Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Nový návštevný poriadok v Tatrách do leta zrejme nebude

Nový návštevný poriadok Tatranského národného parku sa pravdepodobne nestihne pripraviť do začiatku letnej turistickej sezóny. Uviedol to riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko v diskusii, ktorú zorganizovalo OZ Diera do sveta.

Záznam z diskusie si môžete pozrieť na konci tohto článku

Správa národného parku mala podľa Pavla Majka ambíciu stihnúť finalizáciu nového návštevného poriadku do začiatku letnej sezóny. V lete a na jeseň prebiehali diskusie s predstaviteľmi iniciatívy Aj my sme Tatry. Signatármi sú kluby zastupujúce turistov a vysokohorských turistov, horolezcov a skialpinistov. Ich hromadnú pripomienku podpísalo vyše 16 000 ľudí.

Po tom, čo správa parku a kluby našli aspoň čiastočnú spoločnú reč, nasledovali podľa Pavla Majka rokovania so zástupcami majiteľov psov a ďalšími subjektami, naposledy s Tatry mountain resorts. "S najväčšou pravdepodobnosťou sa to asi nestihne do začiatku letnej turistickej sezóny, a ešte stále nám to určité subjekty vetujú." Z procesnej stránky je podľa Pavla Majka teraz na ťahu orgán ochrany prírody, ktorým je Okresný úrad v Prešove. Aktualizovaný návrh návštevného poriadku sa bude musieť opäť aj verejne prerokovať, podobne ako pred dvoma rokmi (reportáž).

V aktuálnom návrhu sú viaceré zmeny. Zimná sezónna uzávera bude trvať od 1.11. do 31.5., teda nie do polovice júna ako doteraz. Počet zatvorených chodníkov by sa nemal výrazne meniť (aktuálne ich je 39), no od polovice decembra do polovice apríla by sa turistická verejnosť mohla pohybovať v novopridaných areáloch zimnej turistiky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pri zimnej turistike môže byť využívaný skitourový (skialpinistický) výstroj, snežnice, stúpacie železá a snowboard. Vyhradené miesta na vykonávanie zimnej turistiky budú pravdepobone tieto areály: Studené doliny – Dolina Zeleného plesa (do tohto areálu musí turista smerujúci do Baranieho alebo Priečneho sedla vstupovať len s plnohodnotným skialpinistickým výstrojom), koridor zimnej turistiky Mlynická dolina, Mengusovská dolina, Žiarska dolina, Červenec, Zelená dolina, Salatínska dolina.

Naopak, podmienky sa zhoršia horolezcom, ktorí doteraz pôsobili na území Tatier celoročne, len s obmedzením určitých lokalít. Po novom budú mať čiastočnú šesťtýždňovú jesennú uzáveru, kedy budú môcť liezť najmä v okolí vysokohorkých chát. Pribudne aj úplný zákaz lezenia na území celých Tatier v jarnom období, od polovice apríla do konca mája. "My si moderný návštevný poriadok predstavujeme inak, ako je teraz vytvorený, ale musím uznať, že spoločnými jednaniami sme sa dostali na úplne inú úroveň. Pred dvoma rokmi, keď Správa TANAP-u prišla s novým konceptom a predstavila ho, vyhodnotli sme ho ako veľmi nešťastný," uviedol predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Anton Pacek.

Zoznam zatvorených chodníkov a vyhradených miest

Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto Rozhodnutí Okresného úradu Prešov zo dňa 25.10.2017. Pohyb návštevníkov ďalej upravuje Zoznam vyhradených miest v Tatranskom národnom parku, ktorý vydali OÚ Prešov a Žilina 14. 6. 2017.

Záznam diskusie OZ Diera do sveta

Najnovšie