Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na zrub
Celkový pohľad na zrub Zatvoriť

Búda Zrub Prídolie

Na južných svahoch Bielych Karpát pod Veľkou Javorinou, tesne pri značenom turistickom chodníku sa nachádza starý drevený zrub, ktorý dobre poslúži na núdzový nocľah alebo úkryt pri náhlom zhoršení počasia.

Poloha
Biele Karpaty - Javorinská hornatina: pri rázcestí Prídolie v blízkosti zelenej značky Poriadie - Prídolie - Diborovov pamätník
Nadmorská výška
550 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.82157 ° SŠ
dĺžka: 17.61949 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí na drevenej podlahe, nutný vlastný spacák a karimatka
Prevádzka
trojsezónna, (bez vykurovacieho telesa)
Voda
najbližší prameň 1,9 km v doline potoka Kostolník
Spojenie
Stará Turá, časť Topolecká (bus)
Poriadie (vlak)
Stará Myjava (bus)

Poloha

Zrub sa nachádza pri zeleno značenom turistickom chodníku, približne 80 metrov od smerovníka Prídolie smerom k hlavnému hrebeňu Bielych Karpát. Od chodníka je vzdialený iba pár metrov a je z neho dobre viditeľný.

Prístup

  • zo Starej Turej, časť Topolecká (bus) po žltej značke za asi 0.50 h,
  • z Poriadia (vlak) po zelenej značke za asi 1.40 h,
  • z Veľkej Javoriny (970 m) po červenej a zelenej značke za asi 2.10 h,
  • od vodnej nádrže Stará Myjava (Stará Myjava, chaty - bus) po žltej značke za asi 0.50 h.

Ku zrubu je možný prístup aj na bicykli po lesných cestách, v zime sú tu trasy s obľubou využívané bežkármi. Vjazd autom nie je pre verejnosť povolený.

Objekt

Steny zrubu sú zhotovené z masívnych drevených hranolov, krov je zvonku zakrytý doskami a vlnitým eternitom. Predná i zadná stena je spevnená priečnymi hranolmi, rovnaký hranol je položený naprieč aj v strede zrubu. Spodná strana tohto hranola je vo výške asi 1,9 m, takže vyšší ľudia si musia dávať pozor, aby si neudreli hlavu. Dvere sú z drevených lát, vystužené a zavesené na plechových pántoch. Nakoľko aktuálne (apríl 2021) je spodný pánt vylomený, dvere sú zavesené šikmo a spodkom opreté na zemi. Dvere nemajú žiadnu úchytku a nedajú sa zavrieť zvonka ani zvnútra.

Zvnútra je celý zrub krytý drevenými doskami, rovnaké dosky tvoria aj podlahu zrubu. Vnútorný priestor má rozmery približne 3,5 x 4 metre. V čase našej návštevy bolo v rohu uložené veľké vrece naplnené prevažne plastovými fľašami a vo vnútri bolo zopár konárov. Okrem tohto je vnútri ako aj v okolí zrubu čisto.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Zrub je umiestený v zmiešanom lese, rastú tu prevažne borovice, čiastočne buky. Priamo pri vstupe je veľké ohnisko, s drevenými trojnožkami po stranách a konárom na zavesenie kotlíka. Pri ňom sú na zemi zvyšky drevenej lavice, ďalšia lavica a stôl sú tesne za ohniskom.

Voda

Priamo pri búde sa nenachádza zdroj vody, ak teda nerátame malé, azda sezónne močarisko. Prameň pitnej vody je asi 1,9 km na juh po zelenej značke, pri zrekonštruovaných bunkroch. Tu na jar vytekal veľmi silný prúd vody. Podľa mapy by mala byť studnička aj nad bývalou osadou Nárcie, jej stav mi však nie je známy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie