Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predný Japeň, vzadu Majerova skala a Líška
Predný Japeň, vzadu Majerova skala a Líška Zatvoriť

Túra Japeň z Dolného Harmanca na snežniciach

Na Japeň som sa chystal už dlhšie, lenže akosi som na to zabúdal. A je to škoda, pretože ide o pekný hrebienok. V oblasti Zadného Japeňa sú krásne lúky a za Japeňom dva pralesy. Japeň a Krížna.

Vzdialenosť
17 km
Prevýšenie
+1133 m stúpanie, -1133 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 2021
Pohoria
Veľká Fatra (Národný park Veľká Fatra)
Trasa
Doprava
Banská Bystrica (vlak, bus, MHD) - Horný / Dolný Harmanec (bus, MHD, parkovisko pri reštaurácii Čierna ovca)
SHOCart mapy
» č.1084 Veľká Fatra (1:50.000)

Tip na túru v okrese Banská Bystrica

Zaparkoval som pod Harmaneckou jaskyňou a vykročil som po žltom miestne značenom chodníku. Sú tu dva mostíky, ktoré majú najlepšie roky už za sebou. Medzi mostíkmi chodník ide po akomsi múriku, ktorý na jednom mieste spadol. Zdá sa, že čoskoro chodník prestane existovať a turisti budú chodiť krajom asfaltky.

Na Zadný Japeň

Minul som dolinu Rakytovo, ktorou vedie známy vodný žľab na plavenie dreva, a prišiel som do Dolného Harmanca. Vymenil som miestne značenie za zelenú turistickú značku a začal som stúpať. Po snehu nebolo ani stopy, zdalo sa, že snežnice so sebou ťahám zbytočne. Pri chodníku kvitli deväťsily biele.

Som akosi z formy, stúpanie mi dalo zabrať. V zákrute cestičky je rúbaň, ponad ktorú je pekný výhľad na Krpcovo. Bralá sú tam deravé ako rešeto.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Postupne sa začali objavovať fľaky snehu. Keď som sa doň na kraji lesa začal hlbšie prepadávať, dal som si snežnice. Dnešná prechádzka sa dala absolvovať aj bez nich, ale v snežniciach sa mi išlo pohodlnejšie.

Na Zadnom Japeni (1064 m) sú pekné lúky. Vidno z nich kremnickú Skalku s vysielačom Suchá hora, hoci dnešné počasie výhľadom nepraje. Nad Bystrickou dolinou bolo vidno Okrúhlu. Je to nádherné bralo. Na lúkach bol sneh čiastočne sfúkaný, tak som ťapal v snežniciach po suchej tráve s lístím.

Japeň

Prešiel som cez Japeňské sedlo a opäť som strmšie stúpal. Na malom úseku sa ide po úzkom skalnatom hrebienku. V snežniciach to bolo dosť adrenalínové.

Prišiel som na Predný Japeň (1154 m). Z kopca sú výhľady na Krížnu s Majerovou skalou, na Kozí chrbát a na Prašivú s Chochuľami. Vidno aj kopce nad Banskou Bystricou. Tam kdesi by mal byť Panský diel (1100 m), ale z tohto uhla som zjazdovku nevidel.

Hneď za vrcholom kopca je na pravej strane chodníka prales Japeň. Je na strmom svahu a hoci je zopár kmeňov na zemi, ide o pekný vysoký les. Priamo na chodníku stojí bútľavý klen, do ktorého som sa bez problémov schoval.

Od Japeňa ma sprevádzali stopy medveďa. Maco bol slušný, išiel iba po značke. Nižšie zahol na zvážnicu, ale na značke sa objavili stopy ďalšieho. Miestni tvrdili, že niektoré medvede túto zimu vôbec nespali.

V stúpaní na Úplaz (smerom na Malú Krížnu) je ďalší prales, Krížna. V okolí chodníka nie je les taký pekný ako v pralese Japeň. Je tu veľa čerstvých vývratov a olámaných stromov. Tento prales je však veľký a je možné, že o kilometer ďalej pôsobí ináč.

Máme 12.30 h a ešte nie som ani na rázcestí Úplaz. Vlečiem sa a som očividne z formy. Na Krížnu dnes nevyjdem. Keďže sa nebo zaťahuje stále viac a viac, vzdávam to a otáčam sa. Späť som sa vracal v podstate rovnakou trasou. Rozdiel bol iba v tom, že počas zostupu mrholilo. A ešte v tom, že sa v jazierku MVE Boboty pod motorestom Čierna ovca kúpali otužilci. Podľa teplomeru mala voda 6 stupňov a im sa zdala teplá.

Záver

Prechádzka cez Japeň nie je náročná, ale v zimných podmienkach mi dala zabrať. Sú tu dva pralesy, no najviac sa mi páčili lúčky na Zadnom Japeni. Pod Predným Japeňom ma potešil skalný hrebienok, ktorý som tam nečakal. Ozajstné bralá však vidno na opačnej strane Bystrickej doliny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie