Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bystrianska jaskyňa, foto Marián Jaššo
Bystrianska jaskyňa, foto Marián Jaššo Zatvoriť

Basecamp Skombinujte jaskyne s poldennou túrou v okolí

Na Slovensku je 13 jaskýň sprístupnených klasickým spôsobom, ďalšie takzvaným turistickým spôsobom. Mnohé z nich ležia priamo na značenom chodníku alebo v jeho blízkosti. K návšteve jaskyne si tak môžete pridať príjemnú poldennú túru, stačí mať so sebou dostatok suchých vecí na prezlečenie.

V ďalšej časti článku ako štandardne nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Bystrianska jaskyňa

Marián Jaššo skombinoval návštevu kvapľovej Bystrianskej jaskyne s lúkami na kopci Diel nad sedlom Pohanské neďaleko Brezna. Sú z nich vynikajúce výhľady na Nízke Tatry. Na trase je aj Dedečkova chata a lesnatý úsek popri potoku Drakšiar.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa je tiež kvapľová a tiež v Nízkych Tatrách, no na liptovskej strane hrebeňa. Okrem kvapľov sa tu dajú pozrieť kosti medveďov, no aj jaskynného leva či nosorožca, ktoré sa tu tiež našli. Po návšteve jaskyne sme s deťmi absolvovali nenáročnú prechádzku po lesoch a lúkach s výhľadmi na Západné a Vysoké Tatry.

Harmanecká jaskyňa

K Harmaneckej jaskyni vedie modrá značka z Horného Harmanca. Martin Knor tadiaľto prešiel okruh, na ktorom je zaujímavá skalná tiesňava Hadia dolina. Pekná je aj vedľajšia dolina Racvalová a vyhliadka Kotolnica pri samotnej kvapľovej jaskyni.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Táto túra v južnej časti Slovenského raja kombinuje jednu z našich dvoch sprístupnených ľadových jaskýň, roklinu Tiesňavy s technickými pomôckami, voľne prístupnú Zelenú jaskyňu, Stratenský kaňon a príjemný les. Na záver sme s deťmi absolvovali aj dva náučné chodníky nad a vedľa parkoviska v miestnej časti Stratenej s názvom Dobšinská Ľadová Jaskyňa, NCH Dobšinský chotár a NCH Mokrade Hnilca.

Ďalšie tipy

Gombasecká jaskyňa

Peter Mišovic odporúča turistický okruh z Plešivca po modrej smerom na Mestskú priepasť a ďalej pokračovať cez Závoznú po zelenej turistickej značke až ku jaskyni.

Jaskyňa Driny

Táto jaskyňa sa dá veľmi pekne spombinovať s návštevou doliny Hlboča s jediným malokarpatským vodopádom, v ktorom Zdeno Vasilišin vystihol priaznivý stav vody. Ak budete mať čas, nevynechajte ani hradisko Molpír nad Smolenickým zámkom.

Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa

Obe jaskyne, prípadne len kvapľová, sa dajú zapojiť do krásneho okruhu cez dolinu Vyvieranie a skalný vrchol Pusté (Pustô), ktorý prešiel Roman Matkovčík.

Prečítajte si

Reportáž Vladimíra Prutkaya z Četníkovej svadby, najväčšej jaskyne Strážova:
Četníkova svadba a jaskyňa Dezidera Horváta

Reportáž taktiež od Vladimíra Prutkaya z novoobjavených jaskýň v pohorí Tribeč:
Tribečské trhliny – tie skutočné…

Rozhovor s riaditeľom Správy slovnenských jaskýň Jánom Zuskinom o tom, že väčšina jaskýň potrebuje rekonštrukciu, hrozia havárie elektroinštalácie. Problémom je aj klimatická zmena, v ľadových jaskyniach sa tvorí málo ľadu, v Domici sa nedá plaviť a prívalové dažde tam splachujú pôdu aj s kukuricou:
Riaditeľ Správy slovenských jaskýň: Ak sa nebude investovať do jaskýň, budú sa musieť zatvárať

Z galérie

Kršlenica, Plavecký kras

Kršlenica

Počasie cez víkend

V sobotu má byť teplo a dusno, s oblakmi,miestami prehánky, dážď alebo búrky - aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 25 až 30, v Above a na Zemplíne do 33 stupňov.

V nedeľu bude ráz počasia rovnaký, opäť hrozia búrky. Najvyššia denná teplota 29 až 34, na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši 24 až 29 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Horská služba upozorňuje na častý výskyt búrok s krúpami, hlavne predpoludním. Týka sa to všetkých horstiev, v ktorých HZS pôsobí. V najvyšších polohách sú ešte zbytky starého snehu.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Do 15. 8. platí uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zelený TZCH Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Lúčanskej Malej Fatre je na zeleno značenej trase z Vrícka na Kľak ťažko priechodný TZCH z dôvodu popadaných stromov, v úseku nad Kľackým vodopádom.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko je priechodná modro značená trasa od Kúpeľa na Poludnicu.

V Slovenskom raji sú v roklinách Veľký Sokol a Kláštorská roklina v zlom technickom stave sprístupňovacie zariadenia a prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie