Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľký prístrešok
Veľký prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Stodoly pod Javorovou

Počas jarnej túry Oravskou Magurou som mal namierené na vrch Javorová. Síce som tu nikdy nebol, ale podľa TuristickaMapa.sk som vedel, že v lese pod vrcholom Javorová sa nachádza síce rozpadnutý, ale pre mňa určite zaujímavý zrub, ktorý som si chcel pozrieť.

Poloha
Oravská Magura: lúky Stodoly pod vrcholom Javorová na trase červenej magistrály E3
Nadmorská výška
950 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.29882 ° SŠ
dĺžka: 19.38024 ° VD
» Mapa
Nocľah
traja ľudia s vlastnou karimatkou a spacákom vo veľkom prístrešku
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Javorová, 300 metrov povyše pri bývalej poľovníckej chate
Dalšie info
Lokalita nie je oficiálnym táboriskom - ide o súkromný rekreačný objekt s voľne prístupným prístreškom v blízkosti magistrály E3

Upozorenie: Lokalita nie je oficiálnym táboriskom. Voľne prístupný prístrešok stojí pri súkromnom rekreačnom objekte na trase turistickej magistrály E3.

Skôr ako som sa k nemu dostal v smere od vrchu Poľana, prípadne od sedla Príslop, som v stúpaní lúkami po červenej turistickej trase E3 zazrel krásny, novotou "žiariaci" zrub v lokalite Stodoly s parádnym veľkým prístreškom, vedľa ktorého je ešte jeden malý prístrešok.

Poloha

Zrub s dvomi prístreškami sa nachádza priamo na hranici lúk a lesa pod vrcholom Javorová. Tesne popri nich vedie červená turistická magistrála E3. Od sedla Príslop je vzdialený 45 minút cesty po spomínanej turistickej trase. V opačnom smere z vrcholu Javorová je to 10 minút klesania a 3 minúty od zrubu Javorová. Polohou vhodne nahrádza rozpadajúci sa blízky poľovnícky zrub Javorová.

Objekt

Veľký prístrešok je štvorcového pôdorysu s dĺžkou strany asi 4 metre. Pod ním je umiestnený dlhý robustný stôl spojený s dvomi lavicami. Na okraji sú umiestnené ďalšie dve samostatné lavice. Vedľa stola je voľné miesto pre prípadný nocľah s kapacitou troch ľudí po presunutí samostatných lavíc. Strecha je dostatočne dlhá a pršať by dnu nemalo.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vedľa je malý prístrešok, ktorý vyzerá, akoby bol určený pre deti. Je to v podstate strieška so stolíkom pod ňou. Strecha je dlhá 2 metre a široká 1,5 metra. Strecha je však v tomto prístrešku krátka a v prípade dažďa veľmi neposlúži.

Drevený zrub je obdĺžnikového pôdorysu s dĺžkou 4 metre a šírkou 2,5 metra. V čase mojej návštevy bol zamknutý a ide o súkromný rekreačný objekt.

Pri objekte sa nachádza informačná tabuľa s názvom E3 Babín - Stodoly. Uvádza informácie prevažne o miestnej faune a flóre. Iné oznamy o pôvode zrubu a prístreškov nie sú uvedené.

Okolie

Na upravenom priestranstve pri zrube a prístreškoch sa nachádza ohnisko a stojan na bicykle. Asi 30 metrov poniže je maringotka včelína, ktorý vyzeral udržiavaný. Priamo z prístreška a okolitých lúk je krásny výhľad na Oravskú Maguru, hrebeň Oravských Beskýd s Pilskom a na hornú Oravu.

Voda je vzdialená 300 metrov vyššie pri červenej turistickej trase pod chátrajúcim poľovníckym zrubom Javorová.

Fotogaléria k článku

Najnovšie