Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Malokarpatský kopec Bučková s krásnymi zakrpatenými dubmi
Malokarpatský kopec Bučková s krásnymi zakrpatenými dubmi Zatvoriť

Basecamp Začíname so štvrtkovým basecampom

Protipandemické opatrenia sa uvoľnili a počas najbližšieho víkendu môžeme vyraziť do prírody kdekoľvek na Slovensku. Pri tejto príležitosti pre vás spúšťame nový formát Štvrtkový basecamp. Budeme ho pripravovať každý týždeň vo štvrtok popoludní.

Nájdete tu tipy na túry z rôznych okresov, ktoré budú odrážať aktuálne ročné obdobie. V tipoch budeme myslieť na dospelých, ale aj deti a cyklistov. Na záver pripojíme prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu, plus zoznam aktuálnych sezónnych uzáver.

Dnešný basecamp zostavila: Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Martin Knor si dal dlhší vander jarnou Muránskou planinou. Túra je vhodná pre ostrieľanejších turistov. Trvá dva dni, Martin prespal v lese pod šírym nebom. Najnáročnejším úpsekom bol prechod ostrým skalným hrebeňom Hradovej, ktorý nie je po celej dĺžke zaistený reťazami. Okrem toho trasa prechádza lúkami s peknými výhľadmi na Muránsku planinu, napríkald od chaty Nemcová.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na túru s deťmi

Minulú jar ma očaril malokarpatský kopec Bučková s krásnymi zakrpatenými dubmi. Zaujímavé bolo aj skalné pásmo Tri stodôlky. Tieto lokality ležia mimo turistických značiek, no platí tu len druhý stupeň ochrany, takže pohyb mimo značiek je legálny. Vzhľadom na veľký počet muflónov a ďalších lesných zvierat je terén dobre priechodný, netreba sa nikde predierať.

3. Tip na cyklotúru

Pavol Gomboš objavoval na horskom bicykli dolinu Bystrého potoka vo Volovských vrchoch. Trasa vedie najprv po lesnej ceste, neskôr poľovníckym chodníkom. Zaujímavosťou je Tereziánska štôlňa, ktorú miestni baníci ručne kopali dvadsať šesť rokov. Chodba meria takmer dva kilometre a dodnes slúži vodárom.


Ďalšie tipy:

Prečítajte si


Z fotogalérie

Veterný mlyn

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ mý byť v sobotu jasno až polooblačno, cez deň prechodne zväčšená oblačnosť, naďalej chladno. V ranných hodinách môže mrznúť aj v nížinách. Najvyššia denná teplota 11 až 16 °C, v Žilinskom kraji a na Hornom Spiši okolo 9 °C. Fúkať má len slabý vietor.

Podobný ráz počasia má byť aj v nedeľu, pribudne viac oblakov. Cez deň na severe a východe miestami prehánky, vo vyšších polohách snehové.

Podmienky na horách

Horská záchranná služba upozorňuje, že ráno sú chodníky tvrdé až ľadové. Odporúča používať mačky alebo retiazkové mačky, paličky, prípadne cepín. Chodníky v nižších polohách sú blatisté.

V roklinách Slovenského raja roklinách sa stále nachádzajú zvyšky snehu a ľadu, hladina vodných tokov je vplyvom topenia snehu zvýšená.

Podľa Strediska lavínovej prevencie je lavínová situácia pomerne stabilná, problémom ostáva mokrý sneh najmä v stredných polohách a na slnkom osvietených svahoch aj vo vyšších polohách Tatier.

V Západných a Vysokých Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, rovnaký stupeň platí v popoludňajších hodinách aj pre Nízke Tatry a Malú Fatru.

SLP upozorňuje, že v polohách nad 1500 m je snehu vzhľadom na koniec apríla pomerne veľa.


Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata HZS na Martinské hole (Malá Fatra) - zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Skalka (Kremnické vrchy) – zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna,

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 31. mája:

  • Chata generála M. R. Štefánika (Ďumbierske sedlo) – Ďumbier, uzavreté v období bez súvislej snehovej pokrývky s hrúbkou minimálne 15 cm, zimné tyčové značenie
  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

CHKO Horná Orava

  • Príslopec - Kaňova jama, zelená značka č. 5555 do 15. mája

Najnovšie