Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Levočské vrchy, foto Dušan Šrenkel
Levočské vrchy, foto Dušan Šrenkel Zatvoriť

Basecamp Lúky s výhľadmi aj horské doliny na bicykli či s kočíkom

V dnešnom basecampe sme vybrali viacero výhľadových túr horskými lúkami. Nájdete tu tipy na túru okolo horských samôt na Kysuciach, túlačku južnou časťou Levočských vrchov aj cyklotúru otvoreným terénom Silickej planiny. Pridávame tipy na cyklotúry a kočíkovú túru v Západných aj Nízkych Tatrách.

V ďalšej časti článku ako štandardne nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Dušan Šrenkel objavoval Levočské vrchy. Počas dvojdňového prechodu prešiel ich južnú časť. Čakajte otvorený terén s lúkami, fotogenické kaplnky, a aj obľúbenú Mariánsku horu s bazilikou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Tatiana Filipková si na bicykli prešla Vajskovskú dolinu v Nízkych Tatrách. Podľa Táne je jednou z najkrajších dolín Nízkych Tatier. Nachádza sa tu Vajskovský vodopád vysoký 9 metrov. V Kulichovej doline je pamätník jednej z najväčších lavínových tragédií na Slovensku, v roku 1956 tu zahynulo pod snehom 16 lesných robotníkov.

3. Tip na túru s deťmi

Radoslav Jurčina bol so synmi na Veľkom Choči cez Strednú Poľanu. Ide o najkratšiu výstupovú trasu na tento obľúbený výhľadový vrchol. Cestou dole museli zvládnuť aj náhlu búrku.

Ďalšie tipy na túry

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Západné Tatry: Ľubomír Mäkký pozýva na výživnejšiu cyklotúru na horskom biku na Chatu pod Náružím na poľane Červenec.
    Chata pod Náružím (Červenec) na biku

  • Slovenský kras: Pavol Gomboš prešiel takisto cyklookruh s výdatným prevýšením na Silickej planine, cestou bola aj voľne prístupná jaskyňa Silická ľadnica.
    Silická planina a Horný vrch

  • Biele Karpaty a Záhorie: Najväčšiu porciu výškových metrov z dnešných tipov prešiel Vladimír Lukačovič, ktorý si dal hrebeň Bielych Karpát z Trenčína do Skalice a odtiaľ Záhorím do Bratislavy, môžete si to rozdeliť aj na dva samostatné výlety.
    Trenčín – Kykula – Skalica – Láb – Devín

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Liptovská kotlina: Andrea Morongová odporúča krátku prechádzku na vŕšok Mních, týčiaci sa rovno nad Ružomberkom, ktorý poskytuje nádherné výhľady.
    Mních z Martinčeka

  • Javorníky: Jana Bílešová pozýva na prechádzku osadami na Kysuciach nad obcou Nesluša, na poldennej túre môžete obdivovať typickú architektúru horských samôt.
    Z Nesluše cez osady s deťmi

  • Vysoké Tatry: Pohodlný výlet s kočíkom do Tichej doliny, vhodný pre najmenšie deti, stúpanie je veľmi mierne, je tu veľa besiedok, kde sa dá oddýchnuť a prebaliť či nakŕmiť potomkov.
    Tichá dolina - detský výlet

Lezenie a VHT

  • Vysoké Tatry: Pavol Hreha si prešiel Volí chrbát s celou rázsochou Mengusovského Volovca, následne zostúpil do Mengusovskej doliny, odkiaľ po turistickom chodníku pokračoval na zastávku TEŽ Popradské pleso. Volí chrbát a rázsocha Volovca Mengusovského

Z fotogalérie

Kopské sedlo

Kopské sedlo

Počasie cez víkend

V sobotu nás podľa SHMÚ čaká jasné počasie a teplo, najvyššia denná teplota 27 až 32, na Orave a pod Tatrami okolo 25 stupňov.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, v západnej polovici ojedinele prehánky alebo búrky. Teploty zostanú rovnaké.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Horská služba upozorňuje, že v najvyšších polohách sú ešte zbytky starého snehu.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Do 15. 8. platí uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zelený TZCH Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko je priechodná modro značená trasa od Kúpeľa na Poludnicu.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie