Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok pod Mokrou skalou nad obcou Mikušovce
Prístrešok pod Mokrou skalou nad obcou Mikušovce Zatvoriť

Prístrešok Pod Mokrou skalou

Pri jarnej prechádzke, spoznávajúc Mikušovské bradlá, som si posedel pri prístrešku umiestnenom na kraji lesa pod Mokrou skalou. Novotou svietiaci objekt sa nachádza v katastri obce Mikušovce, prakticky v tieni Vršatských bradiel. Miesto by mohlo byť zaujímavé pre turistov prichádzajúcich alebo opúšťajúcich oblasť Vršatského hradu cez sedlo Chotuč smerom k Pruskému.

Poloha
Biele Karpaty: Mikušovské bradlá - pod Mokrou skalou na trase NCH Mikušovské bradlá v dosahu zelenej značky sedlo Chotuč - Pruské
Nadmorská výška
454 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.062949 ° SŠ
dĺžka: 18.191467 ° VD
» Mapa
Nocľah
na podlahe alebo stole s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez stien)
Voda
upravený prameň v bezprostrednej blízkosti prístreška
Spojenie
Ilava (vlak, bus) - Mikušovce (NCH Mikušovské bradlá) / Vršatské Podhradie (bus) / Červený Kameň (bus) / Pruské (bus)
Dalšie info
vonkajšie posedenie a otvorené ohnisko

Ide o rozsiahly krytý priestor nad posedením, vybudovaný viac ako solídne. Je schopný v prípade nepriaznivého počasia poskytnúť prístrešie aj väčšej skupine návštevníkov. A počas lepšieho počasia je niekoľko posedení aj mimo strechu, dokonca s otvoreným ohniskom. Celkovo mám dojem, že areál bol budovaný na niečo konkrétnejšie a pravidelne sa opakujúce.

Nocľah by bola improvizácia s karimatkou na neupravenej podlahe, prípadne širšom stole či užších laviciach. Celkove je to dobré miesto. Má čo ponúknuť.

Poloha

Objekt sa nachádza asi 100 metrov od Náučného chodníka Mikušovské bradlá. Dobrým orientačným bodom je výraznejšie skalnaté bradlo Mokrá skala so štvrtou tabuľou NCH. Pravou stranou vedúca poľná cesta klesajúca k obci nás privedie do jeho blízkosti. Zeleno značený chodník v týchto miestach prebieha cez vrchol Veľkého Hradišťa, ale z lúčky medzi ním a Malým Hradišťom je Mokrá skala neprehliadnuteľná vo vzdialenosti približne 100 metrov.

Prístup

Zo sedla Chotuč je dosiahnuteľná po asi 45 minútach, z obce Pruské po približne 60 minútach chôdze. Odhadujem podľa času na smerovníkoch pod Malým Hradišťom, paradoxne je miesto označené ako Kalvária. Samozrejme, prístrešok možno dosiahnuť aj z obce Mikušovce spleťou rôznych neznačených cestičiek za možno 30 minút.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Kúsok od objektu je zachytený prameň rínami, o pár desiatok metrov je solídnejší prameň odvádzajúci vodu do väčšieho napájacieho válova. V prípade vyčistenia svojou veľkosťou poslúži štíhlejším a otužilejším ako vaňový kúpeľ.

Toaletu som v okolí nevidel, no vzhľadom k tomu, čo tu bolo vybudované, nevylučujem jej prítomnosť. Ak nie je, bola by tam vhodná.

Fotogaléria k článku

Najnovšie