazd prioblečiem hardshell. Toto je moja základná skialpová sada, ktorú používam roky.

Expedition je vhodný aj na použitie pri menej intenzívnom pohybe, napríklad na túrach v pomalšom tempe či s deťmi. Vtedy ho kombinujem taktiež s polyesterovým termom a ako vrchnú vrstvu dávam softshell bundu. Ak príliš postávame, pridám medzi Expedition a vrchnú vrstvu aj páperový sveter.

Údržba

Údržba je jednoduchá, Expedition periem spolu s ostatnou termobielizňou. Pokiaľ sa nazbiera dostatok merina na práčku, tak používam prostriedok na vlnu. Ináč bežný tekutý prostriedok na termobielizeň. Za roky používania sa mi nestalo, že by to uškodilo. Nevýhodou hrubého merina však je, že oveľa dlhšie schne ako syntetika.

Varianty

Termo Expedition sa vyrába okrem testovaného variantu ešte ako tričko s dlhým rukávom bez roláku, tričko s kapucňou a tiež ako dlhé spodky.

Záver

Celkovo hodnotím toto termo ako všestranný outdoorový kúsok. Okrem zimy sa dá využiť ako druhá vrstva celoročne namiesto flísky, keď potrebujete zatepliť. Nespornou výhodou je aj odolnosť merina voči pachom. Nevýhodou zas, že dlhšie schne ako syntetika.

Fotogaléria k článku

Najnovšie