Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto: Marián Jaššo
Foto: Marián Jaššo Zatvoriť

Basecamp Tento víkend vyrazte na cyklotúru, prinášame množstvo tipov

Keďže počasie praje cykloturistike, do tohto dielu sme vybrali viac cyklotúr z rôznych kútov Slovenska, od Kysúc po Zemplín. Niektoré vedú po upravených cyklotrasách, iné po lesných cestách. Mysleli sme samozrejme aj na peších turistov a rodiny s deťmi.

Nájdete tu aj prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam aktuálnych uzáver turistických chodníkov. Tie sezónne k 15. júnu končia, no iné chodníky nie sú v dobrom technickom stave a zostávajú zatvorené, alebo sú len ťažko priechodné. Pribudla nová uzávera v Malej Fatre.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na cyklotúru

Marián Jaššo absolvoval peknú cyklotúru na Zemlíne. Jej súčasťou je aj známa vyhliadková veža v tvare súdka v tokajských viniciach. V regióne pribudli nové cyklotrasy, ktoré Marián využil.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na túru

Henrich Tomáš sa vybral spoznávať bočné rázsochy Nízkych Tatier. Prešiel z Predajnej popri storočnej Jasenianskej kaskáde na Zámostskú hoľu a útulňu Ďurková, k pamätníku Jána Švermu a cez Mestskú hoľu a Magurku do Liptovskej Lúžnej.

3. Tip na túru s deťmi

Túra, ktorú popísal Ľubo Mäkký, kombinuje pre deti lákavý vláčik Čiernohronskej lesnej železnice, lesy málo navštevovanej Obrubovanskej doliny a lúčnatý hrebeň Veporských vrchov. Je možné ju absolvovať v dvoch variantoch.

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Kysuce: Bystrickou dolinou na Kysuciach sa tiahne Bystrická cyklomagistrála, ktorá bola dobudovaná v roku 2012. Janka Bílešová sa sem vydala s deťmi z Krásna nad Kysucou.
    Cyklistika s malými deťmi nad Bystrickou dolinou

  • Turiec: nenáročný popoludňajší cyklovýlet na hrad Sklabiňa z Martina od Michala Mikuláša, trasa vedie po lesných a poľných cestách.
    Stará Bôrová a hrad Sklabiňa z Martina

  • Levočské vrchy: Levočské vrchy sú vďačné pohorie na bicykel, tu sú tri tipy na cyklovýlety od Andrey Morongovej, vedú aj po miestach zaniknutých dedín.
    3x Levočské vrchy na bicykli

Ďalšie tipy na túry

  • Javorníky: Vladimír Mikuš si prešiel časť atraktívnej hrebeňovky Beskýd a Javorníkov z Mostov u Jablunkova cez Makovský priemyk na Portáš, ide o prvú časť dvojdielneho putovania.
    Z Jablunkovského k Vlárskemu priesmyku (1)

  • Starohorské vrchy: Starší článok od Jána Puncochařa, no trasa z Donovál do Španej doliny je stále pekná a zaujímavá.
    Po stopách Špaňodolinského vodovodu

  • Liptov: Prosiecka a Kvačianska dolina od Daniely Mäkkej, okruh cez veľké Borové so zastávkou pri drevených mlynoch na Oblazoch. Klasika, ktorou nič nepokazíte, najmä ak hľadáte niečo pestrejšie, čo zaujme deti.
    Prosiecka a Kvačianska dolina s deťmi

Aktuality

Z fotogalérie

Ostredok

Ostredok...

Vypočujte si

Ochranár, ekológ a filmár Erik Baláž si myslí, že slovenské národné parky zaostávajú v komunikácii s verejnosťou. Preto sa podieľa na novej mobilnej aplikácii, ktorá interaktívnou formou bude vysvetľovať, čo a prečo sa v nich chráni.

HIKING.SK podcast

Počasie cez víkend

Pekné počasie začne v sobotu ustupovať, od severozápadu bude postupne pribúdať veľká oblačnosť. Popoludní očakávajte miestami, najmä na severe, prehánky, dážď a búrky. Najvyššia denná teplota nbude 25 až 30°C, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 23°C.

V nedeľu má cez naše územie postupovať studený front. Má byť premenlivá oblačnosť a ojedinele, vo východnej polovici miestami, dážď, prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 19 až 24°C, v severnej polovici väčšinou 13 až 18°C, Na horách má fúkať prudký až búrlivý vietor.

Podmienky na horách

Vo Vysokých Tatrách je nad 2000 m n. m. snehová pokrývka. Horská záchranná služba odporúča používať zimný turistický výstroj: mačky, paličky, prípadne cepín. Snehové polia sú aj v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier.

V Malej Fatre je ťažko priechodný chodník z Brestova na Javorinku z dôvodu popadaných stromov. V Lúčanskej Malej Fatre je ťažko priechodný zeleno značený chodník z Vrícka na Kľak, najmä nad Kľackým vodopádom.

Slovenský raj upozorňuje, že drevené sprístupňovacie zariadenie v roklinách Veľký Sokol, Kláštorská roklina a Malý Kyseľ sú v zlom technickom stave, prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelená značka.

Priechodnosť niektorých chodníkov, najmä v Nízkych Tatrách, ale aj v Chočských vrchoch, je dlhodobo obmedzená, viac info sa nachádza tu.

Uzávery turistických chodníkov

Posledný víkend sezónnych uzáver v Tatrách a Malej Fatre.

V tatranskom národnom parku platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

V Národnom parku Malá Fatra platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

Nová dočasná uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Chodník bude uzavretý do 15. 8. 2021. Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

V Malej Fatre je z dôvodu bezpečnosti uzatvorený turistický značený chodník Chrbát Stohu - Medziholie (žltý chodník), tzv. Stohová skratka.

Najnovšie