Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vysoká zo sedla Ostrvy. Foto – Ľubomír Mäkký
Vysoká zo sedla Ostrvy. Foto – Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Basecamp Špeciál s tipmi na túry vo Vysokých a Západných Tatrách

Turistická sezóna sezóna vo Vysokých a Západných Tatrách už začala. Množstvo turistických chodníkov, ktoré boli sedem mesiacov uzatvorené, je opäť k dispozícii návštevníkom. V tomto dieli basecampu sa zameriame práve na tipy z Tatier, z Vysokých, Západných aj z ich poľskej časti.

Hneď na úvod pripomíname, že v Tatrách je ešte pomerne dosť snehu. Na snehových poliach je vysoké riziko pošmyknutia a úrazu. Viac o aktuálnych podmienkach a ďalšie správy z TANAPu nájdete v tomto článku.

Na záver pripájame zoznam aktuálnych uzáver turistických chodníkov a predpoveď počasia.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Celodenný prechod Zadnou Javorovou dolinou cez sedlo Sedielko na Téryho chatu a do Starého Smokovca. Horná časť Javorovej doliny je veľmi pekná s výhľadmi na Belianske Tatry, zároveň tu nestretnete veľké množstvo ľudí, až pri zostupe od Téryho chaty.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na túru s deťmi

Jitka Švarcová prešla populárnu túru v Západných Tatrách cez Roháčske plesá a Roháčsky vodopád pomerne netradične. Okrem nosiča pre malú Lucku niesli počas celého okruhu so sebou odrážadlo.

3. Tip na cyklotúru

Roman Matkovčík absolvoval cyklookruh z Tatranskej Kotliny cez Lendak, Bachledovu dolinu, Monkovu dolinu a späť do Tatranskej Kotliny. Ide o veľmi fotogenický výlet, s nie veľkou vzdialenosťou, ale takmer tisíc metrovým prevýšením.

Ďalšie tipy na túry

Ďalšie tipy v kategórii vysokohorská turistika a horolezectvo

Ďalšie tipy na túry s deťmi

Poľské Tatry

Príbehy z Tatier

Z fotogalérie

Vysoké Tatry z Ulože

Výhľad z Ulože

Prečítajte si

Po prvom fatálnom útoku chcú poľovníci a lesníci opäť strieľať medvede, vedcom a ochranárom to nedáva zmysel

Vypočujte si

Viktor Beránek pôsobí ako chatár na vysokotatranskej Chate pod Rysmi už viac ako 40 rokov. Témou 25. podcastu bolo jeho chatárčenie, či a ako sa za tie desaťročia zmenili návštevníci hôr, reč prišla aj na panoramatickú kadibúdku a nosičstvo. Dôležitou kapitolou bol život v socializme, kedy režim rozhodoval, kto, kde a kedy bude žiť a pracovať.

Vypočujte si ako podcast

S chatárkou Zamkovského chaty Jankou Kalinčíkovou sme sa rozprávali o pohnutom osude Štefana Zamkovského, ktorému komunisti zničili život. Tiež o chate, chatárčení, vysokohorských nosičoch či o prebiehajúcich rekonštrukčných prácach.

HIKING.SK podcast

Miki Knižka bol od 17-tich rokov horským nosičom. Neskôr sa odsťahoval do Kanady, kde pôsobil v miestnych horách. Po tom, ako sa stal horským vodcom, sa vrátil na Slovensko a do Kanady vodil klientov na heliskiing. Koncom roka 2020 prebral Zbojnícku chatu. V Hiking podcaste sme sa s ním rozprávali o tom, ako zladí svoj život horského vodcu s chatárčením a čo chata v blízkej dobe urgentne bude potrebovať.

HIKING.SK podcast

Počasie cez víkend

Bude veľmi teplo, SHMÚ na sobotu vydal výstrahu pred vysokými teplotami najmä pre južné, juhovýchodné a západné Slovensko. Najvyššia denná teplota 30 až 35°C, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 28°C. Rovnako má byť aj v nedeľu, prehánky a búrky sa môžu vyskytnúť len ojedinele.

Uzávery turistických chodníkov

Nová uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Chodník bude uzavretý do 15. 8. 2021. Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom popri ozubnicovej železnici.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zelený TZCH Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dolina Borovianky.

V Lúčanskej Malej Fatre je na zeleno značenej trase z Vrícka na Kľak ťažko priechodný TZCH z dôvodu popadaných stromov, v úseku nad Kľackým vodopádom.

Z Malej Fatre je dôvodu bezpečnosti je uzavretý žltý TZCH Chrbát Stohu - Medziholie tzv. Stohová skratka. Pre popadané stromy je ťažko prechodný zelený TZCH zo sedla Brestov na Javorinu neďaleko Chaty pod Suchým.

V Slovenskom raji sú v roklinách Veľký Sokol a Kláštorská roklina v zlom technickom stave sprístupňovacie zariadenia a prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie