Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jánošíkove diery v Malej Fatre
Jánošíkove diery v Malej Fatre Zatvoriť

Basecamp Basecamp: koniec skialpovej sezóny a daždivo

Cez víkend nás čaká tlaková níž a dážď, v nedeľu aj silný vietor. Pri balení rátajte s tým, že na horách je sneh, ktorý je ráno zľadovatený a popoludní sa doň budete prebárať. Dnes končí aj skialpinistická sezóna v Nízkych Tatrách. V ostatných národných parkoch skončila už dávnejšie.

V pravidelnom formáte Basecamp prinášame tipy na túry z rôznych okresov, vhodné pre toto ročné obdobie. Nájdete tu aj prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam aktuálnych sezónnych uzáver.

Dnešný basecamp zostavila: Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Pavol Timko sa vybral na vander jarným Slovenským krasom. Na Silickej planine si pozrel jaskyňu Silická ľadnica a ďalšie krasové javy ako závrty a škrapy. Nechýbajú autentické zážitky zo spania a varenia pod širákom. Tento diel je štvrtý z celého seriálu putovania Slovenským krasom, odporúčame aj tie predošlé.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na túru s deťmi

Daniela Mäkká absolvovala túru s vnúčikom Juráňovou dolinou, ktorá leží v Západných Tatrách nad Oravicami. Ide o hlboký a úzky kaňon, v ktorom sú rôzne zabezpečovacie pomôcky, zároveň ich zvládne aj menšie dieťa. Tiesňava je veľmi atraktívna aj pre dospelého. Vedie ňou náučný chodník, z jeho tabúľ sa dozviete informácie nielen o okolitej prírode, ale aj o tom, ako sa v minulosti žilo v oblasti Oravíc.

3. Tip na cyklotúru

Chata na Kľačianskej Magure v Malej Fatre je vďačným turistickým cieľom, Michal Mikuláš prináša pohľad horského cyklistu. K chate vedie pekná, časovo nenáročná trasa lesnou cestou s výhľadmi na Turiec. Je to zvážnica, ktorou sa zásobuje chata, takže je udržiavaná a dobre zjazdná. V texte nájdete aj ďalšie varianty.

Ďalšie tipy

Rady

Vzhľadom na aktuálnu predpoveď počasia odporúčame návod, ako ošetriť turistické topánky tak, aby nenasávali vodu. Celý postup nájdete aj vo videu: Ako impregnovať koženo-textilné topánky (+video)

Prečítajte si

Spolu s Ľubom sme napísali dlhší článok o turistickom značení na Slovensku. Nájdete tu informácie o systéme značenia, či sa dodržiava plán jeho pravidelnej obnovy, kto môže značkovať a aj perličky z histórie.

Dlhodobým problémom je úmyselné poškodzovanie turistického značenia. Arnošt Guldan vo svojej knihe citoval článok z časopisu Krásy Slovenska, ktorý túto tému rozoberal už v roku 1923. Značkár z oblasti Nízkych Tatier sa sťažoval, že „skoro každú značku od hydroelektrárne po Kyslú ktosi zo zlomyseľnosti, škodoradosti alebo z hlúposti dorúbal a na kameňoch dotĺkol“.

Z fotogalérie

Jar v bradlovom pásme Bielych Karpát

Dominanta Červeného Kameňa

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ má byť v sobotu prevažne veľká oblačnosť. Cez deň sa očakávajú na väčšine územia dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 17 až 22 °C, na severe okolo 15 °C. Fúkať má len slabý vietor.

V nedeľu má pršať viac a ochladí sa, v Tatrách môžu byť prehánky snehové. Vietor bude postupne silnieť, nad pásmom lesa môže mať silu víchrice.

Podmienky na horách

Horská záchranná služba upozorňuje, že ráno sú chodníky tvrdé až ľadové. Odporúča používať mačky alebo retiazkové mačky, paličky, prípadne cepín. Chodníky v nižších polohách sú blatisté.

V roklinách Slovenského raja sa stále nachádzajú zvyšky snehu a ľadu, hladina vodných tokov je vplyvom topenia snehu zvýšená.

Podľa Strediska lavínovej prevencie je sneh prevažne mokrý a kašovitý. V Západných a Vysokých Tatrách a v Nízkych Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. V Malej a Veľkej Fatre je 1. stupeň.

Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata HZS na Martinské hole (Malá Fatra) - zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Skalka (Kremnické vrchy) – zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna.

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

K 30. aprílu končí skialpinistická sezóna.

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 31. mája:

  • Chata generála M. R. Štefánika (Ďumbierske sedlo) – Ďumbier, uzavreté v období bez súvislej snehovej pokrývky s hrúbkou minimálne 15 cm, zimné tyčové značenie
  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

CHKO Horná Orava

  • Príslopec - Kaňova jama, zelená značka č. 5555 do 15. mája

Iné aktuality

Vzhľadom na núdzový stav stále platí zákaz vstupu do vojenských lesov.

Najnovšie