Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Koliba Gašíčka pod Javorím (autor foto: Tomáš Trstenský)
Koliba Gašíčka pod Javorím (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Útulňa Koliba Gašíčka pod Javorím

Nenachádza sa síce priamo na turistickej trasa, ale v blízkosti frekventovaného Hiadeľského sedla. Využiteľná je tiež pre pútnikov na magistrále Cesta hrdinov SNP, lebo ponúka komfortnejší nocľah pod strechou s možnosťou zakúrenia a vysušenia vecí, na rozdiel od prístreška v Hiadeľskom sedle.

Poloha
Starohorské vrchy: záver Vážnej (Hiadeľskej) doliny na poľane Gašíčka - pod Javorím
Nadmorská výška
850 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.85283 ° SŠ
dĺžka: 19.30573 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí s vlastným spacím vakom a karimatkou na prični a nad vchodom
Prevádzka
celoročná (s dohľadom správcu koliby)
Voda
potok Vážna v blízkosti koliby (50 m na východ)
Spojenie
Hiadeľ (bus) - modrá značka smer Hiadeľské sedlo
Dalšie info
latrína v dosahu koliby v lesnom poraste

Poloha

V závere Vážnej (Hiadeľskej) doliny sa na juhovýchodných svahoch Javoriny (oficiálne Kozí chrbát, 1330 m n. m.) rozprestiera poľana Gašíčka. Lokalita dnes už nie je využívaná na pasenie. Ide síce o bývalý pasienok (aktuálne využívaný ako kosienok), ale na jeho východnom okraji sa zachovala pôvodná pastierska stavba v nadmorskej výške 841 metrov. Nesie pomenovanie koliba pod Javorím.

Prístup

  • z Hiadeľa (bus) cez Hiadeľskú dolinu a minerálny prameň Hiadeľská Kyslá po modrej značke za asi 1.30 h,
  • z Hiadeľského sedla (táborisko) cez Prostredný grúň po modrej značke za asi 0.30 h,
  • z Korytnice (bus) cez Hiadeľské sedlo a Prostredný grúň po modrej značke za asi 2.30 h,
  • z Donovál (bus) cez osadu Polianka, Kečku, Hadľanku (červená Cesta hrdinov SNP) a Hiadeľské sedlo na modrú značku cez Prostredný grúň za asi 3.30 h.

Objekt

Ide o drevený prízemný objekt zrubovej konštrukcie. Dve najvrchnejšie postranné brvná - hrady (pomúrnice) sú nad vstupnou časťou do koliby vysunuté do podstrešia. Čiže chránili vstup do koliby pred poveternostnými vplyvmi.

Vstup tvoria jednoduché drevené vráta na dvoch kovových pántoch, ktoré sa otvárajú dovnútra, kde sa tiež zaisťujú pred otvorením. Podlaha je čiastočne vyrovnaná kamením, ktoré bolo dostupné z okolia a zvyšok tvorí udupaná hlina. Na protiľahlej strane koliby (oproti vstupu) je v súčasnosti umiestnená jednoduchá drevená pričňa určená na spanie pre štyroch ľudí s vlastnou výbavou. Ďalší spací priestor v kolibe je vo vysunutom podstreší (nad vstupom), ktoré pokrýva hrubšia neopracovaná žrďovina (opracované sú len konce žrdí, aby sa neposúvali). Počas poslednej brigády (8/2021) bola opatrená rovnou doskou na spanie pre dvoch ľudí.

Strecha je sedlová s doštenými lomenicami. Obe lomenice sú ozdobené vyrezávaním v podobe troch pod sebou zoradených kosoštvorcov v najvyššej časti štítu. Na pôvodnej streche neveľké otvory plnili funkciu svetlíka a zároveň dymníka (na odvod dymu z vnútorného otvoreného ohniska). Aktuálne je vyrezávanie prekryté nepôvodnou preglejkou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Interiér dopĺňa jednoduchý stôl, osadený v podlahe a prichytený o stenu, drevená polička a pôvodne otvorené ohnisko nahradila liatinová piecka. Na terénnej plošinke pred kolibou je vonkajšie ohnisko. Vedľa objektu sa nachádza ešte drevené sedenie v podobe jednoduchého stola a dvoch postranných lavíc.

Horná hrada (pomúrnica) na západnej strane (od poľany) bola donedávna poškodená od chýbajúcej strešnej krytiny, čím došlo vplyvom vlhkosti k odhnívaniu trámu a následne by prišlo k poškodeniu a rozpadu zrubovej konštrukcie. Opravu poškodených častí strechy a stien vykonali v koncom júna 2021 dobrovoľníci z občianskeho združenia Sloboda pohybu. Počas víkendovej brigády s použitím tradičných staviteľských techník vymenili potrebné drevené prvky, vyčistili interiér a okolie koliby od odpadu, osadili rúbací klát na palivové drevo (rúbaním na prahu dochádzalo k poškodzovaniu pôvodného zrubu na vstupe).

Nová latrína (postavená v máji 2022) stojí v dosahu koliby v lesnom poraste.

Voda

Najbližším zdrojom vody je potôčik Vážna (Hiadeľský potok), ktorý tečie v blízkosti koliby len 50 metrov na východ od poľany. Potok pramení priamo v Hiadeľskom sedle, ale vodu je lepšie prevariť na pitie či varenie.

autori fotografií: Branislav Číž a Tomáš Trstenský

Fotogaléria k článku

Najnovšie