Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zasnežené sedlo Prielom (foto: Horská záchranná služba)
Zasnežené sedlo Prielom (foto: Horská záchranná služba) Zatvoriť

Správa Sedlá a štíty sú pod snehom, bez mačiek a cepína tam nechoďte

Oddnes sú v Tatranskom národnom parku otvorené všetky turistické značené chodníky. Trasy cez vysokohorské sedlá a na štíty však ležia pod snehom. Ísť nad turistické chaty bez zimného výstroja neodporúča Horská záchranná služba a ani chatári.

Od 15. júna sú oficiálne otvorené chodníky na deväť štítov vo Vysokých Tatrách. Dá sa ísť na na Kriváň, Slavkovský štít, Rysy, Jahňací štít, Predné Solisko, Svinicu, Veľkú Svišťovku, Východnú Vysokú a Kôprovský štít. Pri vysokohorských sedlách ide o Priečne sedlo, Sedielko, Poľský hrebeň, sedlo Prielom, sedlo pod Veľkou Svišťovkou a sedlo Bystrá lávka.

Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga upozorňuje, že nad hranicou kosodreviny sú zimné podmienky. Vo Vysokých Tatrách sú vysokohorské sedlá a vrcholy, na ktoré vedú turisticky značené chodníky, stále pod snehom. Hranica snehu môže byť na tienistých miestach a na severe aj nižšie.

"Je tam súvislá vrstva snehovej pokrývky, ktorá je v ranných hodinách veľmi tvrdá a zľadovatená. Sú to veľké snehové polia, ktoré tvoria súvislú vrstvu."

Pády na snehovom poli sú v tomto prechodnom období na prelome júna a júla častou príčinou úrazov a končievajú tragicky. Človek naberie nekontrolovateľnú rýchlosť a pád nekončí na snehovom poli, ale v suťovisku, pričom vznikajú devastačné poranenia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Horskí záchranári nezvažujú žiadnu mimoriadnu uzáveru z hľadiska bezpečnosti. "Hory sú nebezpečné, ale ľudia, ktorí sa v nich vedia správať, riziko vedia eliminovať. Museli by sme zatvoriť komplet celé Tatry. Riešením je ľuďom vysvetľovať, aby boli zodpovední a že každý je zodpovedný sám za seba," hovorí Jozef Janiga.

Do Tatranského národného parku patria aj Západné Tatry. V nich je podľa HZS hlavný hrebeň viac menej bez snehovej pokrývky okrem Troch kôp. Pod snehom sú však vrcholové časti prístupových chodníkov na hrebeň. Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a tiež zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky.

Stav turistických chodníkov

Nie je jasné, v akom stave sú turistické chodníky, ktoré pod snehom nie sú, a turistická infraštruktúra vrátane mostíkov. Chodníky na území spravujú Štátne lesy TANAPu, ktoré prisľúbili stanovisko, no neposlali ho.

Počas minulej sezóny bola pre turistov neprístupná Javorová dolina kvôli sporom štátnych lesov, ktoré spadajú pod rezort pôdohospodárstva, a správy národného parku, ktorý patrí pod ministerstvo životného prostredia. Konflikt sa týkal toho, že ochrana prírody nedovolila lesníkom spíliť suché stromy v doline v hniezdnom období. Tento spor je podľa riaditeľa správy Tatranského národného parku Pavla Majka vyriešený.

"V Javorovej doline boli suché stromy okolo turistických chodníkov odstránené na jeseň v roku 2020. A to spôsobom, ktorý neohrozoval biodiverzitu v TANAP-e, najmä vo vzťahu k hniezdiacim druhom vtákov. Okrem toho, že sa odstraňovanie suchých stromov realizovalo mimo hniezdneho obdobia, boli ponechávané v lesnom poraste stromy s dutinami, ktoré môžu byť potenciálnymi hniezdnymi dutinami pre vtáctvo do budúcnosti."

Na neobvyklé množstvo snehu upozorňujú aj chatári

"Je to nezvyklé, ešte som v tomto ročnom období nevidel toľko snehu, že by sa všetky sedlá dali lyžovať. Vo výške okolo 2000 metrov je aj ráno pod nulou, ľudia by mali mať povinne mačky, čakan, palice," hovorí Miki Knižka, horský vodca a chatár zo Zbojníckej chaty. Veľa snehu je najmä nad chatami, po ne by to malo byť bez problémov.

Zbojnícka chata je na sezónu podľa chatára pripravená. V posledných dňoch vynášali na chatu novú umývačku riadu a ďalšie potrebné veci do kuchyne. Avizovaná rekonštrukcia strechy sa bude robiť najskôr po skončení letnej sezóny.

Aj chatár z Chaty pri Zelenom plese Tomáš Petrík varuje pred množstvom snehu. "Určite by som bral zimný výstroj na Jahňací štít, hore je veľa snehu. Na Veľkú Svišťovku by som vôbec nešiel, odporúčam pár týždňov počkať. V mieste, kde sú reťaze, je veľa snehu." Tomáš Petrík odporúča ľuďom dať si na topánky aspoň retiazkové mačky, a chodiť v turistických topánkach, nie v letných teniskách. Cesta je suchá len po chatu.

Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi je na letnú sezónu pripravený. Aj podľa neho je veľa snehu, ktorý je ráno zmrznutý na ľad. "Turisti by si mali určite zobrať mačky s aspoň centimetrovými hrotmi."

Návštevný poriadok sa stále pripravuje

Tatranský národný park je dlhodobo bez platného návštevného poriadku, ktorý stanovuje pravidlá pre návštevníkov a činosti, ktoré vykonávajú. Správa parku predstavila nový návrh návštevného poriadku už pred dvoma rokmi, no vzbudil odpor turistov, horolezcov aj skialpinistov, respektíve spolkov, ktoré ich združujú. Vyčítali správe parku, že chce zaviesť viac reštrikcií bez odovôdnenia. Návrh sa nepozdával ani bežnej verejnosti. Petíciu za moderný návštevný poriadok podpísalo vyše 16-tisíc ľudí.

Podľa riaditeľa národného parku Pavla Majka ukončili rokovania so spolkami a riešia pripomienky menších subjektov. Aktuálne sú to urbárske spoločenstvá.

Predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Anton Pacek uviedol, že po rokovaniach sa dostali k prijateľnejšiemu zneniu návštevného poriadku, no naďalej im prekáža obmedzenie činnosti na šesť týždňov v jarnom a jesennm období. Anton Pacek teraz očakáva definitívny návrh od správy národného parku.

Aktuálne pohyb návštevníkov upravuje Zoznam vyhradených miest v Tatranskom národnom parku, ktorý vydali OÚ Prešov a Žilina 14.6.2017.

Najnovšie