Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad
Celkový pohľad Zatvoriť

Prístrešok Jurášová

V lesoch nad Myjavou, na pomedzí Myjavskej pahorkatiny a Bielych Karpát sa nachádza malý otvorený prístrešok, ktorý môže poslúžiť na oddych i núdzový nocľah na trase Cesty hrdinov SNP.

Poloha
Biele Karpaty - Javorinská hornatina, Myjavská púahorkatina: pod vrchom Jurášová (lúka Jurášová) na Ceste hrdinov SNP (červená E8)
Nadmorská výška
483 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.79605 ° SŠ
dĺžka: 17.59944 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia, nutný vlastný spacák a karimatka
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
najbližší prameň je 1,7 km v doline potoka Kostolník na východ
Kontakt
Obecné lesy Stará Myjava, obec@(at)staramyjava.sk
Spojenie
Myjava (bus, vlak)
Poriadie (vlak)
Stará Myjava (bus)

Poloha

Prístrešok stojí približne kilometer južne od vrchu Jurášová (523 m), priamo pri červenej značke Cesty hrdinov SNP (E8), neďaleko od turistického smerovníka Jurášová lúka.

Prístup

  • z Myjavy (vlak, bus) po červenej značke za asi 1.30 h,
  • z Poriadia (vlak, bus) po zelenej značke a neznačenej ceste za asi 0.50 h,
  • z Veľkej Javoriny (970 m) po červenej značke za asi 3.00 h,
  • od vodnej nádrže Stará Myjava (Stará Myjava, chaty - bus) po žltej a červenej značke za asi 1.10 h.

K prístrešku je možný prístup aj na bicykli po asfaltových cestách, vjazd autom nie je pre verejnosť povolený.

Objekt

Celý prístrešok je vyrobený z dreva. Predpokladám, že ho postavili Obecné lesy Stará Myjava, ktoré sú správcom okolitých pozemkov.

Konštrukciu prístrešku tvoria nosné stĺpy z drevenej guľatiny, jedna stena je tvorená drevenými doskami a zo zadnej strany krytá doskami z drevotriesky. Zvyšné tri strany sú úplne otvorené. Strecha je tiež drevená, zvrchu obitá vodorovne uloženými latami. Od jedného podperného stĺpu zasahujú takmer do polovice krytej plochy dva navzájom spojené kusy guľatiny, ktoré dosť zmenšujú využiteľnú zakrytú plochu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pri krytej stene sa nachádza lavica, ktorej okrajmi prechádzajú dva šikmé stĺpy. Dôsledkom toho je, že na sedenie sa dá využiť iba časť jej dĺžky, vedľa seba si môžu sadnúť traja ľudia.

Podlaha je štrkovo-piesčitá, suchá. Na materiáli prístrešku sme si nevšimli žiadnu povrchovú úpravu.

Okolie

Tesne vedľa prístreška sa nachádza informačná tabuľa lesníckeho náučného chodníka. Bola pôvodne postavená vedľa prístreška, ale pri našej návšteve (apríl 2021) bola voľne opretá o strom.

Povedľa prístrešku prechádza lesná cesta, prístupná pre peších a cyklistov. Hneď za cestou sa nachádza veľká lúka Jurášová, podľa informačnej tabule využívaná ako funkčná plocha pre potreby lesníckej prevádzky. V čase našej návštevy (apríl 2021) bola pokosená, na jej okraji boli uložené kmene a oddelené konáre. Taktiež v tesnej blízkosti prístupovej cesty sa na viacerých miestach nachádzalo vyťažené drevo.

Voda

Pri prístrešku nie je žiadny zdroj vody. Najbližšie si môžu turisti vypýtať vodu v niektorom z domov blízkeho sídla Stará Myjava. Vodu z prameňa si možno nabrať pod zemľankami v doline potoka Kostolník – po neznačených chodníkoch asi 1,7 km, na východ od lúky v doline.

Fotogaléria k článku

Najnovšie