Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Náučný chodník v Stratenskom kaňone, foto Soňa Mäkká
Náučný chodník v Stratenskom kaňone, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Desať najkrajších náučných chodníkov vhodných pre deti

Na tento víkend sme pre vás pripravili výber zaujímavých náučných chodníkov. Nájdete tu trasu na hradisko z doby železnej alebo sa podučíte o baníckej histórii. Iné chodníky sú zamerané prírodovedne a na lokálne zaujímavosti, ako skaly, výhľady či vodopády. Ďalšie vás zavedú na zrúcaninu hradu. Trasy nie sú dlhé, do desať kilometrov, môžete na ne vziať deti.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Náučný chodník Stratenský kaňon

Chodník vedie po starej ceste cez Stratenský kaňon, ktorá bola postavená v 19. storočí. Dnes je dnes je prístupný len peším, cyklistom, rodičom s kočíkmi či imobilným návštevníkom, autá jazdia cez neďaleký tunel. Osem tabúľ náučného chodníka sa venuje histórii, miestnej faune a flóre či jaskyniam. Dozviete sa viac aj o unikátnych Kopaneckých lúkach, ktoré ležia neďaleko. Rastie na nich až 74 druhov rastlín na meter štvorcový.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Náučný chodník Jakub nad Banskou Bystricou

Tatiana Filipková objavila nový náučný chodník nad mestskou časťou Bystrice Jakub. Trasa obsahuje jedenásť zastávok a päť informačným tabúľ. Chránený areál Jakub je tvorený dolinkou Roháčovo a zaradený do sústavy NATURA 2000. Dôvodom je ochrana lokality s bohatým zastúpením teplomilných až xerotermných druhov rastlín a živočíchov, najmä hmyzu. Rastie tu sedemnásť druhov orchideí a miesto má zaujímavý lesostepný charakter. Nachádza sa tu chránený strom - hruška pod Baranovom.

Náučný chodník Pustý hrad

Zrúcanina Pustého hradu nad Zvolenom zaberá takmer 5 hektárov, čo ho radí medzi najväčšie hrady na Slovensku. Do dnešných čias sa veľa z neho nezachovalo. Centrálnou stavbou Dolného hradu bola obytná veža, ktorej torzo mu aj dnes dominuje. Náučný chodník, ktorý obnovili v roku 2012, prešiel Jozef Sliacky. Z dvadsiatich tabúľ sa dozviete viac o histórii jednotlivých častí hradu, o miestnom vtáctve, rastlinstve či skalách.

Náučný chodník Kimbiark zo Svitu

Chodník prešiel Roman Matkovčík. Začína pri základnej škole Komenského vo Svite. Z tabulí sa dočítame o miestnej histórii, faune, flóre, geológii a kultúre. Chodník vedie ihličnatým lesom cez kopec Bôrik nad rovnomenným diaľničným tunelom. Na miestach panoramatických výhľadov spoznáme miestopis Kozích chrbtov, Vysokých a Nízkych Tatier. Prejdeme aj cez prírodnú rezerváciu Bôrik, kde je predmetom ochrany vzácny doklad vývoja vegetácie podtatranskej oblasti v minulosti.

Náučný chodník Hronská Breznica – Demian

Veronika Páričková vybrala nenáročný náučný chodník s piatimi zastávkami. Chodník je nenáročný a mierny, vhodný aj pre menšie deti. Prvá časť trasy ponúka výhľady na Štiavnické vrchy, NPR Boky, či Pustý hrad. Posledná tabuľa je na vrchole Demian, spolu s nákresom a popisom výhľadu. Sú odtiaľto výhľady na Kremnické vrchy, malebné dedinky učupené v kopcoch oproti, rieku Hron, Vtáčnik, či Nízke Tatry v diaľke. Na trase je aj oddychové miesto pri studničke.

Náučný chodník Stráž - okruh z Vinice

Vladimír Prutkay približuje náučný chodník v menej frekventovanej oblasti na juhu Krupinskej planiny. Náučný chodník Stráž z obce Vinica považuje za ideálny pre rodiny s deťmi, množstvo atrakcií je neďaleko od seba a deti sa nemajú čas nudiť. Na trase sú výhľady, skaly, jazierko aj rozhľadňa, spolu osem zastávok.

Banský náučný chodník Rákoš pri Rožňave

Viktor Baláž pomáhal pri stavbe náučného chodníka, ktorí vedie z Rožňavy na vrch Rákoš. Trasa je navrhnutá tak, aby turistovi ukázala čo najviac banských diel a stôp po banskej činnosti. Predstavuje ucelený okruh s dĺžkou asi 10 km s piatimi informačnými panelmi. Pri najdôležitejších banských dielach sú osadené tabuľky s názvom diela. Na svoje si prídu aj deti, ktoré môžu nakuknúť do tajomnej starej štôlne alebo si odniesť ako suvenír malý kúsok železnej rudy. Na trase sú aj výhľady na Rožňavu a hrad Krásna hôrka.

Náučný chodník Molpír nad Smolenicami

Oblasť Smolenického krasu na západnom Slovensku je veľmi atraktívna. Túru začíname návštevou Smolenického zámku, okrem iného nájdete v jeho veži expozíciu starých kočíkov. Náučný chodník začína pri kostole v Smoleniciach, my však od zámku pôjdeme asi pätnásť minút po žltej značke a napojíme na naň zvrchu. Pôjdeme po skalnej hrane nad dolinou Hlboča s výhľadmi na dolinu a vrch Čelo. Potom prídeme na vrchol hradiska, z ktorého je nádherný výhľad na Smolenický zámok. Hradisko zo staršej doby železnej zaberalo celý kopec Molpír. Popri siedmich náučných tabuliach a dvoch zrubových obydliach pomaly schádzame do obce.

Náučný chodník známa - neznáma Čutkovská dolina

Daniela Mäkká popisuje pohodlný náučný chodník, ktorý vedie po asfaltovekj ceste popri Čutkovskom potoku. Ponúka desať zastavení, z toho prvých šesť v ľahkom teréne, jedno v stredne ťažkom a tri v ťažkom teréne. Základná časť meria 3,2 km a vedie k chate pod Kozím. Odtiaľ ešte môžete vystúpať k Jeleniemu vodopádu. Okrem neho je na trase priehrada, ďalšie zastavenia sa venujú lesom, skalným útvarom či mokradiam. Sklon doliny je vhodný aj na detský bicykel.

Náučný chodník Plavecký kras

Prírodovedným, ochranárskym a historickým zameraním patrí Náučný chodník Plavecký kras medzi najkrajšie turistické trasy v oblasti Malých Karpát, píše Elena Šeligová. Chodník začína v Plaveckom Mikuláši, vedie popri verejnosti voľne prístupnej jaskyni Deravá skala, archeologickej lokalite. Pokračuje cez Amonovu lúku, výhľadový vrchol Báborská a na Plavecký hrad.

Z fotogalérie

Hladké sedlo

Hladké sedlo

Počasie cez víkend

SHMÚ na sobotu predpovedá prevažne malú, miestami prechodne zväčšenú oblačnosť. Ojedinele, cez deň na severe a východe miestami, prehánky alebo búrky. Teplo a dusno, najvyššia denná teplota 28 až 33, na Orave a pod Tatrami okolo 26 stupňov. Rovnaké počasie má byť aj v nedeľu, s oteplením o jeden stupeň.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Podľa Horskej záchrannej služby je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Do 15. 8. platí uzávera v Malej Fatre na zeleno značenom chodníku cez Boboty (úsek Tiesňavy - Vrchpodžiar). Dôvodom uzávery je hniezdenie orla skalného.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie