Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad od cesty z lúky
Celkový pohľad od cesty z lúky Zatvoriť

Búda Maringotka pri Šedibokovom laze

Pri prechode severnou časťou Štiavnických vrchov som narazil na zaujímavý objekt. Na TuristickaMapa.sk nie je zachytený. Len Danka tu umiestnila jeho zimnú fotku s výstižným názvom Zlátanina. Keďže ide o otvorený a funkčný objekt, zaslúžil by si ikonku v mape. V stave núdze nehľadíme na estetickú hodnotu objektu. V duchu príslovia darovanému koňovi na zuby nehľadíme, využijeme jeho služby.

Poloha
Štiavnické vrchy: v severnej časti pohoria nad obcou Kozelník v blízkosti Šedibokovho lazu pri modrej značke
Nadmorská výška
524 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.50344 ° SŠ
dĺžka: 18.99521 ° VD
» Mapa
Nocľah
Improvizovane 4 - 5 nocľažníkov
Prevádzka
celoročná (voľne prístupný objekt)
Voda
bez prameňa v blízkosti
Spojenie
Kozelník (vlak, bus)

Prístup

Búda leží na kraji lúčky priamo na modro značenej trase z obce Kozelník do sedla Volárska. Z dedinky, ktorá leží na trase autobusovej a železničnej dopravy, je nekomplikovaný prístup trvajúci asi trištvrte hodinu. Zo sedla Dubinky to trvá možno o niečo kratšie. Zo sedla Volárska viac ako 1,5 hodiny. Samozrejme k týmto treba aj vystúpiť, ležia mimo dopravného spojenia. Tento smer má aj záludnosť. Trasovanie chodníka z križovatky s cyklotrasou nad Dolinkou je nejasné. Pomohla mi len navigácia v mobile. Ani dosiahnutie značky nie je výhrou, chodník prakticky neexistuje a presvetlené priestory sú v lete zarastené porastom žihľavy. Trasa sa zlepší až po dosiahnutí prístupovej cesty k ešte zachovalým kamenným domom v bývalej osade Šedibokovho lazu.

Objekt

Ide o zachovalú skriňovú nadstavbu VS-ky s prekrytím strechy a verandy. Interiér by potreboval len upratať a poskytne plnohodnotný prístrešok pre štyroch pútnikov. Lôžko je len jedno, ostatní by sa museli uspokojiť s podlahou. Štandard zvyšuje zrejme použiteľná piecka. Horšie je na tom veranda, podlaha je za zenitom. No pri troške snahy by tam mohlo byť príjemné večerné posedenie.

Voda

O prameni neviem, no prítomnosť zdroja vody nevylučujem. Predsa neďaleko bola obývaná oblasť. Do 200 metrov je malý potôčik pretekajúci Dolinkou (Šedibokov laz).

Búda "Zlátanina", ktorej podoba presne zodpovedá názvu, ktorý mu dala Danka, je paradoxne vo vnútri v použiteľnom stave a môže potešiť turistov, ktorí v Kozelníku nastupujú na trasu a nie sú priaznivci bivakov vo voľnej prírode.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie