Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Malá Fatra, foto Branislav Bucha
Malá Fatra, foto Branislav Bucha Zatvoriť

Basecamp Víkend bude priať hrebeňovkám a výstupom na vrcholy

Tento víkend by mal byť bez búrok a trvalého dažďa, preto sme do našich tipov vybrali viaceré túry po hrebeňoch a otvorených terénoch. Nájdete tu prechod hrebeňom Malej Fatry, západotatranské štíty zaistené reťazami či majestátnu Babiu horu. Trénované deti môžete vziať na Kráľovu hoľu.

V ďalšej časti článku ako štandardne nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Prechod hrebeňom Malej Fatry je obľúbený letný výlet s rôznymi možnosťami nástupu a ukončenia. Niektorí turisti si ho rozložia na dva dni s nocľahom na horskej chate, Branislav Bucha ho poňal ako jednodňovku zo Štefanovej cez Stoh, Chleb a Suchý do Turčianskych Kľačian.

2. Tip na cyklotúru

Najznámejšou a zároveň najnavštevovanejšou turistickou lokalitou je Muránsky hrad a sedlo Zbojská. Je to však len malé percento toho, čo všetko možno na Muránskej planine vidieť. Cyril Siman na bicykli absolvoval atraktívny okruh z Revúcej cez sedlo Predná hora na Veľkú lúku, cez jeden z divokejších kútov planiny na Studňu, kde sa nachádza priepasť Ľadová jama. Pri Nižnej Kľakovej je krásny výhľad na Hrdzavú dolinu, ktorou autor schádzal do Muráňa.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

3. Tip na túru s deťmi

Na ikonickú Kráľovu hoľu vedie viacero značiek. My sme sa na ňu vybrali po zelenej z Telgártu, cez Kráľovu skalu, ktorá mala byť pôvodne cieľom detskej túry. Deti to však bez problémov zvládli až na vrchol, odkiaľ sme mali výhľady doďaleka. Na cestu dole sme si vybrali modrú značku do Šumiaca, so zastávkou na Chate pod Kráľovou hoľou v Prednom sedle.

Ďalšie tipy na túry

  • Západné Tatry: Peter Remeň popísal náročnú túru hrebeňom Západných Tatier, na ktorej absolvoval 2000 metrov prevýšenia. Ide o atraktívnu túru cez vrcholy zaistené režazami, na trase sú aj Roháčske plesá.
    Brestová, Salatín, Baníkov a Tri kopy

  • Štiavnické vrchy: Michal Bukvai si dal trojdňovku cez Javorie a Štiavnické vrchy. Pochvaľoval si zachovalé lesy striedané lúkami, pretkané historickými a technickými pamiatkami, okrem vychytených miest aj ľudoprázdne hrebene, mierny terén, a najmä v horúcich dňoch neoceniteľné tajchy.
    Zvolen – Sitno – Žarnovica

  • Oravské Beskydy: Dvojdielny seriál od Martina Baniariho, ktorý prešiel hrebeň Oravských Beskýd. Trasa vedie otvoreným terénom s horskými lúkami aj smrekovými lesmi. Martin bol na Babej hore, Malej Babej hore, Pilsku, no na pomyselné prvé miesto by dal asi najsevernejšie miesto našej krajiny - Modralovú so špecifickým genius loci.
    Z Babej hory na Pilsko cez Modralovú I.
    Z Babej hory na Pilsko cez Modralovú II.

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Nízke Tatry: Jana Bílešová s dcérou si dali príjemný výlet dolinou Ipoltica k horárni Javorinka a k tajchu Lacková, vedú tadiaľto dve cyklotrasy, takže časť trasy išli ako okruh. V Čiernom Váhu si môžete pozrieť múzeum Považskej lesnej železnice.
    Dolinou Ipoltica ku tajchu Lacková

  • Zemplín: Nenáročná cyklovychádzka k trojhraničnému bodu Maďarska, Ukrajiny a Slovenska od Pavla Gomboša.
    Trojhraničie Maďarsko-Ukrajina-Slovensko

  • Slovenský raj: Martin Drahomirecký prešiel okruh južnou časťou Slovenského raja na rozhraní Spiša a Gemera, zaujímavosťou na trase je Stratenský tunel, jediný tunel na Slovensku, ktorý je prístupný cyklistom. Trasa vedie pestrou krajinou, po kvalitných cestách a s výnimkou krátkeho úseku v stúpaní pred Čuntavou je zjazdná aj pre trekingové bicykle.
    Cyklovýlet juhom Slovenského raja

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Javorníky: Andrea Morongová odporúča nenáročnú vychádzku na rozhľadňu Kamenité s dieťaťom v manduce, na trase je aj turistický prístrešok, kaplnka a pekné výhľady do otvorenej krajiny.
    Rozhľadňa Kamenité z Dlhej nad Kysucou

  • Vysoké Tatry: Predné Solisko je obľúbený a ľahko dostupný vrchol nad Štrbským Plesom, veľká časť prevýšenia sa totiž dá absolvovať sedačkovou lanovkou, deti tak majú zážitok z vrcholu po vlastných.
    Predné Solisko s deťmi

  • Poloniny: Okruh po náučnom chodníku do pralesa Rožok neďaleko ukrajinskej hranice, trasu začíname aj končíme v Uličskom Krivom, kde sa nachádza aj jeden zo známych drevených kostolíkov, gréckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela z roku 1718.
    NCH Rožok alebo ako sme išli s deťmi do pralesa

Z fotogalérie

Belianske Tatry skoro ráno

Skoro ráno

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ bude cez malá, prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota bude 26 až 31, v Žilinskom kraji, na Horeheroní a na Hornom Spiši okolo 24 stupňov.

V nedeľu môžu pribudnúť zrážky, najmä na západe, inde len ojedinele. Najvyššia denná teplota má byť 28 až 33, v Žilinskom kraji a pod Tatrami okolo 26 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Podľa Horskej záchrannej služby je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Do 15. 8. platí uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko je priechodná modro značená trasa od Kúpeľa na Poludnicu a Dolina Zelenská Mlynná.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie