Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Čermáčka
Útulňa Čermáčka Zatvoriť

Útulňa Čermáčka pod Vysokou

Trampskú búdu neďaleko modrej značky zo Zochovej chaty na Vysokú poznáme s kamarátom roky. Keďže som vedel, že patrí T. O. Vysoká, bolo pre mňa zverejnenie údajov o nej tabu. Predpokladám, že kto sa čo i len trošku túla mimo značených chodníkov v Malých Karpatoch, o nej dobre vedel. Tak ako sme o nej roky vedeli, roky sme sa tam chystali ísť s kamarátom prespať.

Poloha
Malé Karpaty: Čermákova záhrada pod Vysokou
Nadmorská výška
480 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.4123 ° SŠ
dĺžka: 17.22287 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí, spací vak a karimatka sú potrebné
Prevádzka
celoročná (so správcom)
Voda
Maruškin prameň na lúke pred útulňou (130 m)
Spojenie
Modra (bus) - Zochova chata (bus) / Kuchyňa-Vývrat (bus)

Prístup

  • zo Zochovej chaty po modrej po TIM Hubalová, potom doľava po asfaltke po prvý prítok potoka Vývrat sprava a potom hore popri ľavom potoku (7 km),
  • po asfaltke od autobusovej zastávky Kuchyňa Vývrat k sútoku dvoch potokov pred vyústením do potoka Vývrat a potom popri ľavom hore (6,35 km),
  • od TIM Panské Uhliská treba ísť v smere na Vysokú a prvou lesnou cestou treba odbočiť doľava dolu (1,35 km).

Objekt a zariadenie

Pod lesom stojí nenápadná útulňa. Ide asi o bývalú pivnicu, pretože je čiastočne zapustená do svahu. Má kamennú podlahu a vo vnútri kamenné steny. Vchod dnu je predĺžený akoby chodbičkou z dreva, ktorá je ukončená pol stenou. Vľavo v chodbičke sú dve postele nad sebou, napravo je kratšia, ale dosť široká lavica na odkladanie ruksakov či iných vecí.

Do zrubu sa vchádza vcelku mohutnými drevenými dverami a nad spodnou vonkajšou posteľou je okno, ktoré vpúšťa dnu trochu svetla. Oproti dverám je široká dvojposchodová posteľ a naľavo je tiež široká polica – posteľ. Napravo od dverí je krásna nová liatinová piecka a stolík. Dnu sa teda pohodlne vyspia štyria a vonku dvaja. Čiže útulňa je pre šesť ľudí. Ak sa potlačia, tak sa tu možno vyspí aj osem ľudí, ale to by už nebolo pohodlné. Postele vnútri sú z dosiek, vonku z kmeňov a minimálne tam naozaj treba karimatku.

Vonku nad vchodom je priestor, kde sú uložené taniere, poháre a iné vybavenie útulne. Dnu sú aj petrolejové lampy, len sme nenašli petrolej. Zato na osvetlenie bohato postačia tri sviečky. Vonku nad odkladacou poličkou sú rôzne pílky zavesené na vešiaku a za spodnou posteľou lopaty. Strecha je veľmi kvalitná, pokrytá lepenkou. Celá útulňa je umiestnená medzi kmene stromov v celkom strmom svahu. Komín je vyvedený cez strechu a piecka dnu vôbec nedymila.

Vonkajší priestor

Pred útulňou je jedno ohnisko a možno tridsať metrov ďalej, na lúke medzi stromami ďalšie. Neďaleko je latrína, ktorá ale nemá dvere. Sekeru som nevidel, baby mali svoju. Čo mi chýbalo, bol klát na rúbanie, a tak som sa krčil pri kameni. Okolie útulne bolo bez akéhokoľvek popadaného dreva, takže na drobné drevo, ale aj niečo väčšie, treba ísť dosť ďaleko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pred útulňou je stolík pre štyroch na vysokých nohách, takže sa je "na stojáka". O útulňu sa vraj starajú chalani z Rohožníka, ktorí dokonca vo februári organizovali brigádu. No a prečo teda teraz zverejňujem polohu a opis útulne? Dovoľujem si to pre oznam nad vchodom, že je určená pre turistickú verejnosť, a tak je vlastne jediná mne známa útulňa široko-ďaleko v tejto časti Malých Karpát. Dúfam, že jej zverejnenie neublíži a že bude nám turistom s vandráckymi sklonmi slúžiť ešte dlho. Prosím všetkých eventuálnych návštevníkov, aby po sebe zanechali čisto a nachystané drevo.

A prečo sa volá Čermáčka, keď Čermákova lúka je pomerne ďaleko? Nuž, na mape sa blízky priestor okolo modrej volá Čermákova záhrada, tak asi preto.

Fotogaléria k článku

Najnovšie