Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Poľana
Útulňa Poľana Zatvoriť

Útulňa Poľana na Javorinke

Rázovitý kraj Podpoľania opäť ukázal správnu cestu ako zachovať tradičné ľudové staviteľstvo a dedičstvo našich predkov, ktoré stratilo využitie a začalo chátrať. Namiesto "vymýšľania už vymysleného" mesto Hriňová stavilo na obnovu chátrajúceho hospodárskeho objektu, ktorý vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja premenili na turistickú útulňu.

Poloha
Poľana: horský chrbát Javorinka, lokalita Poľana
Nadmorská výška
941 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.6097 ° SŠ
dĺžka: 19.50027 ° VD
» Mapa
Nocľah
12 - 15 ľudí s vlastnou karimatkou a spacákom v podkroví
Prevádzka
celoročná (kľúče sa berú v TIC Hriňová)
Voda
starý betónový válov 90 metrov JZ od útulne (za lesíkom), ale pozor na nízku výdatnosť
Cena
10,- € za celý objekt na víkend
Kontakt
Turistické informačné centrum Hriňová, telefón +421 918 977 561
TIC Hriňová
Spojenie
Hriňová (bus)
Dalšie info
objekt nie je voľne prístupný, treba sa nahlásiť v TIC Hriňová, kde na základe občianskeho preukazu dostanete kľúče

Poloha a prístup

Vytvorená útulňa neleží na existujúcej sieti turistických značených trás a prístup je trochu komplikovanejší pokiaľ nevlastníte auto. Až zriadením útulne Poľana bola vytvorená miestna trasa z hornej Javorinky (od prístupovej cesty na horský hotel Poľana), odkiaľ je objekt vzdialený 1 km (15 minút zostupu pasienkami).

Od mesta Hriňová je prístup komplikovanejší, lebo centrum mestečka leží hlboko v údolí Slatiny a k Javorinke sa treba doslova preštrikovať cez hriňovské lazy (Horná Riečka, Priehalina, Pivnička). Prístup je tiež možný z hriňovských lazov Bystrô-Vrátka, ale taktiež nie je trasa na Javorinku nijako v teréne vyznačená. Upozorňujem, že sa často prechádza cez súkromné pozemky a obývané lazy, kde môžu byť strážne psy.

Objekt

Prevádzka útulne sa trochu vymyká z klasických turistických útulkov, ktoré sú voľne prístupné. Keďže mesto Hriňová chce, aby objekt nebol do roka zdevastovaný a slúžil návštevníkom, použili škandinávsky alebo tiež juhoslovanský spôsob spravovania turistických objektov. Pred pobytom je potrebné sa nahlásiť na nocľah v Turistickom informačnom centre Hriňová a prevziať si kľúč od objektu (počas vyhradených hodín), keďže je uzamknutý.

Pôvodne murovaná stavba slúžila ako sezónna hospodárska budova súkromne hospodáriacej rodiny Murínovcov z Hriňovej. Útlmom pasenia na Javorinke stratila aj stavba využitie a začala chátrať. Ako vidieť na priložených archívnych fotografiách, tak cez deravú škridlovú strechu začalo do objektu zatekať a časom by prišlo k poškodeniu strešnej konštrukcie. Našťastie sa našli osvietení Hriňovčania, ktorí zachránili objekt a premenili ho na jednoduchú útulňu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V roku 2021 bola kompletne vymenená strešná krytina, ale zachovaný pôvodný vzhľad so škridlovou strechou. Kamenné murivo bolo vybielené a v podkroví bola vybudovaná spacia časť pre 12 - 15 nocľažníkov, ktorí potrebujú vlastnú karimatku a spací vak. Spí sa priamo na drevenej podlahe. Ide o jednopriestorový objekt, kde sa vstupuje cez repliku drevených dverí. V maximálnej miere boli citlivo zachované pôvodné stavebné prvky a vzhľad. Novovytvorené bolo drevené schodište do podkrovia a manzardové okná v podkroví, aby lepšie osvetlili interiér. Zachované boli aj pôvodné štyri neveľké priezory, ktoré len nepatrne osvetľovali vnútro. K dobovému vzhľadu prispieva aj starodávny nábytok v podobe starého stola a stoličiek, veľká drevená almara so základným vybavením (kuchynské riady a upratovacie potreby) a historické fotografie v rámikoch po stenách z dôb, kedy sa na Javorinke intenzívne hospodárilo.

Ústredným vykurovacím telesom je liatinová piecka na drevo. Nepoužiteľné staré drevené časti strechy sú na podstení prichystané na kúrenie, ale keďže sa nachádza uprostred rozsiahleho pasienka, tak bude treba doplniť palivo z okolitých porastov. Skromné zariadenie útulne ešte tvorí dlhá postranná lavica na sedenie pri stene, rozkladacia súprava stola a dvoch lavíc, ktoré sú vo vnútri. Drevené sedenie je tiež pred objektom v ohrádke (ohradenie pred pasúcim sa dobytkom). Počas návštevy bol vnútri prenosný kotlík s kotlinou a pár nádob na vodu.

Na núdzový bivak môže poslúžiť vysunuté podstrešie útulne pri vstupe, ktoré je ale vo výške asi 3 metrov, tak veľmi neochráni pred dažďom alebo vetrom. Pár metrov za objektom pri lesíku stojí nová drevená latrína.

Voda

Najbližší zdroj vody je betónový válov vzdialený 90 metrov na juhozápad od útulne. Napájadlo je presne na opačnej strane lesíka, ktorý je za stavbou. Netreba sa naň spoliehať, lebo má nízku výdatnosť.

Súvisiace odkazy

Poznámka: Zhotoviteľom útulne je mesto Hriňová s finančnou podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja, n. o. - Dobrý kraj a Za horami, za dolami.

Fotogaléria k článku

Najnovšie