Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad z Veľkej Svišťovky na Zelené pleso, foto Peťo Nový
Pohľad z Veľkej Svišťovky na Zelené pleso, foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Tento víkend aj túry na hrady či ku skalným obydliam

V dnešnom basecampe sme pozbierali tipy z celého Slovenska, okrem klasických túr sme pridali aj kultúrne zaujímavosti, samozrejme spojené s pohybom, ako hrady, skalné obydlia, skanzen, či jaskyňu. Pred výletom hoci za blízke hranice si nezabudnite pozrieť aktuálne platné covid opatrenia.

Pripájame prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Veľká Svišťovka je najvýchodnejší a vďaka lanovke na Skalnaté pleso asi aj turisticky najľahšie prístupný vysokotatranský vrchol. Peťo Nový píše, že slovo vrchol môže byť pre niekoho možno až príliš ambiciózne, keďže ide iba o vyvýšeninu v rázsoche, vybiehajúcej na východ z Malého Kežmarského štítu. No odstup Veľkej Svišťovky od Tatier spolu s jej nadmorskou výškou presahujúcou 2000 m umožňuje nádherné výhľady do okolia, obzvlášť krásny je pohľad do doliny Zeleného plesa a štíty nad ňou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na túru s deťmi

Kopec Dúň v pohorí Tribeč je oveľa známejší vďaka zrúcanine hradu, ktorá na ňom stojí. Pri názve Jelenec alebo Gýmeš sa asi mnohí zorientujú. Výlet na túto rozľahlú zrúcaninu po náučnom chodníku popísal Lukáš Varsík, v partii bol aj dvojročný drobec. Za odbočku stojí aj Studený hrad, cvičná skala pre horolezcov, zdola aj zhora dostupná aj peším turistom.

3. Tip na cyklotúru

Ivan Wlachovský na okružnej cyklotúre z Levíc preskúmal skalné obydlia v Brhlovciach, ktoré ich obyvatelia vytesali do tufu. Skalné obydlia sú jednou z 11 rezervácií ľudovej architektúry na Slovensku.

Ďalšie tipy na túry

  • Cerová vrchovina: Jaro Vybo navštívil Geopark Novohrad–Nógrád, videl tri hrady, vrchol s rozhľadňou, udržiavaný náučný chodník, jedinečné prírodné útvary i opustený železničný tunel.
    NCH Šomoška, Karanč a NCH Mačacia

  • Malá Fatra: Táto ani nie poldenná túra nás zavedie do fascinujúceho sveta skalných vežičiek, príjemného lesa a krásnych výhľadov.
    Tiesňavy a Sokolie

  • Nízke Tatry: Marián Jaššo si prešiel výhľadové lúky medzi Breznom, Valaskou a Bystrou a do túry zahrnul aj Bystriansku jaskyňu.
    Brezno, Dedečkova chata a Bystrianska jaskyňa

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Kozie chrbty (Nízke Tatry): Roman Matkovčík poradí nenáročnú turistiku s nádychom histórie nad mestskou časťou Popradu Kvetnica.
    Zámčisko - prechádzka na Popradský hrad

  • Podtatranská kotlina: S dvojročným drobcom som bola na náučnom chodníku v lokalite Belianske lúky medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou. Privedie návštevníka na územie najväčšieho zachovaného slatinného rašeliniska na Slovensku.
    Náučný chodník Belianske lúky a Beliansky rybník

  • Strážovské vrchy: Zdeno Vasilišin vzal svojho malého turistu na 30 metrov vysokú rozhľadňu Čajka nad Bojnicami.
    Rozhľadňa Čajka nad Bojnicami

Ďalšie tipy na cyklotúry

Lezenie a VHT

  • Vysoké Tatry: Výstup na Ostrý štít od Michala Mikuláša, v minulosti bol dlho považovaný za nedobytný a dosiahnutý bol až ako jeden z posledných tatranských štítov.
    Výstup na Ostrý štít

  • Vysoké Tatry: Slavkovský štít je jedným z ľahko dostupných tatranských štítov, no Pavol Hreha naň vystúpil neznačenou trasou po Vareškovom hrebeni.
    Vareškovým hrebeňom na Slavkovský štít

Rady

Horský vlk Boro priniesol pár rád a receptov z táborníckej kuchyne:
Varíme v ešuse

Jitka Švarcová o chodení v barefootových topánkach:
Turistika (takmer) naboso

Z fotogalérie

Nad Tatrou a MIkulášom sa blýska

Nad Tatrou a Mikulášom sa blýska

Vypočujte si

Liehové, benzínové, plynové variče, či dokonca variče na drevo. Aký si vybrať na aký účel a prečo si nekupovať plynový varič s piezozapaľovaním. V novom dieli podcastového špeciálu o turistickom vybavení diskutujú Mišo a Ľubo.

HIKING.SK podcast

Počasie cez víkend

O niečo sa ochladí, v sobotu má byť podľa SHMÚ najvyššia denná teplota 27 až 32, v v severnej polovici územia a na Horehroní väčšinou 23 až 27 stupňov. Obloha bude polooblačná až oblačná.

V nedeľu bude pekne, jasno až polooblačno, Najvyššia denná teplota 26 až 31, Orave a pod Tatrami okolo 24 stupňov.

Po oba dni môžu byť miestami prehánky alebo búrky, aj intenzívne.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je nad 2100 m n. m. je snehová pokrývka, zrána tvrdá. HZS odporúča používať zimný turistický výstroj: stúpacie železá (mačky), paličky, prípadne cepín.

Nová uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Chodník bude uzavretý do 15. 8. 2021. Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zelený TZCH Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch.

V Lúčanskej Malej Fatre je na zeleno značenej trase z Vrícka na Kľak ťažko priechodný TZCH z dôvodu popadaných stromov, v úseku nad Kľackým vodopádom.

Pre popadané stromy je ťažko prechodný zelený TZCH zo sedla Brestov na Javorinu neďaleko Chaty pod Suchým.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy.

V Slovenskom raji sú v roklinách Veľký Sokol a Kláštorská roklina v zlom technickom stave sprístupňovacie zariadenia a prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie