Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka Domaniža na Sádockom vrchu
Chatka Domaniža na Sádockom vrchu Zatvoriť

Búda Domaniža na Sádockom vrchu

Pri májovom výstupe na Sádocký vrch sme niekoľko desiatok metrov od jeho vrcholu, na konci lesnej cesty našli maličkú chatičku, ktorá má, žiaľ, najlepšie časy za sebou. Podľa názvu by sa dalo tušiť, že ju staval či užíval niekto z neďalekej obce Domaniža. Prečo je nateraz opustená a v dosť zúboženom stave, netuším, ale podľa mňa jedna víkendová brigáda, aj vzhľadom na možnosť všetko si doviezť autom až k chatičke, a bola by v plnej paráde pripravená slúžiť turistom ešte dlhé roky.

Poloha
Strážovské vrchy: v blízkosti vrcholu Sádockého vrchu (mimo TZT)
Nadmorská výška
946 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.994534 ° SŠ
dĺžka: 18.549715 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 lôžka maximálne pre 4 osoby, netreba karimatky
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Urícka studňa v Jaseňovej doline nad obcou Sádočné (1 hodina chôdze)
Spojenie
Sádočné / Domaniža / Pružina (bus)

V celom úseku Strážovského pohoria medzi zelenou značkou z Pružiny do sedla Samostrel, modrou z Domaniže do Fačkova a Čičmianskou dolinou, nie je iná značka, a tak by sa tu dalo túlať nerušene pár dní. Ak by mal človek kde si nechať veci a na noc schúliť hlavu, tak by chatička slúžila ako ideálny bod.

Prístup

Keďže chatka neleží v blízkosti žiadnej značky, najjednoduchší prístup k nej je po ceste zo Sádočného po kríž a od neho doľava hore po lesnej ceste k chatke, alebo zo Sádočného poza bývalý lom lesnou cestou ku krížu a potom rovnako doľava lesnou cestou k chatke. Obe cesty by mali trvať dve hodiny. Od chaty Kortmanka (priepasť medzi Kačkami) je to tak na hodinu a tak isto si myslím, že neznačene lesnými cestami z Čičmianskej doliny.

Objekt

Chatka má asfaltovú, šikmú strechu a ako som videl, tak zatiaľ kvalitnú. Je celodrevená, zhotovená z dosiek. Pred chatkou je malá verandička, žiaľ, jej podlaha sa prepadá a ani zábradlie nevzbudzuje dôveru. Na chatke je dvojokno, dobre tesniace a púšťajúce dovnútra dosť svetla. Jedno malé okienko je na bočnej strane od vchodu. Dvere vcelku priliehajú a neboli zamknuté.

Vo vnútri je stolík, jedna spodná posteľ s matracom, na ktorej by sa možno vyspali aj dvaja nocľažníci. Pod strechou je ešte jedna posteľ, no priznám sa, že pre nízkosť stropu si neviem predstaviť, ako sa tam niekto zmestí. Možno niekto menší či so skrčenými nohami. Žiaľ, celá chatka je znečistená rozmrveným polystyrénom, ktorý asi tvoril izoláciu chatky a pravdepodobne bol odstránený vnútorný obklad. Voľakedy tam boli aj peterky, no tie niekto odniesol a zostala tam len diera v stene po vývode. Takže v zime by sa tu dalo prežiť len s kvalitným spacákom, ale v lete v pohode aj bez neho a karimatky. Maximálna kapacita objektu sú štyri osoby. V okolí je dreva požehnane, takže s ohňom na vonkajšom ohnisku by nemal byť problém.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Najbližšia voda, o ktorej viem, je Urícka studňa v Jaseňovej doline, ale od nej je to hodina k chatke. Takže ak sa sem niekto vyberie, musí na to myslieť a mať so sebou zásobu vody.

Fotogaléria k článku

Najnovšie