Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Autor foto: Ľubomír Mäkký
Autor foto: Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Recenzia Najkrajšie lyžiarske trasy – 25 bežkárskych túr

Edícia turistických sprievodcov Po Slovensku od vydavateľstva Dajama už obsahuje slušný počet titulov. Venujú sa najmä pešej turistike a cykloturistike, s jedným odskočením do výletov autom. Aktuálne pribudol výber najkrajších lyžiarskych túr.

Výrobca
Vydavateľstvo Dajama a autori Karol Mizla a Tomáš Trstenský
Typ
knižný sprievodca na bežkách
Materiály
kriedový papier
Infocena
13,95 €
Obchody
dajamabooks.sk

Autormi knihy sú náš kolega Tomáš Trstenský a Karol Mizla, ktorý tiež patrí medzi našich autorov.

Tomáš je extrémny bežkár, ktorý sa s bežkami vyberie aj na Kráľovu hoľu, takže najprv som váhala, či vôbec v knihe bude niečo aj pre opatrných, ako som ja. Autori však navrhli túry až v štyroch úrovniach náročnosti. Zamerali sa na lokality s nadmorskou výškou nad 1000 metrov, kde je vyššia pravdepodobnosť snehovej pokrývky počas zimných mesiacov. Štrnásť trás je zo stredného Slovenska, jedenásť z východného Slovenska.

Než sa dostanem ku konkrétnemu obsahu, preskočím na koniec knihy, kde sa nachádza kapitola Praktické informácie. Tá v iných tituloch z tejto edície doteraz nebola. Venuje sa metodike zimnej turistiky a pohybu na lyžiach. Tiež otázkam bezpečnosti. Je tu bližšie vysvetlené, ako má čitateľ chápať náročnosť trasy, ktorá je pri jednotlivých túrach vyjadrená číslom od 1 do 5. Na záver tu nájdete QR kódy všetkých popísaných trás.

Stavba kapitol je rovnaká, ako pri ostatných sprievodcoch. Kapitola začína celostranovou fotografiou, potom krátkym predstavením cieľa. Nasledujúce riadky patria geografickým informáciám a podrobnejšiemu opisu túry, autori spomínajú aj zaujímavosti z histórie. V samostatných boxoch sú popísané dôležité body ako chaty, štíty či zrúcaniny. V každej kapitole je niekoľko fotografií. Fotodokumentácia je veľmi pekná, človek by neveril, koľko krásnych slnečných dní so snehom máme v horách v čase klimatickej zmeny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V záverečnej časti kapitoly nájdeme itinerár túry, údaje o prevýšení, náročnosť trasy, či na nej býva urobená stopa, profil a mapu trasy.

Kniha začína hneď hrebeňovkou Javorníkov, jednou z asi najobľúbenejších a hojne navštevovaných lyžiarskych trás. Hoci parametre celej trasy sú vyše 2000 metrov prevýšenia a nad 50 kilometrov, dá sa ľubovoľne skrátiť. Tým, že sa trať pravidelne upravuje, je vhodná aj pre menej odvážnych bežkárov. Výhľady odtiaľto sú famózne, ale to platí asi pre všetky trasy v tejto publikácii.

Autori sa nevyhýbajú ani strediskám bežeckého lyžovania (v spomenutej nadmorskej výške, takže Pezinská Baba, žiaľ, chýba). Napríklad Kremnické vrchy so Skalkou tu majú vlastnú kapitolu, rovnako ako Štrbské Pleso. Tu sa turista v rámci jednej túry môže pozrieť na Jamské, Štrbské aj Popradské pleso a navyše sa zviezť po starej lesnej ceste do Štrby. Aj táto túra by sa dala rozmeniť na kratšie pre menej výkonných lyžiarov.

Medzi oblasťami s upravenými trasami pre bežecké lyžovanie autori už uvádzajú aj okolie Čertovice, kde trať upravuje OZ Horské spoločenstvo. Len útulňa Barborka je už aktuálne uzavretá. Oficiálnym dôvodom je zničenie interiéru, no pri zbežnom pohľade cez okno vyzerá byť vo vnútri všetko v poriadku. Lokalita samotná je veľmi pekná.

Hrebeňoviek tu nájdeme viacero, okrem Javorníkov aj Veľkú Fatru, Starohorské vrchy či Volovské vrchy. Trasu cez Starohorské vrchy z Donovál do Banskej Bystrice som si prešla viackrát pešo a pri čítaní knihy som dostala chuť vrátiť sa sem s lyžami. Rovnako na Sihliansku planinu vo Veporských vrchoch.

Publikácia je naozaj vďačná zbierka bežeckých túr, pre bojazlivejších bežkárov, ako som ja, ktorí zároveň vlastnia skialpové lyže, môžu byť viaceré tipy užitočné aj na skialpový výlet. Už len aby bolo dosť snehu.

Najnovšie