Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bielické blatá
Bielické blatá Zatvoriť

Túra Severné výbežky Tribeča

Posledné roky som oprášil svoju záľubu zo strednej školy a začal som sa viac zaujímať o rastliny. Niektoré prechádzky po horách boli vyslovene botanické a takou bola aj túra v okolí Partizánskeho. Lenže prechádzka toho mala viac. V mojom pomyselnom rebríčku ide o najkrajšiu túru roku 2020.

Vzdialenosť
27 km
Prevýšenie
+990 m stúpanie, -990 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 03.07.2020
Pohoria
Tribeč (CHKO Ponitrie)
Trasa
Voda
bez prameňov
Doprava
Partizánske (vlak, bus) - Brodzany (bus)
SHOCart mapy
» č.1081 Tribeč (1:50.000)

Trasa

Brodzany – Bralie – krížová cesta nad Partizánskym – Kúpele – Bielické blatá – Veľké Bielice – nábrežie Nitry – Malé Uherce – Šípok – Vtáčnik – Osečný vrch (Osečná) – Nad Hlbokým – Juríkov vrch – Šariny – Veľká hora – Ostrý vrch – Hôrka, letohrádok Babylon – hrobka Oldenburgovcov – Brodzany

Kalvária a skalné okná

V lete som maľoval byt. Pomaly som toho mal plné zuby a potreboval som pauzu. Lenže kam som sa pozrel, všade malo pršať. Výnimkou bolo Partizánske, ktoré mal dážď podľa Nórov minúť. Bolo rozhodnuté. Prechádzku inšpirovanú Dankou som mal naplánovanú, stačilo vyraziť.

O 6.30 h som prišiel do Brodzian a zamieril som k Partizánskemu. Na svahu nad riekou Nitra je kalvária, z ktorej je pekný pohľad na mesto. Viac ma však zaujali kvetiny. Viaceré tu rastú prirodzene a nejaké ďalšie pestujú pri zastaveniach cesty. Zbehol som pod kalváriu a na kraji lesa som zbadal rastliny, ktoré hľadám už dlho, ale zatiaľ neúspešne. Hmyzovníky. Pre fanúšika kvetín je hmyzovník čosi ako rolls royce pre fanúšika áut. Deň sa začal dobre.

Kúsok za kalváriou je v brale jaskyňa s veľkým stropným oknom. Odfotil som si ho a vyliepal som sa na bralo. Tam je ešte jedno menšie skalné okno. Zo skaly som sa porozhliadal a zbehol som späť na lúku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bielické blatá

Prešiel som cez rieku Nitru a kráčal som po panelovej ceste. Na jej kraji kvitli koberce rozchodníkov bielych. Obišiel som ihriská a prišiel som k Bielickým blatám. Je tu močiar, cez ktorý ide naučný chodník, často po drevených lávkach. Sú tu aj tri tabule, no turisti sem nechodia a chodníky zarastajú. Je to škoda, lebo Bielické blatá sú nádherné.

Prechádzal som sa po chodníkoch a hľadal som vysokánsku trávu - maricu pílkatú. Aha, tam je. No keď som k nej vykročil, zem sa podo mnou preborila a čľupol som do močiara. Rýchlo som vybehol späť na breh a nechápavo som hľadel, kde som sa to vlastne prepadol. Veď tam ešte žiaden močiar nie je. Vykročil som k rastline po druhýkrát… a čľupol som do močiara zas. Po rozume mi začali chodiť vtipy o policajných rekonštrukciách, no bol som napálený. Opatrne som utrel blato z objektívu kompaktu, ale s vylievaním vody z topánok som radšej počkal. Čo ak o pár metrov skočím do močiara zas?

Vrátil som sa na hlavnú cestu a šibol som do štvrte rodinných domčekov. Chodníky tam nemali, tak som si sadol na obrubník na kraji cesty, vyzul som si topánky a pustil som sa do žmýkania ponožiek. Keď sa na mňa voľakto pozeral spoza záclony, musel mať zábavu.

Cez kopčeky na Babylon

Vrátil som sa na ľavý breh Nitry a chvíľu som išiel po hrádzi. Sú tu záhrady, pred ktorými rastú zaujímavé rastliny. Najviac sa mi páčil srdcovník obyčajný.

Prešiel som Malé Uherce a stúpal som na Šípok. Sponad skaly je pekný výhľad na hornú Nitru, ale vrchol je zarastený lesom. Na kopec nevedie turistický chodník, napriek tomu je na ňom vrcholová kniha. Sú tu tiež nejaké valy, zrejme tu bolo v minulosti hradisko.

Zo Šípka som zišiel zvážnicami a lesom. Zrazu pozerám, tento ľubovník je nejaký iný. Pri cestičke rástla dvojica ľubovníkov horských. O necelú hodinu neskôr som našiel aj bežnejšie ľubovníky chlpaté.

Vyšiel som na Osečný vrch. Vlani som tu bol v zime, ale aj v lete je tu pekne. Na lavičke na vyhliadke som si oddýchol. Nato som zbehol na lúku a prechádzal som ďalšie kopčeky. Na jednej lúčke kvitli hrdobarky horské, na ďalšej klinčeky zväzkovité. Asi som robil chybu, keď som chodieval v lete iba do najvyšších kopcov. Z času na čas som mohol obehnúť voľačo nižšie. Kvitnú tu rastliny, ktoré na vysokých kopcoch nerastú.

Na poslednom kopčeku pred Brodzanmi je letohrádok Babylon. Je to stavba, ktorá bola postavená ako ruina. Zatiaľ je voľne prístupná. Pod letohrádkom som minul kaplnku a zbehol som do Brodzian. V obci je pekný park, ale ten som si pozrel až o pár mesiacov neskôr, na jeseň.

Záver

Najväčšou atrakciou prechádzky boli hmyzovníky včelovité, ale na trase boli aj dve skalné okná, náučný chodník, hradisko, letohrádok a zopár výhľadov. Na to, že išlo o jednodňovú pauzu pri maľovaní bytu, to bolo celkom dobré. Záverom chcem poďakovať Danke nielen za inšpiráciu, ale aj za pomoc pri spoznávaní a určovaní rastlín.

Fotogaléria k článku

Najnovšie