Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Lacková
Prístrešok Lacková Zatvoriť

Prístrešok Lacková

Krátky článoček bude venovaný príjemnému prístrešku v závere doliny Ráztoky, ktorá leží medzi dvomi mohutnými končiarmi – Veľkou Vápenicou a Veľkým bokom. Dlhá dolina, kam sa skôr vyberú cyklisti ako peší turisti však okrem prístrešku neponúka veľa možností na úkryt, a tak je určite dobre o ňom vedieť.

Poloha
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry: priamo pri tajchu Lacková v závere doliny Ráztoky pri žltej značke
Nadmorská výška
912 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.942183 ° SŠ
dĺžka: 19.944633 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 ľudí (nie je oficiálnym táboriskom)
Prevádzka
celoročná
Voda
prameň Hlístalka, alebo studnička za horárňou Javorinka
Dalšie info
lokalita nie je oficiálnym táboriskom na území Národného parku Nízke Tatry

Poloha

Prístrešok sa nachádza priamo pri tajchu Lacková v závere doliny Ráztoky, ktorá je bočnou vetvou vychádzajúcou z Ipoltickej doliny. Zo záveru Ipoltickej doliny je to sem asi 5 kilometrov a hodina chôdze. Takisto sa sem dá dostať zídením z hlavného hrebeňa Nízkych Tatier po žltej značke zo sedla Priehyba, čo predstavuje vzdialenosť asi na hodinu chôdze. Prístrešok je viditeľný z turistickej značky a nie je možné ho prehliadnuť, je to jediná stavba v bezprostrednej blízkosti tajchu.

Objekt

Stavba má šesťuholníkový pôdorys s rozmermi jednej strany asi 2 m. Je celý zhotovený z dreva postavený na pevných pätkách ukotvených v betónovo-štrkovej platni. Zhotoviteľ si dal na besiedke záležať a nedbal len na jej funkčnosť, ale aj na estetiku a doplnil ju o ozdobné prvky.

Podlaha je celá drevená a odizolovaná od zeme tým, že objekt stojí na vyvýšených pätkách. Strecha je vo veľmi dobrom stave, vyzerá novo. Je pokrytá asfaltovým šindľom, ktorý spoľahlivo ochráni pred pretekaním vody. Obvodové steny sú kryté len do polovice, a tak útočisko pred vetrom tu človek sotva nájde.

Vnútro prístreška je, ako zvyčajne pri altánkoch, skromné – predstavuje ho len obvodovo napevno osadená lavica plus veľký okrúhly stôl v strede. Stôl má priemer viac ako dva metre. Drevo je nalakované do čerešňovej farby a vyzerá, že prístrešok má pred sebou ešte dlhý život, ak nepadne za obeť vandalom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Okolie neponúka žiadny komfort navyše. Nehľadajte tu ohnisko, žiadne toalety alebo bezprostrednú blízkosť studničky. Najbližší prameň je až pri horárni Javorinka alebo prameň Hlístalka asi 2 kilometre smerom do sedla Priehyba (prístrešok). Pri tajchu sa nachádza ešte niekoľko lavičiek vytvorených z kmeňov stromov. Treba mať však na pamäti, že prístrešok nie je oficiálnym táboriskom, a tak tu nie je dovolené rozkladať oheň a ani nocovať. Je však dobré o ňom vedieť, pretože v prípade núdze môže poslúžiť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie