Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poľovnícka chata pri Ladislavovej vyvieračke
Poľovnícka chata pri Ladislavovej vyvieračke Zatvoriť

Prístrešok Ladislavova vyvieračka

Vo východnej časti Jasovskej planiny sa nad obcou Debraď nachádza areál kostola sv. Ladislava. Ide o pozoruhodné miesto, obľúbené turistami aj pútnikmi. Okrem ruín kostola a výdatného prameňa stojí hneď vedľa, na okraji lesa chata poľovníckeho združenia.

Poloha
Slovenský kras - Jasovská planina: ruiny kostola sv. Ladislava (tzv. Rastlinný kostol) pri vyvieračke sv. Ladislava
Nadmorská výška
421 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.64425 ° SŠ
dĺžka: 20.94822 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 nocľažníkov s vlastnou karimatkou a spacím vakom na betónovej terase chaty (núdzový nocľah)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Ladislavova vyvieračka (prameň sv. Ladislava)
Spojenie
Moldava nad Bodvou (vlak, bus) / Debraď (bus) - Ladislavova vyvieračka (zelená značka)
Dalšie info
núdzový nocľah - lokalita nie je určená na prespávanie

Lovecká chata nie je verejnosti prístupná, ale jej zastrešená terasa poskytne útočisko pred búrkou alebo inou náhlou zmenou počasia. V núdzovom prípade sa dá na terase stráviť noc. Treba mať ale na pamäti, že stavba nie je určená k prespávaniu a využiť je ju možné naozaj len v prípade núdze.

Poloha a prístup

Lokalita sa nachádza v Národnom parku Slovenský kras, vo východnej časti Jasovskej planiny, v katastrálnom území obce Debraď. Areál kostola, vyvieračky a chaty predstavuje dôležitú križovatku turistických trás. Križujú sa tu značky vedúce z Jasova, Moldavy nad Bodvou, Drienovca a zo sedla Železná brána. Z obce Debraď sem vedie neznačená cesta.

Objekt

Objekt chaty pozostáva z dvoch častí. Prvá časť – vlastná chata, je kamenná stavba, uzamknutá a verejnosti neprístupná. Druhá časť – zastrešená terasa, je voľne prístupná a dá sa využiť nielen ako núdzový úkryt pred búrkou či dažďom, ale aj ako miesto vhodné k prenocovaniu. Terasa má šírku približne 1,5 metra a dĺžku asi 5 metrov. Zastrešená je pultovou strechou. Podlahu tvorí betónová platňa. Od severu je chránená vlastnou stavbou chaty, z ostatných strán je voľne otvorená do okolia. Preto prekrytie náveternej strany celtou alebo PVC fóliou zvýši komfort nocľahu. Na podlahe sa pohodlne vyspí skupina piatich - šiestich turistov. Použitie spacieho vaku a karimatky je samozrejmosťou. Pri chate sa nachádza zastrešený prístrešok obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi približne 2,5 x 4 metre. Steny sú otvorené do okolitého terénu, podlahu tvorí udupaná hlina posiata drobným štrkom. Hneď vedľa je ohnisko so sedením, v lese nájdete latrínu.

Voda a okolie

Spoľahlivý vodný zdroj, Ladislavova vyvieračka (prameň sv. Ladislava), sa nachádza asi 20 metrov od chaty. Ide o veľmi výdatný, ani v najväčších suchách nevysychajúci prameň. Viaže sa k nemu legenda o uhorskom kráľovi Ladislavovi, ktorý po boji vymodlil vytrysknutie prameňa, aby svoje unavené vojsko zachránil pred záhubou od smädu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vedľa prameňa stála už v 13. storočí malá sakrálna stavba, ktorú v 15. stor. prebudovali premonštráti z Jasova na kostol s patroníciom sv. Ladislava. Kostol v roku 1570 zničili Turci, ktorí rabovali územia Spišskej, Abovskej a Turnianskej župy.

Začiatkom 21. stor. boli ruiny zaujímavo opravené. Na stredovekých základoch vyrástla drevená konštrukcia v tvare niekdajšieho chrámu, do ktorých bol zakomponovaný strom, ktorý rastie medzi základmi. Drevená konštrukcia postupne obrastá popínavými rastlinami, a tak vznikol jeho nový názov - Rastlinný kostol. Z lúky pri ruine je pekný pohľad na Volovské vrchy s Kojšovskou hoľou, Košickú kotlinu a hrebene Slanských vrchov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie