Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľká Fatra, foto Martin Baniari
Veľká Fatra, foto Martin Baniari Zatvoriť

Basecamp Cez víkend aj zrážky, pozor na zvýšené hladiny vodných tokov

Opäť nás čaká oblačný víkend, spojený s prechodom studeného frontu. Trvalo pršať by nemalo, takže na kratšie túry sa bude dať vyraziť. Pozor dajte na stále zvýšené hladiny vodných tokov. Ferratistov upozorňujeme, že všetky ferraty sú do konca mája uzatvorené. Dôvodom sú napríklad mláďatá dravých vtákov, ktoré môžu pri vyrušovaní prísť o život.

V pravidelnom formáte Basecamp prinášame tipy na túry z rôznych kútov Slovenska, vhodné na začiatok mája. Nájdete tu aj prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam aktuálnych sezónnych uzáver.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Martin Baniari si dal neopozeraný okruh vo Veľkej Fatre z Turčianskeho Jasena do Sklabinského Podzámku cez Kľak. Ako býva Martinovým zvykom, podelil sa o západ aj východ slnka, no pekných pohľadov mal mnoho. Na trase sa dá aj legálne táboriť, ak vás neodradia stále nižšie nočné teploty.

2. Tip na túru s deťmi

Martina Haratíková objavila pri Malinové na Podunajskej nížine rozhľadňu Hniezdo a Bobrí hrad. Atrakcie a sú z dreva a sú súčasťou náučného chodníka, s názvom Na dobrej stope. Z rozhľadne je výhľad na Malý Dunaj a lužné lesy, k rieke sa dá prejsť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

3. Tip na cyklotúru

Eva Dučaiová absolvovala peknú dvojdňovú cyklotúru na južnom Zemplíne. Oblasť Tokaja a Latorice ponúka "komunikácie so slabou premávkou, nekonečné hrádze okolo vodných tokov, mŕtve ramená plné vodného vtáctva, prekrásne výhľady zo síce nízkych, ale v rovine osamotených kopčekov".

Ďalšie tipy

Vypočujte si

Slovenský raj nie sú iba rokliny, kaňony a vodopády. Sú to aj lúky so svetovým rekordom, čo sa týka zdokumentovanej biodiverzity na malej ploche. Je to jeden z dvoch národných parkov, ktoré už majú zonáciu, a kladie veľký dôraz na symbiózu s miestnymi ľuďmi. Riaditeľ Tomáš Dražil argumentuje, že ak nepresvedčí ľudí, ktorí v okolí žijú, že národný park je príležitosťou pre ich živobytie, ochrana prírody v ňom nemá dlhodobo šancu na úspech.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Ráno na vyhliadke

Ráno na vyhliadke

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ má byť v sobotu oblačno až zamračené, cez deň od západu postupne na mnohých miestach, dážď, prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 13 až 18 °C. Fúkať má iba slabý vietor, prechodne zosilnie.

V nedeľu bude počasie podobné, popoludní a k večeru SHMÚ očakáva zmenšovanie oblačnosti a ustávanie zrážok.

Podmienky na horách

Horská záchranná služba upozorňuje, že od 1800 m n.m. je súvislá pokrývka nového snehu. Na snehu sa odporúča používať zimnú turistickú výstroj. Skialpinistická sezóna vo všetkých pohoriach skončila.

Vodné toky v blízkosti turistických chodníkov môžu predstavovať nebezpečenstvo počas silnej zrážkovej činnosti. Na vzostup hladín si treba dať osobitne pozor vo Veľkej Fatre, v Lúčanskej Malej Fatre, Kremnických vrchoch a v Slovenskom raji.

Slovenský raj upozorňuje, že na žltej značke Kyseľ (smer Obrovský vodopád) je poškodené technické zariadenie a treba zvýšiť opatrnosť. Drevené sprístupňovacie zariadenie v rokline Veľký Sokol a Rothova roklina je v zlom technickom stave. Prechod roklinou je technicky náročný.

Priechodnosť niektorých chodníkov, najmä v Nízkych Tatrách, je dlhodobo obmedzená, viac info sa nachádza tu.

Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata HZS na Martinské hole (Malá Fatra) - zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Skalka (Kremnické vrchy) – zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna.

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 31. mája:

  • Chata generála M. R. Štefánika (Ďumbierske sedlo) – Ďumbier, uzavreté v období bez súvislej snehovej pokrývky s hrúbkou minimálne 15 cm, zimné tyčové značenie
  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

Najnovšie