Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Požiar vo Vojenskom obvode Záhorie, Turecký Vrch, foto Ministerstvo obrany SR
Požiar vo Vojenskom obvode Záhorie, Turecký Vrch, foto Ministerstvo obrany SR Zatvoriť

Správa Minister obrany označil za možnú príčinu požiaru turistov

Minister obrany Jaroslav Naď po nedávnom požiari vo Vojenskom obvode Záhorie apeloval na verejnosť, aby rešpektovala zákaz kladenia ohňa. Oficiálne je však v čase núdzového stavu vstup do vojenských lesov zakázaný.

„Príčina požiaru doposiaľ zistená nebola, pravdepodobné je založenie ohniska turistami. Upozorňujeme preto na zvýšené riziko požiarov v suchom období a prosíme verejnosť o rešpektovanie zákazu kladenia ohňa a manipuláciu s otvoreným ohňom mimo vyznačených ohnísk,” uviedol minister obrany na sociálnej sieti.

Oficiálne je však v čase núdzového stavu vstup do vojenských lesov zakázaný. Navyše do časti Turecký vrch, kde horelo, platí trvalý zákaz vstupu, pretože sa tam vykonáva intenzívny výcvik.

Zatiaľ nie je jasné, z čoho minister obrany vychádzal pri označení turistov za pravdepodobných vinníkov. Podľa hovorkyne rezortu Martiny Kovaľ Kakaščíkovej minister obrany SR v príspevku na sociálnej sieti uviedol ako prvú informáciu, že príčina požiaru doposiaľ zistená nebola. „V rámci jej zisťovania sa prirodzene pracuje s viacerými alternatívami, pričom spontánnym predpokladom je, že požiar nezaložila osoba oprávnená na vstup do vojenského obvodu.”

Ak minister prosí verejnosť o rešpektovanie zákazu kladenia ohňa, znamená to, že vstup do vojenských lesov je už povolený?

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

„Nie, neznamená. V súvislosti s platným núdzovým stavom na území SR platí dočasný zákaz vstupu na územia vojenských obvodov. Konkrétne pre územie Vojenského obvodu Záhorie – časť Turecký Vrch okrem toho na základe rozhodnutia Ministerstva obrany SR platí trvalý zákaz vstupu, a to z dôvodu vážneho ohrozenia života a zdravia osôb.”

Ak neplatí núdzový stav, do niektorých vojenských obvodov (Valaškovce, Záhorie) je vstup povolený v dobe nevykonávania výcviku, teda v sobotu, nedeľu a cez sviatky. Harmonogram vojenských cvičení na území vojenských obvodov uverejňuje rezort obrany na svojej webstránke.

Podľa hovorkyne považoval minister obrany za dôležité upozorniť v príspevku na všeobecne zvýšené riziko požiarov v suchom období, ktoré hrozí vo všetkých lesoch bez rozdielu, a preto poprosil verejnosť o rešpektovanie zákazov s tým spojených.

Požiar na Tureckom vrchu hasilo podľa Hasičského a záchranného zboru 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Požiar zachvátil trávnatý porast a rúbanisko, pričom zasiahol plochu o rozlohe 400 x 400 metrov. Uhasiť ho trvalo hasičom sedem hodín, pretože im prácu komplikoval ťažko dostupný terén a silný vietor. Museli použiť aj vrtuľník letky ministerstva vnútra, ktorý zhadzoval vodu priamo na požiarovisko pomocou bambi vaku.

Najnovšie