Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pastiersky pes so stádom (autorka foto: Soňa Mäkká)
Pastiersky pes so stádom (autorka foto: Soňa Mäkká) Zatvoriť

Rada Ako sa správať na túre v blízkosti stáda

Ak budú chcieť chovatelia oviec a kôz, aby im štát uhradil škody spôsobené šelmami, budú musieť mať psy pri stáde pustené na voľno. Zároveň cez mnohé lokality, kde sa stáda pasú, prechádzajú turisti či cyklisti. S odborníkom na veľké šelmy Jergušom Tesákom sme hovorili o pravidlách, ako okolo stáda bezpečne prejsť.

Ak na našej trase vidíme ovce či kozy, najlepšie je počkať a k stádu sa nepribližovať, aby nás psy nevyhodnotili ako riziko pre zvieratá. Štát od chovateľa vyžaduje na paši do 500 kusov oviec minimálne dva psy, nad 500 tri psy, niektorí bačovia však majú pri stáde podstatne viac psov.

„Zásada je taká, že počkám, kým sa to stádo prepasie, teda premiestni. To trvá do 10 minút, počkám v dostatočnej vzdialenosti, približne 200 - 300 metrov. Alebo ho obchádzam v podobnej vzdialenosti. Pozriem si, ktorým smerom ovce idú, aby som sa s nimi nestretol, lebo ovce sa stále hýbu,” hovorí Jerguš Tesák.

Ak sa k nám psy rozbehnú, treba zachovať pokoj. Jerguš Tesák hovorí, že psy spravidla nehryzú, sú pokojné, vybehané. „Prídu možno zabrechať, a keď pes kýva chvostom, znamená to, že sa nemusíme báť. Psa nehladkám, môžem sa mu pokojným tónom prihovoriť. Necháme ich, nech si nás oňuchajú."

Situáciu by mal sledovať aj pastier, ktorý v prípade potreby zasiahne, zakričí na psa.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dôležité je nedvíhať ruky, nekričať, nerobiť žiadne panické prejavy, lebo pes nás môže vyhodnotiť ako riziko a môže brechať viac. „Ale väčšinou sa nič iné nestane. Môže nám byť trochu nepríjemné, keď nám breše pes tri metre za zadkom. Ale kráčam, pomaly sa obzriem, aby som to skontroloval, ale obvykle, keď si to nevšímame, on si nás potom takisto prestane všímať.“

Cyklista má zísť z bicykla dole, lebo bicykel je rýchlo pohybujúci sa predmet, ktorý pes nemusí poznať. Treba ísť pokojne popri bicykli.

Psičkári urobia najlepšie, ak budú mať svojho psa na vôdzke.

Súvisiace články

Nad Banskou Bystricou je salaš, ktorého sa vlky boja (reportáž)

Najnovšie