Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pod Prašnicou
Pod Prašnicou Zatvoriť

Túra Výstup na hiadeľskú Prašnicu

Zobudili sme sa do chladného rána, strechy domov boli pokryté námrazou. Pochutili sme si na vajíčkových chleboch a dobre posilnení sme sa presunuli do dedinky Hiadeľ. Banícka osada vznikla v sedle medzi Kozím chrbtom a Prašnicou, ktorým viedla stará cesta spájajúca Horehronie s Liptovom. Prví obyvatelia boli drevorubači, pastieri a baníci. Ťažilo sa tu najmä striebro, zlato a antimón. Známy Hiadľovský krumplovník bol tradičnou obživou Hiadeľčanov. . V Hiadeľskej doline sa nachádza minerálny prameň Hiadeľská kyslá. Rozhodli sme sa vystúpiť na kopec s pôsobivým názvom Prašnica.

Vzdialenosť
5 km
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 27.12.2020
Pohoria
Nízke Tatry
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 698 m n. m. Prašnica
  • Najnižší bod: 480 m n. m. Hiadeľ
Doprava
Lučatín (vlak), Hiadeľ (bus)
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Trasa

Hiadeľ - Prašnica (698 m) - Hiadeľ

Vychádzali sme od družstva a stúpali sme priamo hore do kopca pokrytého rannou námrazou. Zaujali nás tu medze zarastajúce šípkovými kríkmi. Naskytli sa nám výhľady na hôľny vrch Kozí chrbát. Počuli sme silný brechot približujúcich sa psov. Ocitli sme sa v obkľúčení troch majestátnych psíkov s mierumilovnými zvedavými pohľadmi uprenými na nás. Chvíľu nás sprevádzali a potom sa pomaly vrátili do svojho príbytku.

Kráčali sme traverzujúcim chodníkom, ktorým sme sa pripojili na Náučný chodník Hiadeľskou dolinou. Z náučnej tabule sme sa dozvedeli informácie o tunajšej zveri. Kochali sme sa výhľadmi na Prašivú pokrytú bielou pokrývkou a postupne sa nám odkrývali ďalšie vrchy - Chabenec, Ďumbier s Chopkom. V diaľke sa nám ukázala kráľovná Nízkych Tatier - Kráľova hoľa odetá v bielom šate.

Na vrchole Prašnice fúkal studený vietor. Triasla som sa ako osika a začala som pomaly primŕzať, a to vďaka tomu, že som neustále stála a fotila okolitú prírodu. Zahriala som sa teplým zázvorovým čajom a sušeným ovocím. Chalani mi požičali teplú vrstvu oblečenia a ja som sa začala roztápať pribúdajúcim nielen teplom, ale aj výhľadom na hory. Zostúpili sme do závetria pod mohutný starý buk a čerpali sme energiu vychádzajúcu z tak čarovného miesta. Užívali sme si netradičné výhľady pripomínajúce brazílske hory. Upútal ma masív Vysokej nad obcou Moštenica, pôsobila majestátne, rozľahlé lúky Vlačuhovo a Panský diel. Bola som očarená krásnymi výhľadmi na tunajšie horstvá. Zostupovali sme peknou lesnou cestou, ozdobenou prastarými bukmi rôznych tvarov, obrastených zeleným machovým kobercom. Mali sme výhľad na obec Moštenica učupenú pod mohutnými horami. Upútal ma pekný kostolík Povýšenia sv. Kríža s červenou vežičkou. Zastavili sme sa pri kríži, ku ktorému vedie cestička z Moštenice do Hiadeľa. Pokračovali sme klesaním namrznutou lúkou, slnečné lúče boli na tomto mieste slabé. Zvuk kostolného zvona nás prebral z rozjímania o prírode a my sme uvideli strechy hiadeľských domov a kostol.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Cestou domov sme sa zastavili na výhľadovom mieste s názvom Peniažky nad Slovenskou Ľupčou. Na lokalite sa dajú nájsť schránky odumretých morských mäkkýšov - numulitov, ktoré sú okrúhle a pripomínajú mince, preto celé nálezisko nesie chotárny názov Peniažky.

Kráčali sme rozľahlou lúkou k oddychovému miestu s drevenou lavičkou. Ukázali sa nám výhľady na podmanivo krásny Ľupčiansky zámok, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Zaujal ma kopec Zelenovo, ktorý som premenovala na strapatého punkera. Výhľady na Podkonické hole, kužeľovitý kopec Igovo, nad Priechodom vypínajúci sa Kopec. Bola to pekná nenáročná prechádzka spoznávania výhľadových miest tunajšieho kraja.

Náučný chodník Hiadeľskou dolinou (Hiadeľ - Lučatín) má 11 náučných tabúľ a dĺžku 4 km.

  1. Základné informácie o obci
  2. História obce od jej vzniku až do r. 1945
  3. Hospodársky, sociálny a kultúrny vývoj po r. 1945
  4. Slovenské národné povstanie
  5. Prírodné pomery
  6. Rastlinstvo
  7. Vtáctvo
  8. Živočíšstvo
  9. Turistika
  10. Zaujímavosti
  11. Hiadeľ v súčasnosti

Fotogaléria k článku

Najnovšie