Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prales Pilsko na Orave, foto Soňa Mäkká
Prales Pilsko na Orave, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa Europarlament požaduje zaviesť moratórium na ťažbu pralesov

Európsky parlament dnes schválil správu k Európskej stratégii na ochranu biodiverzity do roku 2030. Tá je jedným z pilierov Európskej zelenej dohody, tzv. Green Dealu. Europoslanci okrem iného požadujú okamžité zastavenie ťažby v pralesoch a starých lesoch.

V stratégii na ochranu biodiverzity sú predstavené ciele ako mať v roku 2030 prísne chránených 10% územia EÚ a 10% európskych morí, chránené pralesy a staré lesy. Europarlament teraz v rezolúcii žiada, aby tieto ciele boli záväzné.

“Nie všetky pralesy a staré lesy sú chránené, ťažia sa v Rumunsku, Fínsku aj Švédsku. Chceme, aby Európska komisia uvalila na tieto lokality ťažobné moratórium. Aby sa nestalo, že budú vyrúbané skôr, ako ich začneme chrániť,” uviedol slovenský europoslanec Michal Wiezik (SPOLU), ktorý opatrenie navrhol. Za rezolúciu napokon hlasovalo približne 500 zo 700 poslancov.

Pralesy a staré lesy predstavujú približne 3% európskych lesov. Údaje vychádzajú zo štúdie Spoločného výskumného centra pri Európskej komisii o pralesoch a starých lesoch. Tie by sa mali chrániť v bezzásahových rezerváciách.

Ďalšie kroky sú na Európskej komisii. Tá by mala v júli predstaviť novú smernicu o ochrane biodiverzity. Michal Wiezik verí, že jej súčasťou bude aj spomínané moratórium a postupy, ktoré špecifikujú jeho zavedenie do praxe. Na smernicu bude nadväzovať ďalšia legislatíva, ktorá konkrétne ošetrí, ako sa budú vyhlasovať lokality chránených pralesov, problematika financovania ich ochrany a ďalšie súvisiace záležitosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace články

Najnovšie