Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Salaš na Kráme
Salaš na Kráme Zatvoriť

Bežky Z Donovál na Šachtičky

Obyvatelia Banskej Bystrice a okolia, ktorí obľubujú bežkovanie na upravených tratiach, majú poruke nielen Skalku. Ďalšie kilometre upravených trás vedú horskými lúkami a lesom medzi Donovalmi a Šachtičkami. Ide o nenáročný terén s krásnymi výhľadmi. Vybrala som sa sem koncom februára.

Vzdialenosť
14 km
Prevýšenie
+417 m stúpanie, -488 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 23.02.2021
Pohoria
Starohorské vrchy (ochranné pásmo Národného parku Nízke Tatry)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1110 m n. m. Chotár (traverz Baranej hlavy)
  • Najnižší bod: 940 m n. m. pod sedlom Šachtička
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
sedlo Šachtička (horský hotel a lyžiarsky bufet)
Doprava
Banská Bystrica (vlak, bus) - Donovaly (bus, centrálne neplatené obecné parkovisko)
Šachtička (sezónny skibus, platené parkovisko) - Banská Bystrica (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.476 Veľká Fatra, Kremnické… (1:40.000)

Tip na túru v okrese Banská Bystrica

Trasa

Donovaly – Vrchlúka – Polianka – Močiare – Marková – salaš na Kráme – Krčahy-Kováčka – sedlo Izbica – Jelenská skala-lúky – Žiare – sedlo Horný Šturec – sedlo Šachtička (Šachtičky)

Trasu som prešla už viackrát na jar či v lete a som zvedavá na zimnú verziu. Dúfam, že snehu bude dosť aj napriek razantnému otepleniu v posledných dvoch či troch dňoch.

Začínam na Donovaloch paralelne s cestou vedúcou do osád Bully a Polianka. Cesta je bez snehu, tak si treba vybrať inú trasu, na kopec Záhradištie (Vrchlúka) ku krížu vyšliapem po lyžiarskej zjazdovke. Na moje potešenie, stretávam známych, takže mi bude o niečo veselšie. Dávame pozor na protipandemické opatrenia. Najmä sa ťažko združuje s ľuďmi, ktorí majú lepšiu kondičku než ja, takže ich väčšinou dobieham, najmä ak chcem cestou aj fotiť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvá časť trasy vedie po červenej značke, ktorá potom pokračuje na hrebeň Starohorských vrchov. Pod Baraňou hlavou sa z nej odpojíme a pokračujeme lesom na začiatok veľkej lúky Močiare. Tu som ešte nebola, je to mimo letnej turistickej značky. Čaká nás kratší zjazd a potom rovina, neskôr plynulejšie stúpanie, stále na slniečku.

V ostrej zákrute pod Holým vrchom sa počkáme. Z diaľky vidieť Panský diel s lyžiarskymi svahmi. To je cieľ dnešnej nenáročnej vychádzky.

Na chvíľu vbehneme do lesa, potom nás opäť čakajú lúky Marková. Posledná časť k salašu na Kráme je zjazd, miestami rýchlejší, ale ustojím to. Dnešné podmienky sú zaujímavé v tom, že v tieni je sneh tvrdý a lyže sa rýchlo rozbiehajú, potom príde slnečný úsek s rozmočeným snehom a človek prudko spomalí, niekedy mám pocit, že som narazila do neviditeľnej steny.

Salaš na Kráme

Pri salaši na Kráme sa stretávame so zelenou turistickou značkou, ktorú poznám. Onedlho budú pred salašom z trávy vykúkať ružové šafrany, ale ešte tu je dosť snehu. Vzadu sa črtá hrebeň Veľkej Fatry.

Salaš nie je vo veľmi dobrom stave, samotná stavba vyzerá pevne, ale vo vnútri sú odpadky a pec je sčasti rozpadnutá.

Vonku sa trocha občerstvíme z toho, čo naše batohy ponúkajú, a pokračujeme. Čaká nás krátky zjazd k rozkošatenému smerovníku Krčahy-Kováčka pod rozkošateným stromom. Stretávajú sa tu pešie, cykloturistické aj lyžiarske značky.

Špaňodolinský banský vodovod

Ďalší úsek vedie trocha monotónne lesom, až sa dostávame do sedla Izbica neďaleko Jelenskej skaly. Nachádza sa tu pozostatok špaňodolinského banského vodovodu. Podľa náučnej tabule bol najpozoruhodnejším technickým dielom v horskej oblasti v okolí Banskej Bystrice. Vznikal po etapách a fungoval od začiatku 16. storočia do začiatku 20. storočia. Išlo o povrchový vodný náhon, ktorý v drevených žľaboch a zemných jarkoch privádzal vodu na pohon ťažných strojov a iných zariadení v baniach na meď a striebro v Španej Doline a jej okolí. Dĺžka akvaduktu bola 42 km. V sedle si môžete pozrieť kúsok opravenej časti dreveného žľabu a prečítať si ďalšie informácie z náučnej tabule. Názov Izbica súvisí so strážcami vodovodu, ktorí tu bývali.

Nás odtiaľto čaká strmší výšľap. Čakáme na nejakú rovinku, ideálne so slnkom, lebo opäť by sme radi vytiahli termosky. Napokon sa nám podarí také nájsť. Sneh je na niektorých miestach už poriadne rozmočený a tmavší, na jednom mieste som váhala, či nevyzujem lyže.

Po pauze nás čaká zjazd, na jednom mieste treba pribrzdiť, lebo odtiaľto vidieť Krížnu s Majerovou skalou v celej nádhere. Potom v rýchlom slede míňame rázcestia Žiare a Horný Šturec. Čaká nás len posledný nenáročný úsek na Šachtičky. Na konci je sneh už tak rozmočený, že ma spod bežiek ošpliecha voda, takže môžem vtipkovať, že prvýkrát v živote stojím na vodných lyžiach.

Na Šachtičkách sa teraz nelyžuje, zjazdovku okupujú skialpinisti a sánkujúce sa deti. Výlet nebol dlhý, takže sa dá v pohode vrátiť na Donovaly alebo zbehnúť do Banskej Bystrice a vrátiť sa autobusom. Ide o príjemnú trasu v každom ročnom období, odporúčam. Oplatí sa zájsť aj do osady Bully pri Donovaloch a pozrieť si typickú architektúru dreveníc s dlhými presklenými verandami.

Fotogaléria k článku

Najnovšie