Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Samoty a Klenovský Vepor, foto Martin Birka
Samoty a Klenovský Vepor, foto Martin Birka Zatvoriť

Basecamp Basecamp: bude príjemne, vo vyšších polohách je stále sneh

Čaká nás pekný víkend, kedy budú teploty cez deň atakovať dvadsiatky, najmä v nedeľu. Rána však majú byť s prízemným mrazom, preto na dvojdňovku radšej pohľadajte strechu nad hlavou. V nižších polohách je už viac zelene, oko potešia aj kvitnúce ovocné stromy.

V pravidelnom formáte Basecamp prinášame tipy na túry z rôznych kútov Slovenska, vhodné na začiatok mája. Nájdete tu aj prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam aktuálnych sezónnych uzáver.

Dnešný basecamp zostavili: Soňa Mäkká a Ľubo Mäkký

1. Tip na túru

Martin Birka absolvoval dvojdňovú túlačku veľmi fotogenickou časťou Veporských vrchov. Trasa ponúka široké výhľady a samoty s drevenicami citlivo zasadené v krajine. Nocoval na stále zachovalej chate Varte pod Klenovským Veprom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na túru s deťmi

Za sviežou fotogenickou zeleňou sa začiatkom mája treba vybrať do nižších nadmorských výšok. Takúto túru zvolila Martina Haratíková so synom. Neďaleko Bánoviec na Bebravou v Strážovských vrchoch sa vybrali na Hrad Uhrovec z Jankovho vŕšku. Výhodou je, že túra je okružná a okrem hradu poskytuje aj lúky s výhľadmi a skalu, ktorá poteší deti.

3. Tip na cyklotúru

Andrea Morongová sa prešla na bicykli jarnou turčianskou záhradkou. Trasa vedie alejami rozkvitnutých stromov, popri lúkach s výhľadmi na Tlstú a Ostrú alebo vedľa upravených rybníkov. Adushka pridáva aj ďalšie tipy, kam si môžete odbehnúť, ak máte čas a nenápadne schováte bicykel, napríklad na výhľadový kopček Stráža či k ruinám hradu Zniev.

Spoznajte málo známe miesta

  • Galmus: krasové územie na severnom okraji Volovských vrchov v podcelku Hnilecké vrchy pozýva bližšie spoznať Peťo Nový:
    Biela skala z Krompách

  • Slovenské rudohorie: Peťo Straka pozýva na dvojdňovú túlačku do západnej časti Slovenského rudohoria. Hrebene len málo prevyšujú okolité planiny, no poskytujú prekvapivo široké výhľady:
    Klenovec – Drahová – Čierťaž – Dobroč

  • Branisko: Lačnovský kaňon, dreveničky, blízka sprístupnená jaskyňa a výhľady spolu s jarnou zeleňou sú dôvody, pre ktoré sa oplatí pozrieť na tip od Paľa Gomboša:
    Na potulke Braniskom

  • Malé Karpaty: Vysoká je notoricky známy vrchol, ale čo tak si dať okruh okolo nej na biku? Takúto alternatívu ponúka Paľo Timko ako okruh od Zochovej chaty:
    Cyklistický okruh okolo Vysokej

  • Chočské vrchy: kým magnet pohoria Veľký Choč ešte čaká na príchod svojej jari, zameriame sa na nenáročnú túru na málo známu Čerenovú skalu so začiatkom v Liptovskej Anne:
    Čerenová skala s najmenšími

Športovejšie tipy

  • Horský beh: pre koronavírusovú situáciu sa nemôžu konať tradičné ultra-trailové podujatia a tak si treba vymyslieť vlastný projekt. Napríklad ako absolvoval v Malých Karaptoch minulý rok Mišo Garaj:
    Behom cez jedenásť malokarpatských sedemstoviek

  • Lezenie: V TANAPe zatiaľ neplatí jarná uzávera na horolezectvo a tak si môžete vyliezť obľúbenú cestu Kniha na Východnú Žeruchovú vežu, píše Mišo Mikuláš:
    Východná Žeruchová veža – Kniha

  • Vysokohorská turistika: Vo vyšších polohách stále vládnu zimné podmienky. V Západných Tatrách môžete aj v tomto období ísť napríklad na Baranec. Inšpirujte sa v článku od Tomáša Trstenského:
    Aprílový výstup na Baranec

Vypočujte si

Slovenský horolezecký spolok JAMES tento rok oslavuje 100 rokov od svojho založenia. S jeho súčasným predsedom Tónom Pacekom sme sa rozprávali o tom, ako spolok vznikol, aké najväčšie úspechy dosiahlo slovenské horolezectvo, aké sú aktuálne výzvy, ale aj o spolupráci horolezcov a ochranárov či o pripravovanom návštevnom poriadku v Tatranskom národnom parku.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Malý Sivec poskytuje nádherný výhľad na vodnú nádrž Ružín a okolité kopce

Z Drienkovej skaly

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ má byť v soboru iba malá, prechodne miestami zväčšená oblačnosť, prehánky len ojedinele. Má byť chladno, meteorológovia očakávajú prízemný mráz takmer na celom území Slovenska.

Najnižšia nočná teplota 2 až -3 °C, v Podunajskej a Východoslovenskej nížine miestami okolo 4 st. Najvyššia denná teplota 13 až 18 °C, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši okolo 11 °C.

Pekne má byť aj v nedeľu, oteplí sa, do 23 °C. Ráno môže byť takisto prízemný mráz.

Podmienky na horách

Pripomíname, že oficiálna skialpinistická sezóna vo všetkých národných parkoch je už ukončená.

Horská záchranná služba upozorňuje, že ráno sú chodníky tvrdé až ľadové. Vo Vysokých a Západných Tatrách, v Nízkych Tatrách a na hrebeni Malej Fatry odporúča používať mačky alebo retiazkové mačky, paličky, prípadne cepín. Chodníky v nižších polohách sú blatisté.

V roklinách Slovenského raja sa stále nachádzajú zvyšky snehu a ľadu, hladina vodných tokov je vplyvom topenia snehu zvýšená.

Podľa Strediska lavínovej prevencie je súvislá vrstva snehu približne od výšky 1500 m.n.m., hlavne na severných a tienistých svahoch. Snehová pokrývka je tvrdá a zmrznutá. V najvyšších polohách Vysoký ch a Západných Tatier, Nízkych Tatier a Malej Fatry momentálne pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň).

Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata HZS na Martinské hole (Malá Fatra) - zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Skalka (Kremnické vrchy) – zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna.

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 31. mája:

  • Chata generála M. R. Štefánika (Ďumbierske sedlo) – Ďumbier, uzavreté v období bez súvislej snehovej pokrývky s hrúbkou minimálne 15 cm, zimné tyčové značenie
  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

CHKO Horná Orava

  • Príslopec - Kaňova jama, zelená značka č. 5555 do 15. mája

Iné aktuality

Zásahový tím pre medveďa hnedého usmrtil v Tatranskej Polianke medvedicu s mláďaťom. Podľa vedúceho tímu Jaroslava Slašťana za smrť medveďov môžu tí, ktorí si nezabepečia kontajnery s odpadom. Problémom sú aj ľudia, ktorí medvede prikrmujú.
Vedúci zásahového tímu: Ľudia kŕmia medvede aj granulami pre psa

Najnovšie