Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Ideálna desiata na turistiku

Hlad, únava alebo dokonca svalové kŕče. Všetky tieto problémy dokážu pekelne znepríjemniť akúkoľvek túru. Dobrou správou je, že im môžete úspešne predísť pomocou kvalitnej výživy. V dnešnom článku si povieme, čo by nemalo chýbať vo vašom turistickom batohu, aby ste úspešne zdolali aj tie najvyššie vrcholy.

Ešte predtým než vyrazíte na samotnú túru, urobte si predbežný odhad o tom, ako dlho vám potrvá cesta. Od toho sa totiž do značnej miery bude odvíjať obsah vášho batohu. Asi je každému jasné, že na hodinovú prechádzku nemusí nosiť hektolitre vody a množstvo jedla. Ak vás však čaká celodenný výšľap, budete potrebovať poriadnu dávku energie. Rozhodne si tak nevystačíte len s niekoľkými sušienkami.

Aké jedlo a pitie by ste si mali zobrať na túru?

Základom je pitný režim a pri fyzických aktivitách to platí dvojnásobne. Človek by mal denne vypiť aspoň 30 - 45 ml tekutín na kilogram telesnej hmotnosti.

Pri záťaži je potreba tekutín spravidla ešte vyššia. Preto by ste si mali zbaliť dostatok vody alebo iontových nápojov. Tie vášmu telu doplnia aj elektrolyty, ktoré vyplavuje pot. Za najdôležitejšie z nich považujeme najmä sodík, draslík, vápnik, chlorid a horčík. Každý z nich má v našom tele nezastupiteľnú funkciu. Draslík so sodíkom sú najvýznamnejšie ióny, ktoré sa podieľajú na správnej hydratácii organizmu. Vápnik hrá dôležitú úlohu pri samotnej svalovej kontrakcii, bez ktorej neurobíme ani krok. Svoje miesto v organizme má aj horčík, ktorý pomáha predchádzať nepríjemným svalovým kŕčom. Navyše prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Čo sa týka samotného jedla, zamerajte sa na to, aby väčšie desiaty obsahovali všetky tri makroživiny:

  • Sacharidy slúžia ako primárny zdroj energie.
  • Bielkoviny zasýtia, podporia regeneráciu a pomôžu chrániť svalovú hmotu nielen v nohách, ktoré vás donesú k cieľu.
  • Tuky zasýtia na dlhší čas.

Akú desiatu by ste si teda na túru nemali zabudnúť?

  • Obložené celozrnné pečivo s tvarohovou nátierkou, vysokopercentnou šunkou, syrom a zeleninou. Vyberte si takú, ktorá sa cestou nezdeformuje, ako napríklad mrkva, kaleráb či nakrájaná paprika. Ak si chcete prípravu ešte viac zjednodušiť, bude vám stačiť pečivo a konzerva tuniaka, ktorý je navyše skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín.
  • Šaláty na tisíc spôsobov v potravinovej krabičke. Ako základ a zároveň zdroj komplexných sacharidov môžete použiť uvarené cestoviny, kuskus, bulgur či quinou. Bielkoviny a tuky doplníte pridaním orestovaného mäsa alebo jeho rastlinnej alternatívy, ako napríklad tofu či seitan.
  • Menšie snacky, ktoré zvládnete zjesť pri chôdzi alebo počas krátkej prestávky. Skvelou voľbou sú proteínové tyčinky, cookies, lyofilizované ovocie, hrsť orieškov alebo sušené mäso, ktoré vás navyše dobre zasýti. V prípade, že vám už dochádzajú sily, určite príde vhod aj ReCharge gél, ktorý vďaka sacharidom rýchlo doplní energiu.

Nech už sa chystáte na akúkoľvek túru, vždy si zoberte dostatočné zásoby jedla a pitia. Vyhnete sa tak nielen hladu, ale aj únave. Počítajte tiež s tým, že sa výšľap môže natiahnuť a tak majte pre prípad núdze v zálohe aj rezervnú desiatu. Nie je nič horšie ako, keď je človek kilometre vzdialený od cieľa, vyčerpaný, bez jedla a pitia. Zdravá a vyvážená desiata z kvalitných surovín vám zaistí dobrú energiu nie len pri každom výstupe, ale aj pri rôznych ďalších športoch.

Nezabudnite tiež na to, že do prírody nepatria žiadne obaly ani rôzne iné odpadky. Uložte ich radšej do prázdneho vrecúška, ktoré si pred túrou pribalíte do batohu. Akonáhle sa vrátite späť do civilizácie, odpadky môžete vyhodiť do príslušných košov, čím pomôžete chrániť životné prostredie. Želáme vám dostatok energie a vidíme sa na vrchole!

Fotogaléria k článku

Najnovšie