Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zrub pod Rejchardom
Zrub pod Rejchardom Zatvoriť

Búda Zrub pod Rejchardom

Pri prechode severnou časťou Štiavnických vrchov som narazil na zaujímavý objekt. Oblasť vrcholu Rejchard v katastri obce Kozelník je niečo neskutočné. Rozsiahly otvorený priestor so solitérnymi dubmi matuzalemského veku a obrích rozmerov. Po zdolaní trávnatého a kosením asi obhospodarovaného plochého vrcholu som chcel venovať posledný pohľad miestu, čo ma tak chytilo za srdce. Zachytím tak kúsok od prejdenej trasy stavbičku, čo mi pri kráčaní smerom k sedlu Kráľov stôl zostala skrytá. Na pomery miesta je umiestnená v malej húštine. Neodolám a vraciam sa.

Poloha
Štiavnické vrchy: v sedle pod vrchom Rejchard v severnej časti pohoria pri zelenej značke
Nadmorská výška
599 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.527048 ° SŠ
dĺžka: 18.984885 ° VD
» Mapa
Nocľah
osem nocľažníkov na drevenej podlahe s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
nie je k dispozícii
Spojenie
Kozelník (vlak, bus)

Prístup

Peší turista držiaci sa značených trás miesto dosiahne najrýchlejšie, v čase necelej hodiny, po zelenej značke od motorestu Adavil v Radošove pri obci Kozelník. Prípadne od sedla Kráľov stôl cez vrch Štálovo. Zrub je len niekoľko desiatok metrov od vytýčeného chodníka, len je trošku skrytý a nevedie k nemu žiadny chodník. Do oblasti smerujú cesty k poľnohospodársky a lesnícky využívanému priestoru horských lúk a zdravých lesov.

Objekt

Ide o jednopriestorový zrubový objekt s rozmermi asi 2,5 x 4,5 m s krytou verandou a sedlovou strechou. Pod plechovou a pravdepodobne plne funkčnou strechou sa nachádza otvorená povala. Zrub je zachovalý, len veranda má svoje už za sebou. Trámy zrubu sú na prvý pohľad zdravé s asi 1 cm medzerami medzi nimi. Stará snaha o ich izoláciu nepridáva budove na kráse. Dva okenné otvory sú uzavreté okenicami. Plafón a podlaha miestnosti vyzerajú zdravé. Vybavenie tvoria len dve nefunkčné prične na zadnej stene. Miesto po piecke ostalo prázdne. Vstupné dvere sú plne funkčné. Celkovo by si vnútro vyžadovalo hlavne vyzametať a môže plne slúžiť ako solídny prístrešok.

Objekt poskytne krízové ubytovanie až ôsmim ľuďom. Prístrešie po vyriešení prístupu, rebrík som nevidel, umožní aj povala.

Nemám dojem, že by bol zrub využívaný často. Podľa vychodenosti zelenej turistickej trasy nie som presvedčený o intenzívnejšom pohybe turistov v týchto miestach. Dokonca ani v čistom okolí nevidím prípadné vonkajšie posedenie a používané ohnisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zdroj vody v okolí som nespozoroval, ani nemám o ňom informácie. Ani toaleta v okolí nie je viditeľná. Na vedľajšej lúke sú len dva posedy.

Zhodnotenie

Objekt je v súčasnom stave plne funkčný pre využívanie v čase nepohody. Osobne v prípade priaznivého počasia volím radšej bivak vo voľnej prírode a neviažem sa na prístrešky podobného rázu, no v zhoršených meteorologických podmienkach by som tu neváhal stráviť noc. Objekt okrem verandy by si nevyžadoval veľký rozsah prác, aby mohol byť plnohodnotnou útulňou v turisticky neprebudenej oblasti na kraji zázraku prírody, o ktorom som dosiaľ nechyroval. Škoda by bolo jeho zániku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie