Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pod Dunitovou skalkou
Pod Dunitovou skalkou Zatvoriť

Túra Okruh okolo Sedlíc cez Dunitovú skalku

Začiatok roka 2021 sa niesol v duchu upršaných a hmlistých dní, do toho prišlo obmedzenie cestovať do prírody mimo okres, a tak sme ostali odkázaní na náš prešovský región, ktorý, dalo by sa povedať, máme v malíčku. Veľa možnosti na turistiku nám neostávalo. Zamierili sme preto na nenáročný okruh okolo dediny Sedlice s návštevou Dunitovej skalky.

Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
+337 m stúpanie, -337 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 04.01.2021
Pohoria
Šarišská vrchovina
Trasa
Voda
bez prameňov
Doprava
Prešov (vlak, bus) - Sedlice (bus, parkovisko v centre obce)
SHOCart mapy
» č.234 Pieniny, Severný Spiš,… (1:100.000)

Tip na túru v okrese Prešov

Auto parkujeme v centre obce a popri potoku Viselec uberáme prvé metre z našej nedlhej prechádzky. Pomedzi domy mierime až k miestu, kde sa značka náučného chodníka stáča na východ a mieri priamo ku Dunitovej skalke. Cesty sú bahnisté a premočené, no aj tak sme radi, že sme na čerstvom vzduchu.

Trasa

Sedlice – Dunitová skalka – Rešetka – Kopce – Zadný dol – Jaščurka – sedlické družstvo – cintorín – Sedlice

Dunitová skalka

Nachádza asi pol kilometra nad dedinou a ponúka pekný výhľad na celú dolinu. Rezervácia s rovnomenným názvom bola vyhlásená v roku 1964 z dôvodu ochrany vzácnych spoločenstiev rastlín, ktoré sú viazané na serpentinit (hadec). Dunit je typickou horninou zemského plášťa a je známy predovšetkým z oceánskych oblastí. Dunitové teleso tejto skalky má rozmer asi 350 - 400 m × 500 - 600 m a hĺbku asi 100 až 150 m. (1) Na podložie tvorené ultrabázickými horninami sa viažu špecifické rastlinné druhy – serpentinofyty. V prírodnej rezervácii rastú dva najvzácnejšie druhy týchto rastlín a to slezinník hadcový (Asplenium cuneifolium) a slezinník pravý (Asplenium adulterinum). Ďalej tu bol zistený výskyt sladiča obyčajného. Týmto rastlinám sa dobre darí v štrbinách skál, avšak rozširovanie borovíc môže spôsobiť postupnú degradáciu špecifickej geologickej a botanickej lokality. (2)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na vrchol skalky vedie cestička pomedzi machom obrastené kamene. Náučný chodník s typickou zeleno-bielou značkou návštevníka privedie priamo na vrchol skalky. Vytvorený bol v roku 2011 a značkovanie je miestami už nie najspoľahlivejšie. Na vrchole sa dá vychutnať výhľad na celú dolinu Sopotnice a okolité hory s dominantnou Roháčkou a Bystrou. Nám, žiaľ, počasie nepraje, a tak máme výhľady len obmedzené. Dolinami sa prevaľujú biele kopy hmiel a aj nás postupne pohltia a ukryjú do bieleho závoja. Musím sa priznať, že turistiku v hmle mám veľmi rád. Síce je obmedzený vizuálny zážitok, ale pocit samoty a pokoja, ktorý so sebou prináša kráčanie v krajine zaliatej akoby krupicovou kašou, je neopísateľný.

Na vrchole Dunitovej skalky je postavený príjemný prístrešok, pripravené ohnisko a gril. Takže je to skvelé miesto aj na prechádzku s rodinou a deťmi.

Januárové huby a fialky

Náučný chodník následne pokračuje smerom k vrcholu Rešetky cez rozsiahle lúky, z ktorých by pri lepšej viditeľnosti mohli byť pekné výhľady. My sa však odpútavame od trasy náučného chodníka a skôr kráčame okrajom lesa, kde nachádzame množstvo húb. Plné dlane uchovca bazového a krásne trsy hlivy ustricovej, samozrejme, že sme nimi nepohrdli a končia v ruksaku. Ďalším prekvapením boli kvitnúce fialky. Množstvo čerstvo vykvitnutých fialiek na začiatku januára dáva tušiť, že zima bola doteraz až príliš teplá a od skutočnej zimy má ďaleko.

Hmlou sa uberáme k vrcholu s názvom Rešetka, kde narážame na ďalšiu zastávku náučného chodníka. Doteraz sme kráčali príjemnými poľnými a lesnými cestičkami, no od tohto miesta sa stále častejšie objavujú rozbahnené úseky, ktoré sa nám darí ešte obchádzať. Netešíme sa však priveľmi, pretože Sedlice mali a stále ešte majú významné poľnohospodárske družstvo, a tak tušíme, že sa nevyhneme aj úsekom, ktoré pôjdu cez polia. A nemýlime sa. Pri vrchole s názvom Zadný dol začína pravé bahenné peklo.

Blatom Jaščurky

Rozoraná pôda, kde sa cesta stráca. Len tušíme smer, ale vďaka hmle nevidíme aký dlhý úsek premočenej a bahnistej pôdy je pred nami. S nádejou, že to bude len úzky pás poľa, ktorý o chvíľu prekonáme, sa vyberáme v ústrety ťažkému mazľavému bahnu. Náš omyl sme pochopili dosť rýchlo - nepríjemná a monotónna prechádzka len tak skoro neskončí. Až na kopci Jaščurka (na mapách bez mena) s najvyššou nadmorskou výškou dnešného dňa 587 m n. m. sa z rozoranej pôdy dostávame na pevnú zem. Čistíme si topánky od bahna a o pár kíl ľahší si veselo kráčame dole spevnenou cestou smerom k sedlickému poľnohospodárskemu družstvu. Snažím sa ešte Gabiku presvedčiť, aby sme si spravili odbočku k starému židovskému cintorínu, ale husté kríky a ďalšie blato pred nami nás odrádzajú.

Okolo sedlického družstva vedie nevýrazná cestička. Polorozpadnuté budovy a čudesné zvuky vychádzajúce z útrob rozsiahleho komplexu v hmlistej atmosfére nepôsobia vôbec prívetivo, a tak sme radi, keď sa konečne pred nami vynorí sedlický cintorín, cez ktorý si skrátime cestu späť k nášmu autu.

Zhodnotenie

Trasa by v letnom počasí predstavovala príjemnú prechádzku aj pre menej zdatných turistov. Nečaká tu na vás žiadne prudké prevýšenie, ani náročný terén. Z lúk musia byť pekné výhľady do okolia, ktoré sme, žiaľ, nemali možnosť vidieť. Ale aj napriek tomu, opäť raz som sa presvedčil, že aj turistika v zlom počasí a v miestach, ktoré nepôsobia na mape atraktívne, môže mať svoje čaro.

Použité zdroje:

  • (1) Gnojek, I., Kubeš, P., 1991, Svědectví magnetometrie o ultrabázickém tělese u Sedlic. Mineralia Slovaca, 23, 4, s. 161-164,
  • (2) Urbanistická štúdia obce Sedlice, rok 2008, str. 16.

Fotogaléria k článku

Najnovšie