Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čertova skala nad Ružínom, foto Stanislav Ďurica
Čertova skala nad Ružínom, foto Stanislav Ďurica Zatvoriť

Basecamp Objavte skalné vyhliadky nad Ružínom a vyberte sa na hrebeňovku na biku

V najnovšom basecampe prinášame výber zaujímavých lokalít z celého Slovenska. Nájdete tu výlet na neobjavené skalné vyhliadky nad Ružínom, túru po stopách svetových vojen na Poddukliansku aj hrebeňovku Javorníkov na bicykli. Rekreačným cyklistom poradíme tipy na motanie sa v Rakúsku hneď za Bratislavou či na Morave. Ak dovolenkujete v Tatrách, nenechajte si ujsť rozsiahly zoznam výletov pre predškolákov.

V ďalšej časti článku ako štandardne nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Klasická tatranská celodenná túra cez dve vysokohorské sedlá, Prielom a Poľský hrebeň. Ja som si ju rozložila tak, že som začínala ráno na Zbojníckej chate, čím som vystihla pekné výhľady s čistou oblohou a čiastočne tak posunula riziko, že ma v najvyšších partiých zastihne búrka. Na trase som odbočila aj na pekný výhľadový vrchol Východná Vysoká.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Príjemný letný tip na cyklotúru od Jtiky Švarcovej. Južná Morava je rajom rekreačných cyklistov. Mierne zvlnená krajina, príjemné prostredie, malebné dedinky, pohodové cyklotrasy a „hospůdky“. Jitka okrem iného prechádzala cez Lednicko-valtický areál a popri zákutiach riešky Dyje.

3. Tip na túru s deťmi

Ľubo Ondrejka odporúča nenáročný okruh na zrúcaninu hradu Lietava z Lietavskej Svinnej. Tento hrad patrí svojou rozlohou medzi najväčšie na Slovensku. Trasa je neznačená, ale podrobne popísaná, celý okruh má 6 kilometrov a 200 metrov prevýšenia, je teda vhodný aj pre menšie deti.

Ďalšie tipy na túry

  • CHKO Východné Karpaty: Aj na Slovensku je Údolie smrti, Henrich Tomáš počas trojdňovky prešiel pamiatky na Poddukliansku, toré súvisia s 1. a 2. svetovou vojnou.
    Pamiatkami Podduklianska II. - smrtiaca oceľ

  • Vtáčnik: Dva tipy na túry vo Vtáčniku nad Jedľovými Kostoľanmi, Miroslav Svítek navštívil fotogenické hity tohto pohoria ako Kláštorskú skalu alebo Buchlov, kam sa dostanete len úzkou roklinou s rebríkmi.
    Víkend vo Vtáčniku

  • Západné Tatry: Andrea Morongová popisuje okruh na Salatín a Baníkov, trasa vedie Jaloveckou dolinou, torá sa neskôr delí na Bobroveckú a Parichvost, ide o jedinú slovenskú dolinu bez lesnej cesty.
    Dolinou Parichvost na Baníkov

  • Slovenské rudohorie: Stanislav Ďurica objavil dve skalné vyhliadky v hornej časti Ružínskej priehrady, výhľady naozaj stoja za to.
    Vyhliadky Ružín – pod Bujanovom a Čertova skala

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Javorníky: Ľubo Mäkký prešiel na biku hrebeň Javorníkov, okrem výhľadov obdivoval horské lúky a kysucké samoty, do logistiky zakomponoval aj lokálny motorák a kúpalisko v Čadci.
    Hrebeňom Javorníkov z Makova do Čadce na biku

  • Malé Karpaty a Hainburgské vrchy: Roman Matkovčík absolvoval okruh z Bratislavy do susedného Rakúska, trasa vedie popri Dunaji k rímskym vykopávkam v Petronell-Carnuntum a aj na vrchol Spitzbergu, z ktorého sú napriek nízkej nadmorskej výške široké výhľady.
    Okolím kraja Spitzerbergu

  • Slanské vrchy: Pavol Gomboš si bol technicky pobicyklovať po úzkych chodníkoch medzi Izrou a Slivníkom.
    Slanské single zo Slivníka

Ďalšie tipy na túry s deťmi

Lezenie a VHT

Podrobný návod Tomáša Trstenského, ako prejsť najatraktívnejšiu zaistenú vysokohorskú trasu v Tatrách za jeden deň.
Orlia prť (Orla Perć) zo Slovenska

Chatár zo Zbojníckej chaty Miki Knižka vzal mamu na Lomnický štít zaistenou Jordánovou cestou y Lomnického sedla.
Lomnický štít - Jordánova cesta

Rady

Perie spolu s kožušinou tvorilo základ pre vybavenie polárnikov, horolezcov a iných výprav do krajín mrazu a snehu. Dodnes je perie najlepšou „výplňou“ teplého oblečenia, ale hlavne spacích vakov, kde zabezpečuje dostatok izolácie (tepla) i pri najextrémnejších podmienkach. Boro Tomis vám môže pomôcť zorientovať sa v tom, aké perie tvorí náplň vášho spacáka, či oblečenia.
Čo má perie, všetko letí – detailne o páperovej výbave

Z fotogalérie

Nočný kostolík...

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ bude cez deň polooblačno až oblačno, miestami zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky, lokálne búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 29, na juhu stredného Slovenska a na východe do 34 stupňov.

V nedeľu na mnohých miestach dážď, prehánky, lokálne búrky. Teplo a dusno, popoludní od západu ochladzovanie. Najvyššia denná teplota 29 až 34, na Záhorí, v Trenčianskom a Žilinskom kraji a na hornom Spiši 24 až 29 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Horská služba upozorňuje, že v najvyšších polohách sú ešte zbytky starého snehu.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Do 15. 8. platí uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zelený TZCH Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko je priechodná modro značená trasa od Kúpeľa na Poludnicu.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie