Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok na Striebornej
Prístrešok na Striebornej Zatvoriť

Prístrešok Strieborná

Na juhozápadnom okraji Slovenského rudohoria je počet klasických turistických útulní presne nulový, a preto znalosť aspoň o búdach či prístreškoch určite poteší nejedného tuláka, ktorý sa vyberie po značených či neznačených chodníkoch.

Poloha
Slovenské rudohorie - Stolické vrchy: pár metrov od smerovníka Strieborná
Nadmorská výška
719 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.46844 ° SŠ
dĺžka: 19.61297 ° VD
» Mapa
Nocľah
sedem ľudí v krytom podkroví a dvaja na stoloch dole s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Bez zdroja v blízkom okolí
Spojenie
Cinobaňa (bus), Lovinobaňa (vlak, bus)

Vďaka turistom z okolia, môžu si dnes návštevníci pri hviezdicovitom výstupe na Striebornú či pri Cinobanskom bludári, alebo aj my tuláci a vandráci oddýchnuť a pookriať pri nádhernom prístrešku, z ktorého by si mali brat príklad všetci stavitelia prístreškov. Keďže jednak ochráni pred dažďom sediacich na lavičkách, ale zároveň pojme nocľažníkov v uzavretom priestore pod sedlovou strechou.

Prístup

  • z Cinobane (bus) po žltej a zelenej za 1.20 h,
  • z Lovinobane (vlak, bus) po zelenej za 2.00 h,
  • z Hrnčiarok (bus) po modrej a zelenej za 1.40 h.

Poloha

Prístrešok sa nachádza priamo na vrchu Strieborná (718,8 m), v srdci hradiska kyjatickej kultúry, neďaleko hŕby skál s dreveným vyrezávaným krížom.

Objekt

Drevený prístrešok s rozmermi 6 x 4 metrov a s 5 m vysokou sedlovou strechou sa skladá z dvoch častí. Dolná (prízmená) časť je voľne prístupná a predstavuje dva širšie stolíky s lavičkami na sedenie. Dá sa tu nájsť mapa, informácie o hradisku Strieborná a návštevná kniha.

Horná (podkrovná) časť predstavuje uzavretý priestor pod sedlovou strechou, ktorý sa dá primárne využiť na nocľah. Vchod je z prednej štítovej časti a ide o hrubšiu gumu, ktorá je náhradou za dvierka. A to môže znamenať problematický vstup do nocľažiska, keďže si treba gumu nadvihnúť a nejako sa pod ňou prepchať. S batohom dosť problém. Vystúpiť je možné voľným rebríkom, ktorý je zavesený na boku prístreška.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Aj keď je podlaha potiahnutá tenkým kobercom, ktorý je položený na OSB doskách, karimatka sa určite zíde. Prefukovať by však veľmi nemalo, i keď sú vidieť škáry, a rovnako aj plechová strecha by nemala pretekať. Miesto na spanie si tu môže nájsť asi sedem osôb a v dolnej časti ďalšie dve osoby na stoloch.

Voda

Vodu som v blízkom okolí nezaznamenal. Najbližšie známe pramene sú studnička Lovinka pri štátnej ceste medzi Cinobaňou a Lovinobaňou na zelenej značke, prípadne studňa v horskej osade Horné Fafáky pri modrej značke. Pozn. red.: ak viete o prameni v blízkosti, tak napíšte do diskusie k článku.

Zaujímavosti okolia

Prístrešok na Striebornej obsahuje informácie o hradisku, v ktorého srdci sa nachádza. Hradisko pochádza z mladšej doby bronzovej. Malo obdĺžnikovitý pôdorys s rozmermi 30 - 35 m x 40 - 45 m. Lokalita bola v severnej časti opevnená kamenným valom, ktorý ešte aj dnes prevyšuje okolitý terén asi o tri metre. Val bol pravdepodobne dvojitý, pretože šírka koruny valu je až 7 metrov. Brána sa nachádzala v juhozápadnej časti a bola chránená kruhovými bastiónmi. Pod akropolou hradiska sa nachádza pseudokrasová jaskyňa.

Po zelenej na Lovinobaňu, asi 30 minút od hradiska sa nachádzajú archeologické vykopávky pohrebiska z obdobia kyjatickej kultúry. Predstavuje tretie najväčšie na Slovensku. Našlo sa tu asi 200 hrobov ľudu popolnicových polí. Ľudia sa tu vtedy dožívali 25 rokov a našlo sa tu aj veľa hrobov detí. Okrem informačného panela tam stojí prístrešok, ale bez možnosti prespatia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie