Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vstup do chatky
Vstup do chatky Zatvoriť

Búda Pionierska chatka Kraklová

Miest, kde sa dá počas nepriazne počasia ukryť, nie je v mape nikdy dostatok, a tak pridávam ďalší vhodný objekt, ktorý môže poslúžiť k úkrytu, ale aj k prenocovaniu. Tým, ktorým postačí len dobrá strecha nad hlavou bez väčšieho komfortu, sa môže zísť informácia o pionierskej chatke pod vrcholom Kraklová nad Kamenistou dolinou.

Poloha
Veporské vrchy: na modrej značke pod vrcholom Kraklová, hneď nad lesnou cestou
Nadmorská výška
890 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.75158 ° SŠ
dĺžka: 19.55183 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 ľudia, maximálne 3 ľudia na zemi, jedna posteľ použiteľná, potrebná je podložka
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň na Štompe v chatovej osade
Dalšie info
bez ohniska, chýba okno

Typicky objekt pionierskej chatky päťuholníkového tvaru asi pozná každý starší ročník, veľa sa ich asi nezachovalo, ale jedna ešte vcelku použiteľná chatka sa dá nájsť na modro značenom turistickom chodníku z obce Hronec smerom k smerovníku "Na Štompe". Chatka leží na celkom výhodnom mieste, ktoré môže poslúžiť nielen k úkrytu, ale aj k prenocovaniu.

Objekt

Chatka je štvorcového pôdorysu so stranou s dĺžkou asi 2,5 m. Steny sú z lepených dosiek, ktoré nahlodal zub času a jednotlivé vrstvy sa od seba trocha začali oddeľovať, avšak stále sú v dobrom stave. Objekt leží na drevných trámoch a tak nie je v priamom kontakte so zemou, čo mu dáva nádej, že ešte niekoľko rokov bude odolávať. Chatke chýba okno, takže do vnútra sa nasťahovali pavúky a nafúkalo sem lístie. No za pár minút práce by sa dala pekne vyčistiť. Dvere sú uzatvárateľné, aj keď doliehajú len veľmi ťažko.

Objekt sa nachádza takmer priamo pri turistickom chodníku vedúcom lesnou cestou pod vrcholom Kraklová. Je takmer nemožné prehliadnuť ho.

Interiér

Vnútro chatky je viac ako skromné. Štyri torzá postelí, z čoho je využiteľná asi už len jedna. Na podlahe je trocha neporiadok, ale nič nechutné, zväčša len nafúkané lístie a pár fliaš. Vyspí sa tu pohodlne dvojica ľudí, ale v núdzovom prípade aj traja či štyria. Okrem zničených postelí sa v objekte nachádzajú poličky na odkladanie vecí. Viac od chatky nečakajte. Výhodou však je nederavá a zdravo vyzerajúca strecha. Takže pred dažďom ochráni. Vo vnútri je množstvo pavučín a zjavne chatka nebola dávno využívaná, s troškou starostlivosti by to však istotne mohlo byť skvelé miesto k prenocovaniu alebo úkrytu. Snáď sa jej zveľadenia a záchrany časom niekto chopí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Okolie mnoho možností neposkytne, nečakajte tu ani ohnisko, ani posedenie. Dokonca ani studnička nie je v bezprostrednej blízkosti. Za studničkou treba zájsť až k chatovej osade na Štompe.

Fotogaléria k článku

Najnovšie