Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vyhorená dolina
Vyhorená dolina Zatvoriť

Túra Slatinský kras: Bukovinská skala, Baské a Dúpna diera

Inšpiráciou na túru mi bola kniha Náučné chodníky – severozápad, kde je popísaný náučný chodník z Krásnej Vsi do Slatiny nad Bebravou. Danú trasu som si upravil, pretože som si chcel pozrieť vyhliadkový bod Bukovinská skala, vrch a chatu Baské, tiež jaskyne Dúpna diera a Čertova diera. Vyzbrojený čerstvým negatívnym testom som sa vybral na cestu.

Vzdialenosť
17 km
Prevýšenie
+1065 m stúpanie, -1065 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 07.11.2020
Pohoria
Strážovské vrchy - Slatinský kras (CHKO Strážovské vrchy)
Trasa
Voda
bufet Chaty Baské
Doprava
Bánovce nad Bebravou (vlak, bus) - Slatinka nad Bebravou (bus, parkovanie v obci pri družstve)
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)

Trasa

Slatinka nad Bebravou – Krásna Ves – Bukovinská skala – Veľké lúky - Uhliská – Chata Baské – Uhliská – Lažtek – Dúpna diera – Čertova diera – Slatinka nad Bebravou

Slatinka nad Bebravou, Krásna Ves a Bukovinská skala

Nemám veľmi rád záverečnú časť túr, keď musím šliapať asfalt a preto som si na zaparkovanie vybral maličké parkovisko na konci dediny pri miestnom družstve. Prezliekol som sa, obul, hodil batoh na chrbát a pustil som sa dolu dedinou po žltej značke k hlavnej ceste. Na ceste ma privítali kačky kúpajúce sa v potoku a miestni hafani. Po asi pol kilometri odbáčam doprava po hlavnej ceste smer Krásna Ves. Cestou sa obzerám po okolí a obdivujem lesy zafarbené do žlta. Z cesty kúsok pred Krásnou Vsou je vidieť Vyhorenú dolinu, ktorou sa budem vracať do Slatinky.

Prichádzam k drevenému krížu, odbáčam doprava po modrej značke smer Veľké lúky. Po chvíli sa dostávam do prírodnej rezervácie Žrebíky s 5. stupňom ochrany. Pri smerovníku miestneho značenia odbáčam doprava na Bukovinskú skalu. Sú z nej krásne výhľady na Slatinku nad Bebravou a Strážovské vrchy. V dlhších výhľadoch mi bráni slnko žiariace spoza vrchov, čo sa odzrkadlí aj na fotkách. Počas hlásenia miestneho rozhlasu a rytmov dychovky si dám pohár čaju, jeden lepeňák a pokračujem ďalej. Od Bukovinskej skaly sa nevraciam hneď na chodník, ale stúpam lesom na ďalší vyhliadkový bod asi 100 metrov od predchádzajúceho.

Veľké lúky – Uhliská – Chata Baské – Lažek

Vraciam sa na modrú značku a poberám sa smerom k rázcestiu Veľké lúky. Na chodníku ma zaujmú popadané a zvláštne pokrútené stromy. Prichádzam na Veľké lúky, kde ma okrem smerovníka privíta upozornenie na zvýšený pohyb našej najväčšej šelmy. Pokračujem po modrej smer Uhliská, keď dorazím na zvážnicu, stretávam prvých dnešných ľudí. Zdravím sa so ženstvom piatich turistiek a pokračujem ďalej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalší smerovník Uhliská, ďalšie upozornenie na mrmlošov. Tých tu teda musí byť veľa – keďže som sám, častejšie sa obzerám. Zvážnicou pomaly stúpam po žltej značke z Uhlísk na Baské, po pravej strane sa mi otvárajú ďalšie výhľady na Strážovské vrchy. Ešte pár metrov a som pri Chate Baské. Pri stolíkoch sedia traja cyklisti a dvaja debatujúci páni. V ústrety mi vyrazí jeden z nich, neskôr sa z neho vykľul chatár, že čo si dám. Ponuka bola pivo a čaj. Vyhrala desiatka z mesta SNP, usadil som sa pri stolíku, otočil na slnko, počkal na zlatý mok a pustil som sa do druhého lepeňáka. Keďže som autom, viac pivka nemôžem. Popozerám si okolie chaty, chatár mi opisuje, že sa tu vo februári robia akcie, ukazuje miesto núdzového nocľahu. Po obede chvíľu odpočívam, keď sa však koncentrácia ľudí prichádzajúcich zo všetkých možných smerov späťnásobila, velím na odchod.

Prechádzam na severný okraj vrchu Baské, kde je malé rúbanisko a sú z neho krásne výhľady na sever Slovenska. Na pravej strane ma upúta skalný vrchol Vápča, ktorý ihneď vyhlásim za cieľ ďalšej túry. Chvíľu si vychutnávam výhľady a odchádzam preč. Klesám rovnakým smerom po žltej, smer Uhliská. Z Uhlísk stále po žltej po zvážnici smer Lažtek. Cestou je vidno veľa posedov a rôznych búd, ktoré by mohli slúžiť na prespanie. Pri Lažteku sa začínajú prvé krasové javy – závrty, skaly, jaskyne. Nanešťastie som sa až doma dozvedel o Rumpálovom závrte, ktorý je 16 m hlboký a len 10 minút cesty od rázcestia Lažtek. Ide sa k nemu po zeleno-bielej značke náučného chodníka.

Dúpna diera – Čertova diera – Slatinka nad Bebravou

Pomaly klesám popri viacerých závrtoch, poľovníckych posedoch Vyhorenou dolinou. Okolo mňa z oboch strán doliny postupne z lesa vykúkajú skalné steny. Cestou stretám psíka vykračujúceho si po ceste hore dolinou. Keď ma zbadá, odbočí popri mne do lesa, obíde ma oblúkom a pokračuje ďalej v ceste. Asi nemá rád cudzích ľudí na prechádzke. Pozriem do navigácie v mobile, mal by som sa pomaly blížiť k odbočke do jaskyne Dúpna diera. Odbočku nachádzam podľa železného kolu zatlčeného vedľa cesty. Odbočím doľava a sotva viditeľným chodníčkom stúpam k jaskyni.

Privíta ma zamrežovaný portál, mreže toho už majú dosť za sebou a dvere sú otvorené. Zhodím vak a idem na prieskum. Jaskyňa smeruje doprava, portál sa zmenšuje. Prístupných je prvých 28 metrov, potom je jaskyňa zapečatená železnými dverami s okienkom pre netopiere. Asi desiatka "okrídlených myší" si spokojne spinká aj v prístupnej časti jaskyne. Krasová výzdoba je celkom pekná na to, že ide len o vstupný portál. V iných je výzdoba dosť chudobná alebo poničená. Čelovkou si zasvietim cez otvor pre netopiere, jaskyňa je za dverami dosť veľká na vzpriamenú chôdzu. Podľa dostupných údajov je jej celková dĺžka 128 metrov a za dverami prudko klesá. Je tiež významným archeologickým náleziskom. Škoda, že pri nej nie je informačná tabuľa.

Po prehliadke zbehnem dolu do doliny a na opačnej strane v bralách chcem nájsť druhú jaskyňu, do ktorej sa dá nazrieť. Jaskyňa s menom Čertova diera má vstupný portál veľký len na lezenie, nakuknem dnu, vleziem do nej, po pár metroch sa hneď otočím, lebo ďalej sa nedá. Celková dĺžka je asi 8 metrov, mala by v nej byť ukrytá keška. Vyleziem von, oprášim sa od lístia, zbehnem do doliny a asi za 15 minút som pri aute.

Záver

Ako som písal v úvode, inšpiráciou mi bol náučný chodník Slatinským krasom. Po jeho zmene som však spokojnejší, pretože som na trase toho videl oveľa viac. Na trase je viacero vyhliadkových bodov, turistická chata, jaskyne a krasové útvary. Trasa nie je fyzicky, technicky a ani orientačne náročná, podarilo sa mi trafiť aj vynikajúce počasie. Odporúčam ju každému, kto má rád okruhové jednodňovky aj mimo turistických značiek.

Fotogaléria k článku

Najnovšie