Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Travertínové jazierko vo Vyšných Ružbachoch, foto Roman Matkovčík
Travertínové jazierko vo Vyšných Ružbachoch, foto Roman Matkovčík Zatvoriť

Basecamp CykloKorytnička, minerálne pramene a lezenie na Žabieho koňa

V najnovšom basecampe sme pozbierali zaujímavé tipy z celého Slovenska. Nájdete tu CykloKorytničku, ktorá vedie po trase bývalej lesnej železničky na Liptove, Cestu minerálnych prameňov na Severnom Spiši aj neznačený Starý plášť v Malých Karpatoch. Môete si prečítať aj pútavú reportáž z lezenia na Žabieho koňa vo Vysokých Tatrách.

V ďalšej časti článku ako štandardne nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Roman Matkovčík nazrel na Cestu minerálnych prameňov v okolí Vyšných Ružbachov a Lackovej. Vo Vyšných Ružbachoch si pozreli galériu v starom kameňolome na okraji obce, kultúrnu pamiatku. Nasledovala túra lesom, neskôr pasienkami k mninerálnym prameňom. Zaujímavosťou je travertínové prepadlisko Smrtná jama.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

CykloKorytnička vedie po trase bývalej železničky, nazývanej aj Korýtko, ktorá slúžila aj na prepravu návštevníkov kúpeľov v Korytnici. Jej prevádzka bola ukončená po 66 rokoch existencie v roku 1974. Cyklotrasa bola v roku 2001 obnovená najprv od Ružomberka po Liptovskú Osadu, neskôr v roku 2015 až po Korytnicu. Táto obnovená časť bola otvorená pre verejnosť na jar 2016. Jana Bílešová ju prešla aj s deťmi.

3. Tip na túru s deťmi

Starý plášť je neznačený kopec neďaleko červenej malokarpatskej hrebeňovky (Štefánikova magistrála). Je súčasťou Plaveckého krasu. Hoci vrchol nie je zančený, orientácia v teréne je bezproblémová. Z vrcholu sú pekné výhľady smerom na Lošonec a malokarpatské kopce vrátane Vysokej. Navštívime aj jaskyňu Deravá skala. Jaskyňa je voľne prístupná, podľa tabule ide o významné paleontologické nálezisko.

Ďalšie tipy na túry

  • Biele Karpaty: Michal Bukvai prešiel príjemnú trojdňovku Bielymi Karpatami, Vizovickými vrchmi a Javorníkmi, trasa vedie malebným krajom striedajúcim lesy, pasienky, laznícke obydlia a neveľké obce, plus známe Lačnovské, Čertovy a Pulčínske skály.
    Vršatec - Brumov - Pulčín - Sidonie - Horné Srnie

  • Slovenský raj: Marián Jaššo sa vybral na veľmi atraktívny okruh z Dediniek cez kratšiu, ale veľmi peknú Zejmarskú roklinu na výhľadovú Havraniu skalu, s návratom cez Stratenský kaňon. Na trase je aj náučný chodník.
    Zejmarská roklina a Havrania skala

  • Zemplín: Vladimír Mikuš absolvoval štvordňovku na Zemplíne, samozrejme dá sa aj rozdeliť. Navštívil vyhliadkovú vežu v tokajských viniciach, jazero Izra, Dargovský priesmyk, aj najvyšší bod Slanských vrchov Šimonku.
    Hrebeňom Slanských vrchov z Tokaja

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Poloniny: Matúš Morong si dal okružnú cyklotúru z Uliča, na trase je drevený kostolík v Ruskom potoku, lúky nad obcou Runina aj výhľady na vodárenskú nádrž Starina. Cyklo-okruh Bukovskými vrchmi

  • Tatry a Podtatranská kotlina: Michal Mikuláš prešiel jednodňovku s úctyhodnými takmer 200 kilometrami, trasa viedla z Liptovského Mikuláša do Zakopaného, naspäť na Slovensko do Tatranskej Kotliny a po Ceste Slobody naspäť na Liptov.
    Okolo Tatier

  • Záhorie: Nenáročná, no atraktívna túra Záhorím od Daniely Mäkkej, vedie cez borovicové lesy Vojenského obvodu Záhorie, územie európskeho významu Šranecké piesky do Senice a cez Hlboké a vojenské lesy naspäť.
    Plav. Mikuláš – Záhorie – Senica a späť

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Veľká Fatra: Ľubo Mäkký odporúča zastávku pri skale Sedem kostolov v Studničnej (časť Komjatná), je tu aj možnosť krátkej prechádzky malebnou obcou či piknikovej lúky s prístreškom a s pekne upraveným ihriskom.
    Skala Sedem kostolov v Studničnej (Komjatná)

  • Nízke Tatry: Poldenná túra aj pre menšie deti. Lúčnatý kopec Predná Magura nad Partizánskou Ľupčou ponúka pekné výhľady, výstup naň je nenáročný, vhodný na dni, kedy nie je veľmi horúco.
    Predná Magura v Nízkych Tatrách

  • Liptov: Andrea Morongová poradí výlet na rozhľadňu Súšava z Veľkého Borového, v samotnej obci je ďalšia menšia rozhadňa. Poblíž je aj miesto, kam dopadol v máji 1895 meteorit.
    Rozhľadňa na vrchu Súšava a veža Veľké Borové

Lezenie a VHT

  • Vysoké Tatry: Pavol Hreha v rámci kurzu vysokohorskej turistiky viedol túru na Predný Kopiniak od Chaty pri Zelenom plese.
    Predný Kopiniak

  • Vysoké Tatry: Žabí kôň nad Mengusovskou dolinou je známy tatranský lezecký cieľ, reportáž z výstupu napísal Michal Bašo.
    Výstup na Žabí kôň (+ video)

Z fotogalérie

Ždiarska vidla

Ždiarska vidla

Počasie cez víkend

SHMÚ na sobotu predpovedá malá, prechodne zväčšenú oblačnosť. Ojedinele, cez deň na severnom a východnom Slovensku miestami, prehánky alebo dážď. Výnimočne búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 29, v Žilinskom kraji a pod Tatrami okolo 22 stupňov.

V nedeľu bude jasno až polooblačno, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Prehánky iba výnimočne. Najvyššia denná teplota 26 až 31, v Žilinskom kraji a pod Tatrami okolo 24 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Po intenzívnych búrkach s víchricou sú v mnohých pohoriach Slovenska zavalené značené trasy a lesné cesty, preto pri plánovaní počítajte so zdržaním a obchádzaním vývratov. Nezabudnite na skorý nástup na túru!

Podľa Horskej záchrannej služby je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie