Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Na hrebeni je ešte veľa snehu, najmä v centrálnej časti Ďumbierskych Nízkych Tatier
Na hrebeni je ešte veľa snehu, najmä v centrálnej časti Ďumbierskych Nízkych Tatier Zatvoriť

Správa Aktuálne z hrebeňa Nízkych Tatier – leto 2021

Pokiaľ plánujete prechod hrebeňov Nízkych Tatier, či už v rámci SNP-čky, alebo len v rámci párdňového vypnutia mimo civilizácie, je dobré poznať aktuálne podmienky. Záleží len na vašom tempe, či chcete hrebeňovku prejsť za štyri, päť alebo viac dní. Podľa toho je vhodné naplánovať si dni aj miesta na odpočinok či nocľah. Čaká vás takmer 100 km a až jedenásť možností na prenocovanie, takže sa ponáhľať nikde nemusíte.

Východný hrebeň Telgárt – Čertovica

Ak plánujete začať hrebeňovku na východe pohoria, vedzte že vás čaká hneď od začiatku prudké stúpanie na Kráľovu hoľu s prevýšením viac ako 1 km na asi 6 km. Ak sa držíte striktne červenej, od obce Telgárt nájdete najbližšie útočisko pred nečasom až na vrchole kopca v budove vysielača. Ak radi objavujete nové možnosti a nesúri vás čas, určite si urobte zachádzku (po asfaltke na modrú značku alebo choďte od začiatku modrou z obce Šumiac) k horskej chate pod Kráľovou hoľou.

Z Kráľovej hole vás čaká asi 8 km hôľneho terénu s klesajúcou tendenciou a približne 2 km medzi kosodrevinou až sa dostanete k Útulni Andrejcová. Mnoho hrebeňovkárov idúcich z východu zvolí na prenocovanie práve Andrejcovú, ktorá je však pomerne blízko od Kráľovej hole. Tí, čo vládzu viac, idú až do sedla Priehyba (+ 6 km), kde sa nachádza prístrešok so stolom a nie príliš praktickým makadamovým podkladom. Prespať sa však dá oficiálne aj v stane. V blízkosti nájdete potok, obďaleč na lesnej ceste studničku.

Pitnú vodu odporúčame naplniť si práve v sedle Priehyba, pretože ďalšiu vodu na chodníku nájdete až pred Ramžou (pod vrchom Vrbovica) čo je 12 km. Menej zdatnejším turistom bohato stačí prejsť za jeden deň úsek po Ramžu (z Andrejcovej 20 km, z Priehyby 14 km), kde sa nachádza aj rovnomenná útulňa. Za bežných letných podmienok sa to dá v pohode zvládnuť za 10 – 12 hodín, v opačnom smere je trochu demotivujúci výstup na Veľkú Vápenicu (prevýšenie 500 m na 2 km). Pozor na smerovníky s časovými údajmi – môžu zavádzať. Zdatnejší určite zvládnu aj 28 km nálož z Andrejcovej až na Čertovicu. Absolvovanie úseku z Andrejcovej na Štefáničku (36 km) alebo naopak by sme určite nazvali športovým výkonom.

Horský priechod Čertovica rozdeľuje Nízke Tatry vo dvoje na východ a západ. Môže poslúžiť ako rýchly únik z hrebeňa napr. autobusom (chodí 4x denne, v nedeľu a sviatky 2x, viac o autobusovom spojení nižšie) alebo ako miesto na prenocovanie či oddych pri chutnom jedle. Využiť môžete služby pár horských zariadení priamo v sedle na červenej značke (Penzión STIV, Domček Horskej služby, Motorest Čertovica) alebo v blízkosti pod sedlom (Chata pod Sedlom, Chata pod Čertovicou).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Západný hrebeň Čertovica – Donovaly

Je v podstate jedno, ktorý smer zvolíte, v obidvoch smeroch musíte absolvovať dlhé stúpania a klesania. Aj tu však pravdepodobne rozhoduje rozloženie miest na prenocovanie. Na 50 km je ich päť.

Praktický celý úsek západného hrebeňa Nízkych Tatier je nad pásmom lesa. Chodník sa v lese kľukatí až pod legendárnym partizánskym kopcom Prašivá, ktorým sa končia resp. začínajú Nízke Tatry. Desaťkilometrový úsek medzi Hiadeľským sedlom a Donovalmi patrí pod horský celok s názvom Starohorské vrchy.

Ďumbiersku časť charakterizujú tri známe chaty, Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom známa ako "Štefánička" alebo "Mrška", Kamenná chata pod Chopkom alebo "Kamienka" a Útulňa Ďurková pod Chabencom. Štefánikova chata je veľmi dobre situovaná pod najvyšším vrchom Nízkych Tatier – Ďumbierom a zároveň od nej nie je ďaleko na Čertovicu (8 km), Chopok (5,4 km) či Ďurkovú (16 km). Tiež nie je problém zbehnúť k hlavnej ceste na Trangošku (3,2 km).

Na začiatku leta (koncom mája a začiatkom júna) sú v najvyššie položenej časti (Chopok a Ďumbier) stále výrazné snehové polia, na ktorých treba zvýšiť opatrnosť. Treba vedieť, že počas súvislej snehovej pokrývky sa využíva zimná, tyčami označená trasa zo Štefánikovej chaty priamo na Ďumbier. To bol prípad aj začiatku tejto letnej sezóny, kedy sa na letnom chodníku (Štefánička – Krúpovo sedlo - Ďumbier) vyskytovali viaceré strmé snehové polia, ktoré boli pre prechod peších turistov bez zimnej výstroje nebezpečné. Aktuálne sa však využíva letný chodník, zimná trasa je v lete uzavretá!

Najfrekventovanejší úsek medzi Ďumbierom a Chopkom je v lete naozaj frekventovaný. Je to aj vďaka lanovke, ktorá vedie na Chopok z oboch strán. Na vrchole Chopka je však pre turistov - hrebeňovkárov zaujímavá Kamenná chata, ktorá poskytuje štandardné turistické služby na vysokej úrovni.

Medzi Chopkom a Ďurkovou (10km) treba vystúpiť na výraznejšie Kotliská či Chabenec, inak je to pohodová prechádzka najvyššími poschodiami Nízkych Tatier.

Ak máte v nohách viac kilometrov, veľmi dobre vám poslúži Útulňa Ďurková pod Chabencom, ktorá je, rovnako ako ostatné chaty, otvorená celoročne. Je tu prameň, v ktorom si načerpáte vodu na ďalší deň. Toto krásne miesto nad Lomnistou dolinou smerujúcou do obce Jasenie využíva väčšina turistov ako prvý resp. posledný nocľah v Nízkych Tatrách. Na Donovaly je to odtiaľ 24 km, čo robí z tohto úseku jeden z najdlhších. Pre tých, ktorí nechcú tento deň absolvovať viac kilometrov ako je nutné, sú tú príjemné alternatívy, o ktorých je dobré vedieť. Jedno z nich, Hiadeľské sedlo, je 10 km od Donovál. Nachádza sa tu veľmi slušný prístrešok s priestorom na spanie v „podkroví“ aj v spodnej časti, spolu pre 10 osôb. V sedle je tiež možné oficiálne postaviť stan.

Novinkou posledných rokov je opravená Útulňa pod Kečkou v Starohorských vrchoch, asi 100 m od červenej značky. Od nej to na Donovaly máte len 5 km, no určite sa tam oplatí zastaviť. Pre mnohých turistov je ideálnym koncom či začiatkom hrebeňovky. Donovaly sú všetkým známe ako rozvinuté stredisko zimných športov, ktoré netreba bližšie opisovať.

Dôležitá informácia

Nepreceňujte svoje schopnosti a nepodceňujte hrebeň a počasie. Svoju túru si dobre naplánujte, keď treba rezervujte si nocľah a pre prípad núdze sa neváhajte poistiť hoci len krátkodobým komerčným poistením. Zásah Horskej záchrannej služby totiž nehradí verejné poistenie.

V ruksaku nie je nikdy na škodu ľahký pršiplášť, nabitý mobil, energetická strava a teplé oblečenie. Počas slnečných dní je opaľovací krém užitočná pomôcka, podobne ako dve fľaše vody.

Útočiská na hrebeňovke

Vysielač na Kráľovej holi

Núdzová miestnosť v budove vysielača s rozlohou približne 5 x 3 m poskytuje útočisko pre asi 20 ľudí na stojáka, resp. pre 6 - 8 ľudí ležmo. Vodu v blízkom okolí nenájdete.

Horská chata pod Kráľovou hoľou 2,5 km od vrcholu po modrej značke smer Šumiac, otvorená vždy za pekného počasia, resp. od júna nonstop, poskytuje stravu a núdzové ubytovanie, možnosť postaviť stan, pitná voda a WC v chate, kontakt: +421 908 318 376.

Útulňa Andrejcová

Otvorená nonstop, od 15. 5. do 31. 10. s personálom, poskytuje stravu a ubytovanie vo vlastnom spacáku, povinnosť rezervácie telefonicky, kapacita 30 osôb v chate, možnosť prenájmu stanu alebo postaviť vlastný, nocľah vo vlastnom spacáku 5,- €, prenájom stanu 10,- eur, vlastný stan bez poplatku, pes nie je problém, studnička 20 m od útulne, kontakt: +421 904 596 443.

Prístrešok v sedle Priehyba

Jednoduchý prístrešok (4 nohy, strecha) so stolom a dvomi lavicami poskytuje jednoduché útočisko pred nečasom pre 10 - 15 osôb, vyspí sa pod ním max. 10 osôb na makadame, laviciach a stole. Potok asi 50 m, studnička 200 m po lesnej ceste.

Útulňa Ramža

Otvorená nonstop, bez prítomnosti správcu, kapacita 15 osôb na drevených pričniach, možnosť postaviť stan, studnička 200 m od útulne.

Domček Horskej služby na Čertovici

Otvorený sezónne 1. 6. - 31. 10. resp. 1. 12. - 31. 4. alebo po zavolaní, poskytuje stravu a ubytovanie, spacák netreba, povinnosť rezervácie telefonicky, kapacita 20 lôžok, nocľah v 4 izbách po 2, 4, 6 a 8 postelí, cena 15,- € / lôžko, pitná voda, WC a sprchy v chate, možnosť postaviť stan na pozemku zdarma, stan s využitím sociálnych zariadení 3,- € / osoba, pes nie je problém, kontakt: +421 944 929 173.

Penzión STIV Čertovica

Otvorený sezónne, poskytuje stravu a ubytovanie, spacák netreba, nocľah v 1-, 2- a 3-lôžkových izbách s možnou prístelkou, cena od 20 € / lôžko, pitná voda, WC, sprchy, oplotené parkovisko, strava aj ubytovanie možné do 20.00 h, kontakt: +421 915 030 351.

Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom

Otvorená nonstop, poskytuje stravu a ubytovanie, spacák netreba, vhodná rezervácia telefonicky, kapacita 50 osôb, nocľah v 8-posteľových izbách resp. v jednej dvojposteľovej, cena 28,- € s raňajkami, pitná voda, sprchy, WC v chate, zákaz stanovať, kontakt: +421 904 978 439.

Kamenná chata pod Chopkom

Otvorená nonstop, poskytuje stravu a ubytovanie vo vlastnom spacáku, vhodná rezervácia vopred e-mailom na kamienka(zav)kamennachata.sk, kapacita 20 osôb, nocľah v spoločnej nocľahárni pre 12 osôb a dvoch izbách pre 4 osoby, cena 28,- € s raňajkami, pitná voda, WC, sprcha v chate, zákaz stanovať, kontakt: 048/617 00 39.

Útulňa Ďurková pod Chabencom

Otvorená nonstop, poskytuje stravu a ubytovanie vo vlastnom spacáku, bez rezervácie, kapacita 36 osôb v podkroví + 20 osôb v jedálni, cena nocľahu 7,- €, možnosť postaviť stan – cena za stan 2 € / osoba, studnička 200 m od útulne, suché WC, kontakt: +421 944 165 853.

Prístrešok v Hiadeľskom sedle

Poschodový prístrešok chránený zo štyroch strán, nocľah 10 osôb na zemi a v podkroví, studnička 100 m od prístrešku, suché WC.

Útulňa pod Kečkou

Otvorená nonstop, s personálom počas letných prázdnin a inokedy počas víkendov, poskytuje stravu a ubytovanie vo vlastnom spacáku, kapacita 12 osôb, vhodná rezervácia cez FB alebo telefonicky, cena nocľahu dobrovoľná, studnička 50 m, suché WC, kontakt: +421 951 432 206.

Pramene na hrebeni

  • Prameň Zubrovice 1630 m n. m.
    Priamo na Červenej značke pod Kráľovou hoľou v časti pod Kráľovou skalou, resp. pod asfaltovou cestou, výdatnosť dobrá.

  • Prameň pod Bartkovou 1700 m n. m.
    Nachádza sa 200 m južne pod červenou značkou v sedle medzi Orlovou a Bartkovou. Označená šípkou, výdatnosť dobrá.

  • Prameň v Ždiarskom sedle 1440 m n. m.
    Nachádza sa 150 metrov juhozápadne od Ždiarskeho sedla, označená šípkou, vedie k nej mierne vydupaný chodník, výdatnosť dobrá.

  • Prameň Zimná voda pri Útulni Andrejcová 1400 m n. m.
    Nachádza sa 20 m od útulne Andrejcová, výdatnosť dobrá.

  • Prameň pri sedle Priehybka 1540 m n. m.
    Nachádza sa na starej ceste na Veľkú Vápenicu, 200 m severne od sedla Priehybka, výdatnosť dobrá.

  • Prameň pri sedle Priehyba 1180 m n. m.
    Nachádza sa 200 m juhovýchodne od sedla Priehyba, na lesnej ceste, výdatnosť dobrá.

  • Prameň pod Kolesárovou 1400 m n. m.
    Nachádza sa 150 m južne pod červenou značkou pri stúpaní na Kolesárovú v smere od Priehyby. Výdatnosť dobrá.

  • Prameň pod Vrbovicou 1290 m n. m.
    Prameň sa nachádza 2 km pred Ramžou od východu, asi 10 metrov nad chodníkom, nie je označený, ale zbadáte ho ľahko podľa vody na chodníku. V lete môže tiecť slabšie, ale smäd uhasí.

  • Prameň pri Ramži 1300 m n. m.
    10 metrov od útulne je zachytená voda do rúrky, ktorá tečie z vyššie položených miest. Pravdepodobne ide o rovnakú vodu, ktorá pramení 300 metrov severozápadne od útulne a ktorá sa uvádza ako hlavný prameň pre Ramžu. Každopádne turisti zvyknú piť vodu, ktorá je ďalej. Je označená šípkami.

  • Prameň pri Bocianskom sedle
    Ak Vás chytí ukrutný smäd niekde v polovici medzi Štefáničkou a Čertovicou môžete využiť prameň pri Bocianskom sedle, ktorý dosiahnete do 15 minút od Kumštového sedla (po zelenej). Za Bocianskym sedlom je to 200 m. Voda nie je podchytená, nájdete ju pod chodníkom v machovom a žeruchovom poraste. V prípade núdze lepšie ako nič. Ak už ste na Králičke, bližšia je Štefánička.

  • Voda medzi Štefáničkou a Ďurkovou
    Prameň na tomto úseku zbytočne nehľadajte, namiesto toho si slušne vypýtajte v horských chatách na Štefánikovej a na Kamienke. Na Ďurkovej je prameň 200 m od útulne. Najbližšia voda na hrebeni je neupravený prameň Vajskovského potoka pri Krížskom sedle, z ktorého je 440 metrov na východ po modrej značke smer sedlo Príslop.

  • Prameň pod Veľkou hoľou
    Prameň sa nachádza medzi Latiborskou hoľou a Veľkou hoľou na začiatku stúpania na Veľkú hoľu, južne od hrebeňa 200 m.

  • Pramene pod Skalkou

    • Prameň s názvom Jasenianska Husárka nájdete 160 metrov južne pod červenou značkou (prevýšenie 65 metrov), voda vyviera tesne pred lesným porastom.
    • Prameň pod Skalkou tentokrát na severnej strane hrebeňa pri klesaní smer Košarisko, rovnaké prevýšenie od hrebeňa ako južný prameň.
  • Prameň v Hiadeľskom sedle Studničku nájdete 100 metrov južne od prístreška v Hiadeľskom sedle, výdatnosť priemerná.

  • Prameň pri Útulni pod Kečkou Prameň je 50 m južne od útulne.

  • Studňa na Donovaloch Studňa v obci Donovaly v časti Bully na červenej značke pred domom číslo 217.

Prímestské autobusy z Čertovice

Smer Brezno
– pracovný deň 8.36, 14.26,

  • sobota 10.41, 19.31,
  • nedeľa a sviatky 19.31,

Smer Liptovský Mikuláš
– pracovný deň 6.29, 11.14,

  • sobota 8.44, 17.54,
  • nedeľa a sviatky 17.54 h.

Fotogaléria k článku

Najnovšie