Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Deti na Kráľovej skale s výhľadom na Kráľovu hoľu. Foto – Ľubo Mäkký
Deti na Kráľovej skale s výhľadom na Kráľovu hoľu. Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Kam vyraziť s deťmi cez prvý prázdninový víkend

Na prvý prázdninový víkend sme pre vás pripravili špeciálny basecamp, v ktorom sa budeme venovať najmä deťom. Nájdete tu tipy na túry s menšími deťmi v kočíku či nosiči, no aj so staršími potomkami. Pridali sme aj rady, ako sa zbaliť, ako sa na túre stravovať, či ako dieťa chrániť pred slnkom.

Ako obvykle, nebude chýbať prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Týždenná dovolenka na Liptove s deťmi

Zdeno Vasilišin napísal súbor tipov pre rodičov s najmenšími deťmi, obsahuje množstvo tipov, ako stráviť aktívny týždeň na Liptove. Cieľmi sú horské chaty, drevený kostolík, Medvedia štôlňa aj vyhliadku na skalke nad Litovským Hrádkom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nosal a Wielki Kopieniec zo Zakopaného

Roman Matkovčík označil cieľ tejto rúry ako jeden z najrýchlejšie dosiahnuteľných výhľadov v Tatrách. Poldenný výšľap absolvoval s deťmi vo veku približne šesť rokov, štartovali v meste Zakopané.

Veľký Radzim s deťmi

Menej známa lokalita nad Vyšnou Slanou v okrese Rožňava, ktorú s menšími deťmi prešla Andrea Morongová. Čakajú vás tu pekné lúky a skalné vyhliadky s výhľadmi, a aj skalný útvar Vdovčíkovo kreslo, naozaj pripomínajúci kreslo a pomenovaný podľa miestneho zbojníka Miša Vdovčíka.

Na Kráľovu hoľu cez Kráľovu skalu

Okruh zo Šumiaca na ikonickú Kráľovu hoľu pre trénované deti, naše mali vtedy 9 a 5 rokov. Celodenný výlet s krásnymi výhľadmi cez skalnatú Kráľovu skalu, ktorá môže byť v prípade potreby sama cieľom. Na zostupe príde vhod zastávka na Horskej chate pod Kráľovou hoľou.

Ďalšie tipy na túry

Rady

  • V čom nosiť a voziť deti: vybrať kočík, nosič, šatku či klokanku? Do akého terénu zvoliť ktorý druh "nosidla"?
    Ako na túry s malými deťmi I.

  • Ako sa zbaliť: Ako prebieha výlet s najmenším drobcom a čo všetko by nám nemalo chýbať v batohu. Oba články spísal kolektív autorov – rodičov.
    Ako na túry s malými deťmi II.

  • Motivácia: Veľmi obsiahly súbor dobrých rád od Danky Lacikovej, ktoré na jednej túre ani všetky nevyužijete.
    Ako motivovať deti na túre – tipy a triky

  • Ak má dieťa diétu bez mlieka a vajec: Ak vášmu dieťaťu zistia alergiu na mlieko a vajcia, netreba sa vzdať výletov do prírody. Počas nášho obdobia s touto alergiou sme pozbierali veľa tipov, ako dieťa pestro a zároveň diétne nakŕmiť aj na túre.
    Ako vegánsky stravovať dieťa na túre

  • Ako chrániť deti pred slnkom: Postupy a skúsenosti, ktoré sme aplikovali u našich drobcov od kočíkových čias až do aktuálneho predškolského a školského veku.
    Ako chrániť deti pred slnkom

Zaujímavosti

Geocaching a turistika

Geocaching je hľadanie pokladu, skrýše, tzv. kešky (z anglického cache, geocache) pomocou GPS. O čo pri tejto hre ide a ako dokáže spestriť výlety či len obyčajné prechádzky, vysvetľuje Andrea Morongová, ktorá sa geocachingu venuje už 12 rokov.
Geocaching a turistika

Z fotogalérie

Svitanie v poslednom raji na Zemi

Svitanie v poslednom raji na Zemi

Počasie cez víkend

Horúčavy trochu poľavili, v sobotu má teplota dosiahnuť 24 až 29 stupňov. Cez deň má byť polooblačno až oblačno.

V nedeľu sa oteplí do 31 stupňov, bude prevažne malá, prechodne zväčšená oblačnosť. Po oba dni sa môžu ojedinele vyskytnúť prehánky a búrky.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je nad 2100 m n. m. je snehová pokrývka, zrána tvrdá. HZS odporúča používať zimný turistický výstroj: stúpacie železá (mačky), paličky, prípadne cepín.

Nová uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Chodník bude uzavretý do 15. 8. 2021. Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom popri ozubnicovej železnici.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zelený TZCH Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch.

V Lúčanskej Malej Fatre je na zeleno značenej trase z Vrícka na Kľak ťažko priechodný TZCH z dôvodu popadaných stromov, v úseku nad Kľackým vodopádom.

V Malej Fatre je pre popadané stromy je ťažko prechodný zelený TZCH zo sedla Brestov na Javorinu neďaleko Chaty pod Suchým.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín.

V Slovenskom raji sú v roklinách Veľký Sokol a Kláštorská roklina v zlom technickom stave sprístupňovacie zariadenia a prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie