Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ferrata Kyseľ, foto Ľubomír Mäkký
Ferrata Kyseľ, foto Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Basecamp Špeciál o ferratách a zaistených turistických trasách

V najnovšom basecampe sa zameriame na slovenské zaistené cesty, keďže začína ich sezóna. Nájdete tu aktuálne informácie ku každej z nich. Okrem toho aj ďalšie tipy na vzdušné chodníky s technickými pomôckami v rôznych častiach Slovenska.

Všetky slovenské ferraty sú postavené relatívne nedávno. Povieme si viac o ich zameraní, keďže niektoré sú zamerané viac športovo, inde je ferratové lano skôr sprievodcom.

Nájdete tu aj prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam aktuálnych sezónnych uzáver.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Ferrata Kyseľ

Ide o sprístupnenie rokliny Kyseľ v Slovenskom raji prostredníctvom ferraty. Po štyridsiatich rokoch od ničivého požiaru, po ktorom bola tiesňava Kyseľ pre turistickú verejnosť uzavretá, sa ju správa Národného park Slovenský raj rozhodla sprístupniť takouto formou. Jej náročnosť je B, najviac B/C. Bude otvorená od 15.júna.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ferrata Skalka

Na Skalke sa nachádza viacero ferrát. Niektoré z nich, najmä s klasifikáciou E a F, sú určené len horolezcom. Ďalšie sú nižšej náročnosti, nájdete tu aj lanový visutý most a lezeckú sieť. Na ferratách sa aktuálne dopĺňajú istiace prvky kvôli veľkému počtu úrazov v minulej sezóne. Otvoria ich zrejme 10. júna.

Ferrata Dve veže

Ide o miniatúrnu ferratovú oblasť s rôznymi cestami a variantmi. Nachádza sa na Liptove, neďaleko Nižnej Revúcej na skale nad Záhorovom. Cesty sú rôznej náročnosti od ľahkých po ťažké. Otvára sa 15. júna.

Ferrata Martinské hole

Ferrata vedie z Martina dolinou Pivovarského potoka. Má dva varianty obtiažnosti, B a C. Je otvorená od 1. júna.

Ďalšie tipy

Rady

Zaujímavosti

  • KST bude stavať ferratu v Priečnom sedle vo Vysokých Tatrách. Bude viesť paralelne s existujúcim turisickým chodníkom. Klub mal pôvodne ambíciu postaviť ferratu na Predné Solisko, nedostal však súhlas od Správy tatranského národného parku.

  • Mesto Handlová plánovalo postaviť na skalách pod vrcholom Veľkeho Griča novú ferratu. Charakterom by šlo zrejme o podobný projekt ako Skalka pri Kremnici. Úrady ju však nepovolili kvôli pralesu priamo v tejto lokalite.
    Na Veľký Grič mohla ísť nová ferrata, stopli ju úrady

Z fotogalérie

Máčiky v slnku...

Máčiky v slnku...

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ nás po dlhšom čase čaká letný víkend, v sobptu sa teploty vyšplhajú až na 28 °C. Má byť polooblačno až oblačno a cez deň miestami, najmä na severe a východe, prehánky, ojedinele búrky.

Podobne má byť aj v nedeľu, miestami zamračení, lokálne prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27 °C, na Orave a pod Tatrami okolo 20 st.

Podmienky na horách

Horská záchranná služba upozorňuje, že vo Vysokých Tatrách je nad 2000 m n. m. súvislá snehová pokrývka, v záveroch dolín je nový sneh 10 až 40 cm. Odporúča používať zimný turistický výstroj: stúpacie železá (mačky), paličky, prípadne cepín.

V Nízkych Tatrách sú v najvyšších polohách sú snehové polia, zrána zmrznuté. Rovnako aj v Západných Tatrách.

Skialpinistická sezóna vo všetkých pohoriach skončila.

V nižších pohoriach sú chodníky blatité a šmykľavé.

V Malej Fatre je žlto značený chodník Chrbát Stohu - Medziholie z dôvodu bezpečnosti uzatvorený. Ťažko prechodný je chodník z Brestova na Javorinku z dôvodu popadaných stromov. V Lúčanskej Malej Fatre je ťažko priechodný zeleno značený chodník z Vrícka na Kľak, najmä nad Kľackým vodopádom.

Slovenský raj upozorňuje, že drevené sprístupňovacie zariadenie v roklinách Veľký Sokol, Kláštorská roklina a Malý Kyseľ sú v zlom technickom stave, prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený značka.

Priechodnosť niektorých chodníkov, najmä v Nízkych Tatrách, ale aj v Chočských vrchoch, je dlhodobo obmedzená, viac info sa nachádza tu.

Ďalšie sezónne uzávery

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

Najnovšie